Szobrot kapott II. János Pál pápa

2020. május 19., kedd, Magazin

Száz éve, 1920. május 18-án született Karol Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa. Az évforduló alkalmából a szentté avatott pápa életnagyságú szobrát avatták tegnap a budapesti Szent István-bazilika papi bejárójánál. Szent II. János Pál pápa szobra Kotormán László és Kotormán Norbert szobrászművészek alkotása, a Szent István-bazilika plébánosa, Snell György esztergom-budapesti segédpüspök ajándéka.

  • Fotó: MTI / Bruzák Noémi
    Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A Közép-európai Nézőpont Intézet az évforduló alkalmából közölte, a katolikus egyház eddig egyetlen lengyel pápáját máig páratlan tisztelet övezi a térségben: mind a négy visegrádi államban legalább a polgárok háromnegyede jó véleménnyel van még ma is róla. A pápa ma már Közép-Európa szentje: tartós népszerűségének oka lehet, hogy életében kiemelt figyelmet szentelt a régiónak – fogalmaztak. Hangsúlyozták, a felmérés szerint a négy ország válaszadóinak mindössze 3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem hallott a szent pápáról. A visegrádi országok polgárai 82 százalékának van kedvező véleménye róla. Magyarországon ez az arány 86 százalék, Lengyelországban 84, Szlovákiában 82, a szekuláris Csehországban pedig 74 százalék. Az intézet mostani kutatását 2019 novemberében készítette a négy közép-európai országban, mindenhol ezer fő telefonos megkérdezésével.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 106
szavazógép
2020-05-19: Sport - :

Sainz a Ferrari versenyzője (Forma–1)

A múlt héten a McLaren hivatalosan megerősítette, hogy Daniel Ricciardo lesz Lando Norris csapattársa 2021-től. Ezt követően a Ferrari hivatalos oldalán tette közzé, hogy Carlos Sainz Jr. érkezik a csapattól 2020 végén távozó Sebastian Vettel helyére.
2020-05-19: Magazin - :

A belga licenc: Stella Artois (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Azt hittem, hogy elegáns külseje és prémium kategóriás mivolta miatt a Stella Artois egy egészen jó, különleges sör, ám miután megkóstoltam, rá kellett jönnöm, hogy semmi rendkívüli nincs benne.