Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megbírságolták Iohannist magyarellenes kirohanása miatt /FRISSÍTVE: Az államfő bíróságon fellebbezi meg a döntést/

2020. május 20., szerda, Belföld

Ötezer lejes bírságot szabott ki szerdán hozott határozatában az Országos Diszkriminációellenes Tanács Klaus Iohannis államfőre az „Erdély kiárusításával” kapcsolatos nyilatkozata miatt. A testület nagy szavazattöbbséggel meghozott döntését az elnök megtámadja a bíróságon. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint Iohannis kettős mércét alkalmaz az ODT-vel szemben, Marcel Ciolacu házelnök és ideiglenes SZDP-elnök bocsánatkérést vár az államfőtől, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnökei méltánytalannak tartják ezt a bírságot.

Megsértette a magyar nemzetiségű román állampolgárok emberi méltóságát Klaus Iohannis román államfő, amikor magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódva Erdély kiárusításával vádolta meg szociáldemokrata ellenfeleit – állapította meg szerdai határozatában a testület.

Asztalos Csaba, a tanácselnöke szerint ilyen esetekben nem a bírság mértéke számít, hanem az a tény, hogy egy állami intézmény megállapította a kihágást. A tanács 2000-től 100 ezer lejig terjedő bírságokat róhat ki, tehát az államfőre kiszabott büntetés kiegyensúlyozott, mértéktartó bírságnak számít – tette hozzá. „Joga van az államelnöknek fellépni minden olyan esetben, amikor az állam területi épsége és szuverenitása van veszélyben, de ezt úgy kell megtennie, hogy mellőzze a gyűlöletbeszédet” – jelentette ki. Asztalos csaba szerint Iohannis tudatosan játszott rá azokra a sok évtizedes előítéletekre, amelyek léteznek a román társadalomban a magyarokkal szemben, amikor a magyar nyelvet használta. Az, hogy „a magyarok el akarják lopni Erdélyt”, egyike volt azoknak a szlogeneknek, amelyekre a nacionalista kommunista Románia épült, amelyekre az ország asszimilációs politikáját alapozták, és ez folytatódott 1990 után is. Mindennek az államfő is tudatában volt – magyarázta Asztalos Csaba a testület szavazattöbbséggel hozott határozatát.

A diszkriminációellenes tanács a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat megkeresése alapján kezdte vizsgálni Klaus Iohannis kijelentését, később Marcel Ciolacu házelnök, a Szociáldemokrata Párt ideiglenes elnöke is bepanaszolta Iohannist a testületnél.

Azt, hogy az államfő kijelentése gyűlöletbeszédnek minősül, 6:1 arányban, magát a bírságot pedig 5:1 arányban szavazta meg a tanács.

Az elnöki hivatal közleményben reagált a tanács döntésére. „Románia elnöke politikai indíttatásúnak tartja a diszkriminációellenes tanács döntését, ezért meg fogja támadni az illetékes bíróságon” – olvasható a szűkszavú közleményben.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint Iohannis kettős mércét alkalmaz, hiszen akkor elégedett volt az ODT-vel, amikor a testület őt és az általa korábban vezetett német kisebbségi szervezetet védte meg egy nacionalista támadással szemben. A szövetségi elnök rámutatott: a diszkriminációellenes tanács elsöprő többséggel kimondta, hogy az államfő hibázott, diszkriminált, megsértette egy etnikai közösség méltóságát, tehát Klaus Iohannisnak nyilvánosan bocsánatot kell kérnie egy hónappal korábbi megalapozatlan, sértő kijelentéséért.

Marcel Ciolacu véleménye szerint is nyilvánosan bocsánatot kell kérnie az elnöknek, és meg kell ígérnie a románoknak, hogy többé nem próbálja meg olyan témákkal életben tartania a pártját, amelyek méltatlanok egy európai államfőhöz.

Akár eredményként is értékelhetnénk az ODT Klaus Iohannist elmarasztaló döntését – áll az Erdélyi Magyar Néppárt tegnapi közleményében, melyet Csomortányi István és Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnökei írtak alá –, amennyiben nem tudnánk, hogy a büntetés jelképesnek is csupán csak jó szándékkal nevezhető annak fényében, hogy a vonatkozó szabályozás értelmében emberek egy csoportját, vagy egy közösséget érintő ügy kapcsán kétezertől százezer lejig terjedő bírság szabható ki. Vagyis: megállapítható, hogy az ODT a kiszabható legnagyobb pénzbírság mindössze 5%-át látta arányosnak és szükségesnek kiszabni egy olyan esetben, amikor az államelnök egy másfél milliós nemzeti közösség ellen uszított, valamint annak anyanyelvével gúnyolódott. Ezzel kapcsolatban felidézik az ODT egyik év eleji döntését, mely szerint egy édességeket gyártó céget tízezer lejre büntettek egy szexistának ítélt reklámplakát miatt. Megállapítják: az ODT egyike azon romániai kirakatintézményeknek, amelyekkel a bukaresti politikai elit folyamatos kisebbségellenes működését az emberjogi fórumok előtt hitelesíteni tudja.

Mint ismert, a Székelyföld autonómiastatútumának szenátusi hallgatólagos elfogadását kifogásoló Klaus Iohannis április 29-én magyar nyelvű „Jó napot kívánok, PSD!”, illetve „Jó napot, Ciolacu!” köszöntésekkel gúnyolódva azzal vádolta a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki SZDP-t, hogy odaadná Erdélyt a magyaroknak, az SZDP-elnöknek pedig feltette a szónoki kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért?

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 156
szavazógép
2020-05-20: Közélet - :

Forgalmi bűncselekmények Erdővidéken

A baróti rendőrök megállítottak egy számtábla nélküli robogót vasárnap hajnali 4 órakor a felsőrákosi bekötőúton. Kiderült, nemcsak a jármű nincs bejegyezve, vezetőjének sincs jogosítványa. Péntek délután a vargyasi rendőrőrs munkatársai ellenőriztek egy számtábla nélküli személygépkocsit a felsőrákosi községi úton.
2020-05-20: Belföld - :

Újraindulhat az aláírásgyűjtés (Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért) / FRISSÍTVE: Az SZNT üdvözli a döntést/

Az Európai Bizottság szerdán javasolta, hogy a jelenleg is zajló európai polgári kezdeményezések határidejét hat hónappal tolják ki. Erről Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője – az uniós polgári polgári kezdeményezések európai parlamenti jelentéstevője – számolt be Twitter oldalán, kijelentve: méltányos és igazságos döntés született. A kezdeményezést elindító Székely Nemzeti Tanács (SZNT) közleményben üdvözölte a határidő kitolását.