Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Európai UnióA menekültügyi rendszer reformja

2020. május 18., hétfő, Világfigyelő

Kiemelt téma lesz az Európai Unió (EU) menekültügyi szabályozásának reformja a júliusban kezdődő német soros EU-elnökség idején – jelezte a német külügyminiszter tegnap.

  • A német külügyminiszter. Fotó: Facebook / Heiko Maas
    A német külügyminiszter. Fotó: Facebook / Heiko Maas

Heiko Maas elmondta, nagy szégyenfolt, hogy évek óta nem sikerül megállapodni a menekültügyi kérdésekről. „Nem hiszek már abban, hogy lesz olyan szabályozás, amelyben az EU mind a 27 tagállama hajlandó befogadni bizonyos számú menekültet” – tette hozzá. Mint mondta, nagyjából minden második tagállam lehet nyitott menedékkérők befogadására, de a többiek is felelősséggel tartoznak a közösség iránt. Ennek az elvárásnak úgy kell megfelelniük, hogy küzdenek a menekülésre késztető okok felszámolásáért, a korábbinál több pénzt fordítanak a menekültügy területére, és erőfeszítéseiket részben az EU-s keretek között fejtik ki.

A külügyminiszter kifejtette, hogy Németország nem várja el valamennyi tagállamtól menedékkérők, menekültek befogadását. Aláhúzta: a német kormány mindig is közös, európai megoldást igyekezett elérni, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy csak néhány tagország foglalkozik a nemzetközi menekültkérdéssel. Ugyanakkor azt akarják, hogy akik nem fogadnak be senkit, vállaljanak kötelezettséget más területen – mondta Heiko Maas, hozzátéve: ez az egyik feltétele annak, hogy európai megoldásról lehessen beszélni.

Németország a 2015-ös nemzetközi migrációs válság óta az első számú célpont volt az EU területére menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával érkező emberek körében. Az idén fordulat történt, a január–április időszakban nem Németország, hanem a spanyol ajkú dél-amerikai országokból érkezők számának növekedése révén Spanyolország volt az első számú célország. A spanyol hatóságok 37 471 kérelmet regisztráltak, a legnagyobb csoportokat a kolumbiai és a vene­zuelai kérelmezők alkották, egyaránt 32 százalékos részaránnyal. Németország a második helyen áll 33 714 kérelemmel, a legnagyobb csoportokat az utóbbi években kialakult szerkezetnek megfelelően a szíriai, az iraki és az afganisztáni állampolgárok alkották.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 27
szavazógép
2020-05-18: Világfigyelő - :

Felesküdött Izrael új kormánya

Felesküdött Izrael harmincötödik, Benjámín Netanjáhú ötödik kormánya. Netanjáhú miniszterelnök és Beni Ganc „csere-miniszterelnök” kormányukat bemutató beszédeit számos alkalommal félbeszakították az ellenzéki képviselők Netanjáhú korrupciós ügyeire emlékeztető közbeszólásaikkal.
2020-05-18: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Központosítási reflexek és helyi sikerek (Kiértékelték a szükségállapotot)

A bukaresti hatóságokat váratlanul érte a szükségállapot megszűnte, meglepődtek azon, hogy egy 30 napra meghirdetett állapot 30 nap után lejár – jelentette ki Antal Árpád. Tamás Sándor pedig úgy fogalmazott: Bukarestben úgy viselkednek, mintha húszmillió ember és egy ország sorsa egyéjszakás kaland lenne, hiszen a vészhelyzetre vonatkozó rendeletet csütörtökön éjfél előtt fél órával ismertették, éjjel kettőkor jelent meg a Hivatalos Közlönyben, pénteken reggel hatkor pedig már mindenkinek be kellett tartania. Sepsiszentgyörgy polgármestere és Kovászna Megye Tanácsának elnöke közös – két hónap után először élő – sajtótájékoztatón számolt be a szükségállapot alatt végzett munkáról és a további tervekről. Maszkkal, természetesen.