Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Merkellel egyeztettek a V4-ek vezetői

2020. május 20., szerda, Világfigyelő

A koronavírus-világjárvány gazdasági hatásainak ellensúlyozása és az Európai Unió (EU) következő hétéves költségvetése ügyében kialakított szoros egyeztetés folytatásáról állapodtak meg Németország és a visegrádi négyek országcsoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) kormányfőinek tegnapi megbeszélésén – közölte a német szövetségi kormány szóvivője a videókonferencia formájában tartott csúcstalálkozó után.

Steffen Seibert közleménye szerint Angela Merkel német kancellár, Andrej Babiš cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Igor Matovič szlovák miniszterelnök intenzív eszmecserét folytatott a világjárvány megfékezését szolgáló intézkedésekről. Megállapították, hogy mind az öt országnak érdekében áll a határátkelési korlátozások és ellenőrzések fokozatos visszavonása, amint megengedi a járványhelyzet. Aktuális EU-politikai kérdésekről is tárgyaltak, és megegyeztek a járványban válságba jutott uniós gazdaság helyreállítása és az EU többéves pénzügyi kerete ügyében kezdett szoros egyeztetés folytatásában. Ezzel kapcsolatban Angela Merkel ismertette a gazdaság járvány utáni felfuttatására indított német–francia kezdeményezés lényegi pontjait.

A V4–Németország csúcsot a visegrádi országcsoport soros elnöki teendőit ellátó cseh kormány szervezte. A tanácskozás után Angela Merkel kétoldalú megbeszélést folytatott Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel. Áttekintették a német–cseh határ térségében kialakított együttműködés ügyeit, és megerősítették azt a közös célt, hogy a járvány alakulásától függően minél hamarabb le kell bontani a térség lakosságának és vállalatainak tevékenységét akadályozó közegészségügyi korlátozásokat.

A négy visegrádi kormányfő Angela Merkellel tartott tárgyalása előtt külön megbeszélést folytatott az Európai Unió következő, a 2021–2027-es időszakra szóló költségvetési tervezetéről. Mind a négy ország azt szeretné, ha a kohéziós alapokból a jövőben több pénzt kapnának, mint amennyit az Európai Bizottság eredetileg javasolt. A cseh kormányfőnek nem tetszik az Európai Bizottság azon elképzelése, hogy az Európai Uniónak elsősorban a járvány által leginkább sújtott országokat kellene támogatnia.

A német kancellár az utóbbi években rendszeres vendége a visegrádi kormányfői csúcstalálkozóknak. A legutóbbi ilyen ötoldalú tanácskozást tavaly februárban tartották Pozsonyban.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2150
szavazógép
2020-05-20: Világfigyelő - :

Folytatják a gazdaságfejlesztési programot

Folytatja Budapest a külhoni magyar közösségek megerősödését célzó gazdaságfejlesztési programot – jelentette ki Szijjártó Péter, a magyar diplomácia vezetője tegnap a magyar Országgyűlésben a napirend előtti felszólalások során, amikor többek között Trianon évfordulója is szóba került.
2020-05-20: Világfigyelő - :

Biztos, ami biztos alapon gyógyszerezi magát Trump

Rendszeresen végeznek rajta vírustesztet, ezek eddig mind negatívak voltak, de másfél hete hidroxiklorokint szed – mondta el Donald Trump amerikai elnök hétfőn újságíróknak a Fehér Házban, miután gazdasági vezetőkkel folytatott egyeztetéseket.