Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Helyreállítási alapot akarnak

2020. május 19., kedd, Világfigyelő

Németország és Franciaország egy 500 milliárd eurós európai uniós alap felállítását javasolja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására – jelentette be Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő tegnap.

Az úgynevezett helyreállítási alap célja, hogy az Európai Unió „megerősödve, összetartóan és szolidárisan” emelkedjen ki a járvány miatt keletkezett gazdasági válságból – mondta Angela Merkel német kancellár Emmanuel Macron francia államfővel tartott online tájékoztatóján, aláhúzva, hogy a koronavírus-járvány az EU eddigi legnagyobb megpróbáltatása. A német–francia javaslat szerint az Európai Bizottság a tagállami kormányok felhatalmazása alapján felvesz 500 milliárd euró hitelt, amelyet az EU 2021-ben kezdődő hétéves költségvetésének részeként használnak fel. A pénzt a költségvetési ciklus első éveire összpontosítva kellene elkölteni, hogy a gazdaság minél hamarabb túljusson a válságon. A hitelt Berlin és Párizs elképzelése szerint a tagországok közösen, több költségvetési periódusra elnyújtva fizetnék vissza.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 156
szavazógép
2020-05-19: Világfigyelő - :

Magyarország: egyensúlyra törekedni a védekezésben

A járvány elleni védekezésben észszerű és körültekintő egyensúlyra kell törekedni, tekintettel az emberi élet és egészség védelmére, a gazdaság újraindítására és a normális élet visszanyerésére – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar Országgyűlés tegnapi ülésén, napirend előtti felszólalásában.
2020-05-19: Világfigyelő - :

Olaszországban újraindult az élet

Az adriai Rimini lakosai tengerparti sétával köszöntötték tegnap a koronavírus-járvány miatt több mint két hónapja elrendelt korlátozások enyhítését Olaszországban, Milánóban tömegek rohamozták meg a trolibuszokat, a vatikáni Szent Péter-bazilikánál már reggel héttől sorban álltak az első belépők. Újranyitott a kereskedelem, a vendéglátás, és ez az első nap, hogy az olaszok engedély nélkül elhagyhatják lakásukat.