A biztonságos véradásért

2020. május 21., csütörtök, Közélet

Országos viszonylatban is egyedülállónak tartja a megyei vérközpont vezetője, hogy Háromszék önkormányzata rövid idő alatt immár második alkalommal biztosít támogatást az intézménynek védőfelszerelések és fertőtlenítőszer formájában. Tegnap délelőtt a vérközpont sepsiszentgyörgyi székhelyén adták át a húszezer lej értékű adományt.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A véradásra érkező önkéntesekhez hasonlóan, az eseményen részt vevő újságírók is az egészségvédelmi és biztonsági előírások betartása mellett juthattak csak be az épületbe: az előtérben az egy nappal korábban felszerelt fertőtlenítő kapu alatt léphettünk be, akinek nem volt, annak maszkot is adtak, lázmérés következett, majd cipőinkre húztuk a kék műanyag védőzacskót.  Dr. Andi Rosin, a Kovászna Megyei Vérellátó Központ igazgatója az önkormányzat támogatásának fontosságáról beszélt. Elmondta, hogy egyre nehezebb beszerezni a működésük biztonságát szavatoló fogyóanyagokat, érezhetően megnőtt irántuk a kereslet, a szaktárcától és az országos központtól csak minimális védőfelszerelés érkezett. A megyeháza öt héttel ezelőtt is támogatásban részesítette a vérközpontot, tegnap pedig újabb fogyóanyagok érkeztek, köztük olyan is, amit az intézmény nem tudott volna egymaga beszerezni. Ezek az alkalmazottjaik és a véradók biztonságát, illetve a központ zavartalan és folyamatos működését is szolgálják – mutatott rá. Megjegyezte azt is, a megye minden önkormányzatával jól együttműködnek, s annak ellenére, hogy Háromszék az ország legkisebb megyéje, lakossága pedig elöregedőben, sikerül mozgósítaniuk a megfelelő számú véradót.

A védőfelszerelések hiánya miatt egy adott pillanatban ritkítani kellett a véradást, mint Andi Rosin megjegyezte, két évtizedes tevékenysége alatt első ízben fordult elő, hogy nem hívták, hanem elküldték a véradásra jelentkezőket. A biztonság azonban elsődleges, sem a véradók, sem munkatársaik egészségét nem akarták veszélynek kitenni – mondta. A kórházak tevékenysége is csökkent a szükségállapot idején, kevesebb vérre volt szükség, ám az újraindulás, illetve az elmaradt sebészeti beavatkozások elvégzése várhatóan a vérközpontra is nagyobb feladatokat ró. Az önkormányzati adomány ezek teljesítését, valamint a vérellátó központ folyamatos működését teszi lehetővé – fejtette ki az orvos. Arra buzdítja a háromszékieket, ne féljenek és jelentkezzenek bizalommal véradásra, mert az intézményben minden szükséges egészségvédelmi előírást betartanak, folyamatosan fertőtlenítenek, biztosítják a védőfelszereléseket a hozzájuk érkezőknek, emellett a legkorszerűbb berendezésekkel dolgoznak.

Tamás Sándor önkormányzati vezető felidézte, öt héttel ezelőtt maszkokat és egyszer használatos kesztyűket szereztek be és adományoztak az intézménynek, ehhez azonban előbb meg kellett találni a megfelelő jogi hátteret, hiszen a vérközpont az egészségügyi minisztérium alárendeltségébe tartozik. A fertőtlenítő kapu mellett – mellyel az országban csak a sepsiszentgyörgyi vérközpont rendelkezik –, 35 plexi arcvédő pajzsot, 1500 sebészeti maszkot, 50 liter fertőtlenítőszert, 2250 pár egyszer használatos kesztyűt, valamint 100 egyszer használatos köpenyt szereztek be a vérellátó központ számára.

Legfontosabb erőforrásunkat a véradók jelentik – fogalmazott a központ vezetője, aki hangsúlyozta: a háromszékiektől begyűjtött vért az itt élők kapják meg, követik a rászorulókat, s bárhol is kezelnék őket az országban, a szükséges vérkészítményeket utánuk küldik. A szomszédos térségekkel is jó az együttműködés, amennyiben bizonyos vércsoportból többlet vagy hiány mutatkozik, Hargita, Brassó, de még Bákó megye is partner a cserében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1908
szavazógép
2020-05-21: Közélet - Fekete Réka:

Indul a járóbeteg-rendelés, később a beutalás is

Fokozatosan, lépésről lépésre szervezi újra a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház a betegellátás korábbi menetét: június 1-jétől megnyitják a járóbeteg-rendelőt és sürgősségi, illetve korábban időzített műtétek, kezelések, beutalások is lesznek, de az intézmény továbbra sem szűnik meg az új típusú koronavírus által fertőzött betegeket ellátó kórházként működni. Tegnapi online sajtótájékoztatóján dr. Roșu Mátyás orvos igazgató és András-Nagy Róbert menedzser ismertette a következő időszakra való felkészülés legfontosabb lépéseit.
2020-05-21: Közélet - :

Az új űrlap a Háromszékben

Ma is közöljük a vészhelyzet ideje alatt a település elhagyásához szükséges nyilatkozat formanyomtatványát.