Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Olaszországban újraindult az élet

2020. május 19., kedd, Világfigyelő

Az adriai Rimini lakosai tengerparti sétával köszöntötték tegnap a koronavírus-járvány miatt több mint két hónapja elrendelt korlátozások enyhítését Olaszországban, Milánóban tömegek rohamozták meg a trolibuszokat, a vatikáni Szent Péter-bazilikánál már reggel héttől sorban álltak az első belépők. Újranyitott a kereskedelem, a vendéglátás, és ez az első nap, hogy az olaszok engedély nélkül elhagyhatják lakásukat.

Március 11. óta az olaszországi városok most először ébredtek a hétfő reggeli járműforgalom jellegzetes zajával. A munkába induló milánóiak megrohamozták a trolibuszokat, és mivel a járművezetők nem tudták rávenni az utasokat, hogy csak minden második ülőhelyet foglalják el, a rendőrség beavatkozására volt szükség a felszállás szabályozására. Egyszerre kétszáz látogató előtt ugyan, de ismét megnyitotta kapuit Milánó központi terén a február utolsó hete óta lezárt dóm. Ugyanitt újranyílt a város egyik legnagyobb áruháza is, ide is egyszerre kétezer vásárlót engednek be, a hétköznapokon megszokott mintegy 35 ezer helyett. A nagyáruház bejáratánál mérik a belépők testhőmérsékletét, naponta kétszer fertőtlenítik a pultokat és a mozgólépcsőket is. Az első vevő érkezését az olasz televíziók egyenesben közvetítették.

Rimini tengerpartján sokan az ellenőrzés nélküli első sétával köszöntötték az ország újraindulását. A vatikáni Szent Péter-bazilika reggel hét órai nyitásakor már sorban álltak a bejáratnál: többen térden állva imádkoztak.

Az északi Venetóban ismét nyitottak az edőtermek, miközben a déli Nápolyban a fertőtlenítési munkák késése miatt csak keddtől nyithatnak ki az éttermek. A szicíliai kormányzó, Nello Musumeci arra szólította fel a sziget lakosait, hogy lakásukon kívül mindig hordják a szájmaszkot, máskülönben megemeli a bírságokat. A pugliai Taranto városában is hordják a szájmaszkot, pedig a városban a járvány kezdete óta egyetlen fertőzöttet sem diagnosztizáltak. Velence még üres, a szállodások, étterem-tulajdonosok, gondolások szerint felesleges újranyitni, amíg nincsen turista. Az országban 800 ezer vállalkozás lendülhet munkába a járványhelyzet úgynevezett második fázisának kezdetén. Az üzletek nyitvatartását reggel helyett délelőttre tolták át a reggeli forgalom enyhítésére. Hosszú foglalási listákkal nyitnak meg a fodrászatok, kozmetikai szalonok, amelyekben egyszerre két vendéget fogadhatnak. Több üzlethelyiség azért nem nyithat ki, mert kis mérete miatt nem képes biztosítani a személyek közötti legalább egyméteres távolságot.

A kijárási korlátozásokat még csak a tartományokon belül törölték el. A lakosság június 3-tól mozoghat a tartományok között, és akkor tervezik megnyitni Olaszország külső határait is.

Giuseppe Conte miniszterelnök a tömegközlekedési eszközökön és a kávézókban ingyen olvasható reggeli napilapban üzent az olaszoknak, hangsúlyozva, hogy a mindennapi társadalmi és gazdasági élet újraindításával egy időben továbbra is szigorúan be kell tartani az óvintézkedéseket. Óvatosságot és felelősségteljes magatartást szorgalmazott, „ne feledjük, hogy még hosszú utat kell megtennünk, és sohasem lankadhat a figyelmünk. Védjük önmagunkat és szeretteinket!” – írta a kormányfő.

A járványgörbe alakulását naponta ellenőrzik tartományi szinten, és ahol szükséges, az egészségügyi hatóságok elrendelik a korlátozások szigorítását.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 14
szavazógép
2020-05-19: Világfigyelő - :

Helyreállítási alapot akarnak

Németország és Franciaország egy 500 milliárd eurós európai uniós alap felállítását javasolja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására – jelentette be Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő tegnap.
2020-05-19: Belföld - :

Háromszázezren kérték részleteik felfüggesztését

Az elmúlt két hónapban 317 ezer jogi és magánszemély kérte hitelei törlesztőrészleteinek ideiglenes felfüggesztését, a kereskedelmi bankok eddig 265 ezret, vagyis a kérelmek 83 százalékát hagyták jóvá – közölte tegnap a romániai kereskedelmi bankok egyesülete.