Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Fokozatos újraindulás Kézdivásárhelyen

2020. május 20., szerda, Közélet

A kézdivásárhelyi Sürgősségi Esetek Helyi Bizottsága az újonnan életbe lépett törvények értelmében módosította az érvényben lévő intézkedéseket Kézdivásárhelyen: megnyíltak a parkok, de a játszótereket továbbra sem lehet használni, kinyit továbbá a Sinkovits Stadion sportpályája és a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár (felvételünkön) is – adta hírül a városháza kommunikációs irodája.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében Kézdivásárhelyen a következő intézkedések  érvényesek május 18-tól kezdődően: a vészhelyzet idején kötelező a szájat és az orrot egyaránt takaró maszk viselése a kereskedelmi egységekben, a tömegközlekedési eszközökön, a munkahelyen és egyéb zárt terekben. A vészhelyzet idején tilos szabadtéri összejövetelek szervezése.

A zárt térben történő kulturális, művészi, vallási, sport- és szerencsejáték tevékenységek, valamint a gyógykezelések igénylése továbbra is szünetel. Így a sportlétesítmények és kulturális központok zárva maradnak, kivételt képez a Sinkovits Stadion szabadtéri sportpályája és a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár. Ide bemenni nem lehet, de a kölcsönző 9 és 13 óra között működik. Zárva maradnak a szállodák, az éttermek, a kávézók, kivéve azokat az egységeket, ahol a vendégnek nem kell zárt térben várakoznia. A házhoz szállítás továbbra is megengedett. Folytatják a járdák és utcák rendszeres fertőtlenítését. A szociális étkezde továbbra is zárva marad, akiknek jár, csomagban kapják kézhez az ételt. A vészhelyzet idején érvényben maradnak a kézdivásárhelyi önkormányzat által kibocsátott működési engedélyek, a tömbházak közti parkolókra kötött bérlési szerződések, tehát nem szükséges hosszabbítani azokat.

Az önkormányzatnál az ügyfélfogadás korlátozott, és csak előzetes telefonos egyeztetés után lehetséges hét közben 9 és 13 óra között. Javasolják, hogy az ügyeket telefonon vagy elektronikus úton intézzék. A szakirodák elérhetőségei megtalálhatóak a városháza honlapján, a kezdi.ro címen. A fogadóórák szünetelnek, az érdeklődők kérdéseiket elküldhetik a cabinet@kezdi.ro e-mail címre. Az új házasságkötési kérések fogadása változatlanul szünetel. A Személynyilvántartó Iroda is korlátozza az ügyfélfogadást, az ügyfeleket előzetes egyeztetés után tudják fogadni, csak indokolt esetben.

Minden betegnek, aki felkeresi a kézdivásárhelyi városi kórházat, kötelező járványügyi vizsgálatnak alávetnie magát. A beteglátogatás tilos. Abban az esetben, ha a beteg nem tud egyedül mozogni, egy kísérő jelenléte megengedett.

A kereskedelmi egységek és intézmények ajtókilincseit fertőtlenítővel átitatott védővel kell ellátni, a bejáratokhoz fertőtlenítővel átitatott lábtörlőt kell helyezni. Azok az intézmények és kereskedelmi egységek, amelyek ügyfélszolgálatot látnak el, nem engedhetik olyan személyek belépését, akiknek testhőmérséklete  37,3 Celsius-foknál magasabb. A 11-es országúton továbbra is tilos az út menti kereskedelmi tevékenység.

Azt is megtudtuk, hogy nagyon sok kérdés érkezett a Kézdivásárhelyhez tartozó falvak kapcsán. Mivel a törvény többféleképpen értelmezhető, hivatalos átiratban kértek megerősítést a kormányhivataltól. E szerint Kézdioroszfalu, Kézdisárfalva, Kézdiszászfalu és Nyujtód lakóinak nem kell saját felelősségre kitöltött nyilatkozat, ha a városba mennek.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 14
szavazógép
2020-05-20: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Ez lenne a jó út?

Meg fog változni a világ – ezt látjuk, halljuk, olvassuk a koronavírus-járvány kitörése óta mindenhol. A változások hirtelen és fájón be is köszöntöttek: az érintett országokban meghirdetett szükségállapotokkal, a határok lezárásával és mindenféle korlátozással olyannyira leszűkült az élettere mindenkinek, hogy sokan a diktatúránál is elviselhetetlenebbnek minősítették a rendkívüli helyzetet, hiszen akkor a barátkozás, iskolába járás, kirándulás nem volt tilos.
2020-05-20: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Lassan, de indul az ügyfélfogadás (Megyei nyugdíjpénztár)

Újraindul fokozatosan az ügyfélfogadás a Kovászna megyei nyugdíjpénztárnál, ahol – figyelembe véve az ügyfelek zömének életkorát – kiemelten fontos betartani az érvényben lévő biztonsági előírásokat. Az intézmény javasolja az érdekelteknek, hogy lehetőségeikhez mérten ügyeiket postai úton vagy elektronikus levelezéssel intézzék ezután is, munkatársaiktól továbbra is telefonon igényelhetnek útbaigazítást. Mint azt közleményükben jelezték, a szükségállapot idején hatékonynak bizonyult a modern kommunikációs és fizetési eszközök használata.