Mi, hol, mikor?

2020. május 21., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Néprajzi dokumentumfilmek
Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ ma 20 órától a központ Facebook-oldalán (face­book.com/cultcov.ro) levetíti dr. Kinda István néprajzkutató és Simon József filmes szakember három rövid néprajzi dokumentumfilmjét, amelyek a méhészet, pásztorkodás és kenyérsütés rejtelmeibe engednek betekintést.

Kívülállók számára egyszerűnek és gazdaságosnak tűnhet a méhészet ősrégi foglalkozásformája – amely nem az állattenyésztés, hanem a gyűjtögetés-zsákmányolás egyik ágazata –, pedig nem az. A rengeteg kaptár, méhcsalád és jó esetben a sok-sok „termés” a következetes és hozzáértő munka lépcsőfokai csupán. Ezen életformán belül háromtípusú méhészetet tartunk számon: a zsákmányoló méhészkedést, az élőfás méhtartást, illetve a napjainkban is művelt házi méhészetet. A kisfilm egy kálnoki családi méhészet mindennapjaiba enged betekintést.
A háromszéki román közösségek több évszázadra visszanyúló hagyományos foglalkozása a havasi fennsíkok és a Háromszéki-medence sík területei közötti legelőváltó pásztorkodás. A második dokumentumfilm egy Székelypetőfalva határában állomásozó zabolai esztena májusi tevékenységét követi nyomon, ahol a több ezer juhot gondozó, kizárólag férfiakból álló csapat családjuktól távol, meghatározott hierarchiába szerveződve él.
A háromszéki ember táplálkozásában évszázadok óta központi helyet foglal el a kenyér, amelynek előállítása a székely családokban mindmáig az önellátás jegyében történik. A jó házikenyér készítésének titkait Kisbacon egyik sokat „sütögető” háziasszonya mutatja be nekünk.
A dokumentumfilmek a Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által című, Norvégia, Liechtenstein és Izland által finanszírozott pályázat részeként készültek.

Hivatali program a rendőrségnél
Május 19-től újra igényelhető erkölcsi bizonyítvány. Órarend: hétfőn, szerdán és csütörtökön 8.30–12 és 14–16, kedden 9–12 és 14–17, pénteken 9–12 óráig. A megyei rendőrség honlapja: cv.politiaromana.ro.
A közlekedésrendészet programja: hétfőn 10–13 óráig, kedden 9–11 és 15–17 óráig, szerdán 11–14 óráig, csütörtökön 9–12 óráig, pénteken 10–13 óráig.

Hitvilág
REFORMÁTUS ISTENTISZTELETEK SEPSISZENTGYÖRGYÖN. A Vártemplomi Református Egyházközségben Mennybemenetel ünnepén, ma 10 órától szabadtéri istentisztelet; május 24-én, vasárnap 10 órától szabadtéri istentisztelet, amelyet élőben közvetítenek a gyülekezet Facebook-oldalán. A Szemerjai Református Egyházközségben ma 11 órától és vasárnap 11 órától szabadtéri istentisztelet. A Belvárosi Református Egyházközségben ma 11 órától online istentisztelet a gyülekezet Facebook-oldalán; vasárnap 11 órától szabadtéri istentisztelet. A Gyöngyvirág utcai Református Egyházközségben ma 10 órától online istentisztelet a gyülekezet Face­book-oldalán; vasárnap 11 órától szabadtéri istentisztelet.
KATOLIKUS SZENTMISÉK SEPSISZENTGYÖRGYÖN. A Szent József-plébánia udvarán ma, áldozócsütörtökön 9 és 18 órától; hétköznapokon 7.30 és 18 órától, vasárnap 9, 12 és 18 órától mutatnak be szentmisét. A Krisztus Király-templom sekrestye felőli bejáratánál hétfőtől vasárnapig 17 órától tartanak szentmisét. A védőmaszk viselése és a távolsági szabályok betartása kötelező!

Képernyő
RTV2. Ma 13 órától: Anatomy of war – A csíkszeredai Részegh Botond grafikus a mogoșoaiai palotában állított ki. A háború anatómiája sorozat javarészt grafikai munkákat tartalmaz, és eredetileg a kolozsvári Interferenciák színházi fesztivál kísérőprogramjához készült. Azóta azonban önálló életet is él.

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy Angyaloson ma 8–20 óráig javítási munkálatok miatt felfüggesztik az ivóvíz-szolgáltatást. A munkálatok befejezése után a vezetékekből érkező víz zavaros lehet.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat szakembereihez hétköznapokon 8–24 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.
MÓDOSULT A HATÁRIDŐ. Tekintettel a járvány okozta helyzetre, a Szülőföldön magyarul programban benyújtható igénylések leadási határideje október 30-ra módosult. Az igénylések utolsó postára adási dátuma: 2020. október 30.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Farmacom (telefon: 0267 317 318, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Dózsa György utcai Ambrózia  gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben naponta 9–12 óráig vállalnak sürgősségi ellátást. Telefon: 0267 708 465. Előjegyzés alapján a Szász Dent is vállal sürgősség ellátást az 1918. december 1. úti 1-es tömbház F lépcsőházában található klinikán. Telefon: 0766 698 161. A törvényszékkel szembeni Stomatomed – dr. Mester-Nagy-rendelőben ma és pénteken 16–19, szombaton 10–12 óráig vállalnak sürgősségi ügyeletet. Telefon: 0755 786 178.

Eltűnt lányt keresnek
A 17 éves Németh Anita február 18-án tűnt el egy belgiumi (Hasselt városi) gyermekvédelmi központból, ahová az anyja élettársával való nézeteltérések miatt került. Anita 2002. november 16-án született Baróton, kisbaconi illetőségű. Magassága 175 cm, körülbelül 55 kiló, kék szemű, hosszú szőke haja van. A központból februárban ismeretlen helyre távozott. Romániá­ban és Belgiumban is keresik. Azokat, aki tudnak hollétéről vagy segíthetnek megtalálásában, esetleg kapcsolatot tartanak vele telefonon vagy szociális hálókon, arra kérik, tárcsázzák a 112-es segélyhívó számot.

Milyen jó, hogy itt vagyunk!
Május 25-én éjfélig lehet jelentkezni a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett Milyen jó, hogy itt vagyunk című, fiataloknak szóló videópályázatra, amelyet június 4-e, a nemzeti összetartozás napja alkalmából az erős magyar közösségek és a nemzeti összetartozás éve keretében hirdettek meg.
A pályázatra 10–25 év közötti külhoni és anyaországi fiatalok jelentkezhetnek olyan, telefonnal vagy kamerával készült alkotással (kisfilmmel vagy videóüzenettel), amelyben bemutatják, mit jelent számukra az összetartozás. Az alkotások hossza legkevesebb 15 másodperc, legtöbb 5 perc lehet. Az elkészült anyagokat az osszetartozunk@hatartalanul.net e-mail-címre kell elküldeni. Részletek: www.erdely.ma/nemzeti-osszetartozas-napja-milyen-jo-hogy-itt-vagyunk-cimmel-videopalyazatot-hirdet-a-miniszterelnokseg-nemzetpolitikai-allamtitkarsaga.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1908
szavazógép
2020-05-20: Világfigyelő - :

Gyurcsányék leállíttatnák a külhoni gazdaságfejlesztési programot

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció arra szólította fel a magyar kormányt, hogy állítsa le a határon túli gazdaságfejlesztési programokat.
2020-05-21: Mi, hol, mikor? - :

Létlelet