Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Gyúródás a határon

2020. május 18., hétfő, Máról holnapra
Mózes László

Alig kezdődött el a vészhelyzet, a hazatérni kívánó román állampolgárok ismét megrohamozták az ország nyugati határát. Sokan kívánnak élni az utazási könnyítésekkel, a magyar–román határon Nagylaknál szombaton nem csupán a várakozási idő nőtt meg – esetenként elérve a tizenkét órát is –, hanem a türelmetlenség és a feszültség is.

A hazatérőknek nyilatkozatot kell kitölteniük, járványtani szűrővizsgálaton kell átesniük, ez pedig lassan megy. A sorsukkal elégedetlenkedők himnuszt énekelve is próbálták érzelmileg befolyásolni a munkájukat végző határőröket, akik aztán kénytelenek voltak két újabb átkelőt megnyitni. „Tolvajok! Tolvajok!” – ezt skandálták ütemesen az ingerült, gyúródó hazatérők, talán arra célozva, hogy az előírásokat teljesítő hatóságok az idejüket rabolják. A határon a várakozási idő – belépő oldalon – tegnap is több mint nyolc óra volt.

Hivatalos adatok szerint az elmúlt két hónapban a járványhelyzet miatt 1,2 milliónál több romániai vendégmunkás érkezett vissza az országba, jó részük vélhetően feketén dolgozott. Ez a folyamat a jelek szerint nem ért véget, és a hazatérők nem csupán járványügyi intézkedések szempontjából állítják kihívások elé a hatóságokat, hanem társadalmi szempontból is: kérdéses ugyanis, hogy az érintettek mihez kezdenek az elkövetkező időszakban, nagy részük nem is akar az országban dolgozni. Már a szükségállapot idején jeleztek összetűzéseket, s mivel számosan maradnak jövedelemforrás nélkül, az érintett településeken a bűnözés növekedésétől tartanak.

Vannak, akik visszatérnének oda, ahol eddig is éltek, dolgoztak, ám ez még távoli. Aggasztó társadalmi kérdéssel állunk tehát szemben, mégis, e témában alig néhány nyilatkozat hangzik el. Aki külföldi munkát vállal, olvassa el figyelmesen szerződését, nagyjából ennyit javasol a szaktárca. Pedig a feketén dolgozók Európa bármely országában fokozott kockázatot vállalnak, szinte naponta érkeznek modern kori kizsákmányolásra utaló hírek, például németországi húsfeldolgozókból. Mégis, az elmúlt hetekben 26–27 ezer román állampolgár utazott el spárgát szedni, más időszakos munkát vállalni, vélhetően azért is, mert itthoni lehetőségek híján erre kényszerülnek.

Hirtelenjében a bukaresti munkaügyi miniszter is kiutazott Németországba, jelezve, bizony foglalkoznak e kérdéssel. Ennél többre alig futja, a gazdaság ugyanis ostrom utáni állapotban, s munkát, elfogadható megélhetési lehetőséget biztosítani azoknak is, akik most a határon a himnuszt éneklik kínjukban, a kormány már nem tud, gazdaságélénkítő ténykedésük kimerül a munkanélküli-segélyezésben. Pedig, ha közép- és hosszabb távon is érdekelné őket a külföldről érkezett honfitársaik sorsa, számolniuk kellene e több százezer fős csoporttal. Ám egyszerűbb nacionalista indulatokat korbácsolni, mintsem megoldást keresni valós gazdasági, társadalmi problémákra. Eddig a hazatérőket is berekesztették otthonaikba, de most mihez kezdenek velük?

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2149
szavazógép
2020-05-18: Közélet - Iochom István:

Újabb főtéri házat újítanak fel (Kézdivásárhely)

Kézdivásárhely főterének ma is álló épületei javarészt a XIX. század második felében és a XX. század elején épültek. Az 1834-es nagy tűzvészben a város 558 házából 421 leégett. A tűzvészt a Vörös-ház – Szőcs M. Lajos kereskedő egykori lakóháza, a mai Vörös Panzió – és az Apafi Mihály utca elején felújítás alatt levő, 1823-ban épített egykori Wellenreiter-ház vészelte túl.
2020-05-18: Kármentő - László Zsuzsa:

Zöld bakancs

Na, újra a közösségi oldalról! Írtam már ilyet-olyat róla, közben férfiasan bevallom, hogy függője vagyok. Mostanság meg pláne. Dömping van mindenből.