Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Felesküdött Izrael új kormánya

2020. május 18., hétfő, Világfigyelő

Felesküdött Izrael harmincötödik, Benjámín Netanjáhú ötödik kormánya. Netanjáhú miniszterelnök és Beni Ganc „csere-miniszterelnök” kormányukat bemutató beszédeit számos alkalommal félbeszakították az ellenzéki képviselők Netanjáhú korrupciós ügyeire emlékeztető közbeszólásaikkal.

  • Benjámín Netanjáhú megköszöni a bizalmat. FOTÓ: BENJÁMÍN NETANJÁHÚ FACEBOOK-OLDALA
    Benjámín Netanjáhú megköszöni a bizalmat. FOTÓ: BENJÁMÍN NETANJÁHÚ FACEBOOK-OLDALA

Benjámín Netanjáhú beszédében ismertette minisztereinek névsorát, amely meglepetésre 19 nevet tartalmazott, miközben a Kék-fehér Párt nevében Beni Ganz csak 15 minisztert nevezett ki. Ezzel megváltozott a koalíciós megállapodásban született paritás elve. A koalíciós szövetség szerint ugyanis egyenlő számú minisztériumot kellett volna létrehozniuk az egymást váltó miniszterelnököknek, vagyis Netanjáhúnak és az őt az egyezmény szerint másfél év múlva váltó Ganznak.

Netanjáhú beszédében hangsúlyozta, hogy szerinte még ez a hatalmas kormány is olcsóbb, mint ha egy újabb, negyedik választást rendeznének, és szólt a nyárra ígért ciszjordániai annektálásról is, miközben Ganz nem említette ezt a lépést. Ganz elsősorban azt taglalta, hogy nem volt más választása, mint belépni a Netanjáhú vezette kormányba a koronavírusjárvány-válság közepette, hogy elkerülje az újabb, negyedik előrehozott választást.

A kormányt összesen 35 minisztérium alkotja, Izrael történetének ez a legnagyobb létszámú kabinetje. A politikusok miniszteri székekhez juttatása érdekében számos minisztériumot két- vagy háromfelé osztottak, hogy minden miniszterjelöltnek jusson hivatali teendő. Így például az oktatási minisztérium hatásköréből kikerült a felsőoktatás ügye, önálló lett a vízügyek ellenőrzése, a belbiztonsági minisztériumból pedig kiszervezték a közösségfejlesztés és támogatás kérdéskörét.

Beni Ganznak egyelőre csak tizenöt minisztere lesz, ugyanis mindeddig nem talált senkit a kisebbségi tárca élére, ahová nem zsidó, hanem lehetőleg arab politikust vagy közéleti szereplőt keres.

Az új kormányt a kneszet képviselői 73–46 arányban megszavazták. Ezután Jarív Levin volt turisztikai minisztert, Netanjáhú jobbkezét megválasztották a kneszet új elnökévé. Levin a feladatot ideiglenesen viselő Ganzot követi ebben a székben.

Az új kormány miniszterelnöke 2021. november 17-ig Benjámín Netanjáhú, őt másfél évig Beni Ganz követi, aki addig védelmi miniszterként dolgozik.

Az új kormány megszavazásának és esketésének idején arcukon disznóorral a kneszet előtt tüntettek a kisvállalkozók képviselői: így tiltakoztak a járvány miatt kialakult nehéz gazdasági helyzetben megszülető hatalmas kormányzat ellen.

Izraelt 508 napig korlátozott jogkörű átmeneti kormány vezette, miután sem a tavaly áprilisi, sem a szeptemberi választások után nem tudott egy politikus sem kormányt alakítani a kneszet többségének maga mögé állításával. A március 2-i, harmadik választások után Beni Ganz megszegte legfőbb választási ígéretét, és koalícióra lépett a korrupciós ügyekben vádlottá vált Netanjáhúval, akinek május 24-én kezdődik a bírósági pere Jeruzsálemben.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2020-05-18: Belföld - :

Torlódás a magyar–román határon

Torlódás alakult ki a hétvégén a magyar–román határon, a román határrendészet illetékesei szerint a megnövekedett forgalom a járványügyi intézkedések enyhítésének a hatása.
2020-05-18: Világfigyelő - :

A menekültügyi rendszer reformja (Európai Unió)

Kiemelt téma lesz az Európai Unió (EU) menekültügyi szabályozásának reformja a júliusban kezdődő német soros EU-elnökség idején – jelezte a német külügyminiszter tegnap.