Gyurcsányék leállíttatnák a külhoni gazdaságfejlesztési programot

2020. május 20., szerda, Világfigyelő

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció arra szólította fel a magyar kormányt, hogy állítsa le a határon túli gazdaságfejlesztési programokat.

  • Gyurcsány Ferencnek és pártjának nem ez az első kirohanása a külhoni magyarok ellen
    Gyurcsány Ferencnek és pártjának nem ez az első kirohanása a külhoni magyarok ellen

Barkóczi Balázs, a párt szóvivője szerdai online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kabinet a magyar munkahelyek megmentése és a kirúgott magyar dolgozók megsegítése helyett mintegy 36 milliárd forintot költ határon túli gazdaságélénkítésre. Barkóczi Balázs hozzátette, ezt a pénzt ráadásul olyan országokba küldik, amelyek kormányai -- a magyarral ellentétben -- „teszik a dolgukat, és segítik az embereket”.

A politikus úgy fogalmazott: Orbán Viktor a „legnagyobb bajban árulta el és szúrta hátba a magyarokat”. Ebből a pénzből 300 ezer magyar munkanélküli fejenként 120 ezer forint támogatást kaphatna.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter egy nappal korábban, kedden erősítette meg a magyar országgyűlésben, hogy Budapest folytatni kívánja a külhoni magyar közösségek megerősítését célzó gazdaságfejlesztési programot. Újabb 18,5 milliárd forintot fordítanak erre. A magyar nemzet minden tagja számíthat a kormányra, éljen akár az anyaországban vagy a határokon túl – mondta.

Mint ismert, a magyar kormány tavaly terjesztette ki Székelyföldre is a külhoni magyar közösségek erősítését célzó gazdaságfejlesztési programot. A román média liberális párthoz köthető része és egyes jobboldali politikusok azonban – főként a jelenleg kormányon levő liberálisok köreiből – többször is szót emeltek a támogatások ellen. Bogdan Aurescu román külügyminiszter legutóbb azt mondta, nem volt írásbeli kétoldalú megállapodás annak lebonyolításáról, és a versenytanács feladata megvizsgálni, hogy a támogatások sértik-e az uniós szabályokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1567
szavazógép
2020-05-20: Belföld - :

Hargita megyében megugrott a fertőzöttek száma

A tegnapi tájékoztatás óta 196 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, és ezzel 17 387-re nőtt a fertőzöttek száma – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Törzs (SKT). Az általános iránytól eltérően megugrott a Hargita megyei fertőzöttek száma. Míg kedden 68 Hargita megyei fertőzöttről számoltak be a hatóságok, addig ez szerdára 22-vel, 90-re nőtt. Maros megyében 2 új fertőzöttet regisztráltak (659), Háromszéken pedig egyet sem (229).
2020-05-21: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Néprajzi dokumentumfilmek
Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ ma 20 órától a központ Facebook-oldalán (face­book.com/cultcov.ro) levetíti dr. Kinda István néprajzkutató és Simon József filmes szakember három rövid néprajzi dokumentumfilmjét, amelyek a méhészet, pásztorkodás és kenyérsütés rejtelmeibe engednek betekintést.