Júliusban lesz kiírás a fiatal gazdák támogatására

2020. május 19., kedd, Gazdakör

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter a múlt kedden sajtótájékoztatón jelentette be az idén esedékes pályázati kiírások időpontját.

  • Újabb lehetőséget kapnak a fiatal gazdák
    Újabb lehetőséget kapnak a fiatal gazdák

A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) februárban jelentetett meg pályázási ütemtervet erre az évre, de a járványhelyzet miatt márciusban meghatározatlan időre elhalasztotta a pályázatok indítását a még lehívható vidékfejlesztési összegekre. A miniszteri bejelentés szerint most új dátumokkal újraindítják ezeket.

A valószínűleg leginkább várt intézkedést, a fiatalok vidéken történő megtelepedésének támogatását júliusban indítják újra, összesen 43 millió euró keretösszeggel. Az intézkedésnél a fiatal gazda pályázat útján 40 ezer, illetve 50 ezer euró támogatást kaphat a gazdaság SO-euró értékétől függően, két részletben: sikeres pályázat esetén a szerződés megkötése után rögtön a teljes összeg 75 százalékát, a második részletet pedig legtöbb három év után.

Ennél az intézkedésnél a legfontosabb feltétel a terméseladás, a pályázó fiatal gazdának vállalnia kell, hogy az első részlet értékét véve alapul 20 százalékos termékértékesítést valósít meg legtöbb három év alatt, valamint vállalnia kell az üzleti tervben leírt gazdaságkorszerűsítések elvégzését. A 20 százaléknyi termékértékesítés 6000–7000 euró értékű eladást jelent, amit bizonyítani kell a második részlet igénylésekor.

A miniszter a sajtótájékoztatón újra megerősítette, hogy a megtelepedési támogatással párhuzamosan az állami földalapból a fiatalok legtöbb 50 hektár földet is kaphatnak bérleti szerződés alapján, természetesen csak ott, ahol van rá lehetőség. A miniszter szerint az állami földeknél idén lejáró szerződéseket nem hosszabbítják meg, ezeket a fiatal pályázóknak adnák bérbe.
 

Júniusra tervezik

Egy másik intézkedésnél, a mezőgazdasági termékek feldolgozásának támogatásánál (4.2-es intézkedés) a pályázatokat júniusban lehet majd letenni. A februárban bejelentett pályázható összeget megemelték 6,9 millió euróról 12 millió euróra.

Az intézkedésre csak a hegyvidéki állattenyésztők pályázhatnak célirányosan, kis vágóhidak, illetve húsfeldolgozók létesítésére. A pályázati eligazító füzet szerint a legtöbb 300 ezer eurós támogatás épületépítésre, húsfeldolgozó gépek, gépsorok, árucsomagoló és -címkéző felszerelések, állatszállító és hűtős termékszállító járművek vásárlására költhető. Továbbá a támogatási pénzből elszámolhatók a termékforgalmazó üzletek felszerelése vásárlásának és a termékek reklámozásának a költségei. A reklámozásra a kapott támogatás legtöbb 5 százaléka költhető el, de nem haladhatja meg a 30 ezer eurót. Az intézkedés 50 százalékban önrészes, vagyis a befektetés teljes értékének a felét saját forrásból kell biztosítani. Abban az esetben, ha szövetkezet vagy termelői csoport pályázik, csak 30 százalékos önrész szükséges. Mivel a pályázható összeg – a maximális támogatást véve alapul – 40 pályázat kifizetésére elegendő, nagy versengésre lehet számítani. Ezért fontos, hogy a pályázó minél nagyobb pontszámot gyűjtsön össze.

Az agrárminiszter által most bemutatott ütemterv szerint ugyancsak júniustól újraindítják a 4.3-as intézkedés (Beruházások támogatása a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási infrastruktúra fejlesztésére) pályázhatóságát az öntözéses alösszetevőnél. A pályázható összeg 43,7 millió euró lesz, a támogatás öntözőberendezések létrehozására, illetve a már meglevők korszerűsítésére igényelhető. Az intézkedésre az öntözővíz-felhasználók egyesületei pályázhatnak, a maximális elszámolható beruházás értéke legtöbb egymillió euró lehet, a támogatás mértéke 100 százalékos, tehát nem szükséges önrész. A közvitára bocsátott ideiglenes eligazító füzet szerint a beruházás legtöbb 30 százaléka öntözőberendezések (motoros pumpák, szórófejek stb.) vásárlására költhető.
 

Augusztusban indulhat

Egy másik, a vidékfejlesztési terv keretében először pályázható intézkedés a 3.2-es lesz, amely Támogatás termelői csoportoknak a hazai piacra juttatott termékeik reklámozására nevet viseli. Az intézkedés pályázhatóságát augusztusban indítják el, a pályázható összeg valamivel több, mint 4 millió euró lesz.

Ugyancsak augusztusban valamivel több, mint 2 millió euró lesz pályázható a 3.1-es intézkedés keretében, amelynek neve: Támogatás a minőségi termék kategóriához való csatlakozásra. Ide tartoznak pl. a levédett nevű és az elismert termőhelyű termékek, a levédett és elismert hagyományos termékek, hegyvidéki termékek.
 

Már pályázható

Ugyanakkor emlékeztetni szeretnénk a pályázni óhajtókat, hogy múlt hétfőtől pályázható a 17.1-es intézkedés, amely a növénykultúrák és állatok biztosítását támogatja. A kiírásban szereplő pályázható összeg 15 millió euró, a pályázatokat november 30-ig lehet letenni. Az intézkedés lényege, hogy a növénykultúrákra, illetve állatokra kifizetett biztosítási összeg 70 százalékát a vidékfejlesztési ügynökség visszatéríti az igénylést benyújtó gazdálkodónak.

Ugyancsak múlt hétfőtől pályázhatók a sertéspestis visszaszorítására és felszámolására szánt intézkedések, az 5.1-és és az 5.2-es. Az 5.1-es intézkedés címe: Beruházási támogatás olyan intézkedésekre, amelyek a természeti katasztrófák és történések által okozott károkat enyhítik, az 5.2-es intézkedés pedig a Támogatás a mezőgazdasági termelőképesség visszaállítására címet viseli.

Ezeknek a pályázatoknak a letevési határideje július 31.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 984
szavazógép
2020-05-19: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Várakozásban Alvégen

Egy évszázad múlva is megírhatja bárki a koronavírus pusztítását, sem statisztikában, sem képi megjelenítésben nem lesz majd hiány. A települések most már éledeznek, zajlanak a fejlesztési munkálatok, készülnek a tervek, és figyelemre méltó az is, hogy a járványvégi várakozásnak helyi sajátosságai is vannak. Ezek egyike az erős hit, amelyhez az ima kölcsönöz fogózkodót. Az alvégi Illyefalván, Sepsiszentkirályban és Aldobolyban is vannak ennek mozgatórugói, elsősorban erről esett szó a Sánta Pál illyefalvi plébánossal folytatott beszélgetésünk alkalmával.
2020-05-19: Világfigyelő - :

Magyarország: egyensúlyra törekedni a védekezésben

A járvány elleni védekezésben észszerű és körültekintő egyensúlyra kell törekedni, tekintettel az emberi élet és egészség védelmére, a gazdaság újraindítására és a normális élet visszanyerésére – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar Országgyűlés tegnapi ülésén, napirend előtti felszólalásában.