A román állam az ozsdolai közbirtokosság ellenIsmét elnapolták a tárgyalást

2020. május 19., kedd, Közélet

A járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetre való tekintettel kedden délelőtt a kézdivásárhelyi bíróság elnapolta a tárgyalást abban a perben, melyet a román állam a pénzügyminisztériumon keresztül indított az ozsdolai Láros Közbirtokosság ellen.

  • A szerző archív felvétele
    A szerző archív felvétele

Kedden az igazságügyi minisztérium honlapján megjelölt 9 órakor Pál István közbirtokossági elnök és Lukács Attila közbirtokossági tag jelentkezett a bíróságon, de a szolgálatos rendőr nem engedte fel őket a tárgyalóterembe, tőle tudták meg, hogy a tárgyalást elnapolták. A halasztás oka az – mondotta a rendőr --, hogy nem értesítették az érintett feleket a tárgyalás időpontjáról, tehát újabb időpontot jelölnek ki.

Pál István szerint eddig egyetlen alkalommal kaptak írásos értesítést a soron következő tárgyalásról, és a többi tárgyalás alkalmával ez nem merült fel indokként a halasztásra.

Emlékeztetjük olvasóinkat, hogy a per tétje óriási, hiszen 2900 hektár erdőről van szó, amelyet 986 közbirtokossági tagnak ítéltek vissza tizenhét évvel ezelőtt. Abban az esetben, ha a bíróság az állam javára dönt, ez további visszaállamosításokra teremthet rendkívül veszélyes precedenst.

A román állam felperesként, az ozsdolai Láros Közbirtkosság, a megyei és helyi földosztó bizottság pedig alperesként szerepel a kézdivásárhelyi bíróságon zajló alapfokú perben. A taláros testület elfogadta, hogy az ozsdolai Kun Kocsárd-iskola, az ortodox egyházközség, a római katolikus plébánia, a Romsilva Állami Erdészet, illetve hét magánszemély – Jakab-Fancsali Kálmán, Lukács Attila, Borbáth Károly, Borbáth Zalán, Borbáth Henrik, Vitályos Tamás és Vitályos Márton – is csatlakozzék a perhez. A nyáron esetleg még napirendre tűznek egy tárgyalást, majd ősszel folytatódik az alapfokú tárgyalás, ami akár évekig is elhúzódhat.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2020-05-19: Közélet - :

Lassul a növekedés

A legutóbbi tájékoztatás óta 155 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, és ezzel 17 191-re nőtt a fertőzöttek száma – közölte kedden a stratégiai kommunikációs törzs (SKT). Háromszéken egy újabb fertőzöttet jegyeztek tegnap óta, így 229-re nőtt a betegek száma, Hargita megyében három új beteg került nyilvántartásba (összesen 68 személy), Maros megyében pedig 657 betegről tudnak, ami kettővel nagyobb, mint a tegnapi szám.
2020-05-20: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Segítség egy zenei tehetségnek
A sepsiszentgyörgyi 36 éves Kádár Zsuzsanna hegedűs szinte mindent elfelejtett, amit eddig tudott, kivéve a zenét és a hegedülést. Zsuzsanna a nyertese annak a zenei tehetségkutató versenynek, amelyet a United by Music Alapítvány szervezett idén márciusban különleges képességű személyek számára. A rendezvényen hegedűjátékával lenyűgözte a zsűrit és a közönséget.