Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hungarikum lett a csíksomlyói pünkösdi búcsú

2020. május 21., csütörtök, Belföld

Hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a csíksomlyói pünkösdi búcsút és kegyhelyet a Hungarikum Bizottság, elismerve ennek egyedi, vallásos és közösségépítő jellegét – tájékoztat az RMDSZ közleménye.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

„A Hungarikum Bizottság döntése hatalmas öröm és büszkeség számunkra, hiszen a csíksomlyói búcsú az összmagyarság ünnepe, az az ünnep, amely évről évre lelki és szellemi táplálékot nyújt a magyar embereknek, bárhol is éljenek a világban. Hálásak vagyunk, hogy a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely ezután egy listán szerepelhet a Magyar Pálos Renddel, a pannonhalmi Bencés Főapátsággal és környezetével, gróf Széchenyi István szellemi hagyatékával, vagy a Kodály- módszerrel” – nyilatkozta Hegedüs Csilla, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elnöke, az RMDSZ kultúráért felelős alelnöke a döntés kapcsán. Mint mondta, a csíksomlyói pünkösdi búcsú az összmagyarság legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepévé vált, minden évben több mint félmillióan zarándokolnak ide Erdélyből, de szerte a világból is. „Az egyházi és világi értelmiség ma a hit és a kulturális önazonosság megtartásának szimbólumát is látja Csíksomlyóban, ezért mindannyiunk számára ünnep, hogy ez a döntés megszületett” – fogalmazott.

A csíksomlyói búcsút 2018-ban terjesztették a Hungarikum Bizottság elé az RMDSZ kezdeményezésére, az Erdélyi Ferences Rendtartomány támogatásával. „Mi azt vállaltuk, hogy erdélyi értékeink védnökei leszünk, megőrizzük és felújítjuk azokat az értékeinket, amelyek nem csak az erdélyi magyarok, de az egész nemzet számára reprezentatívak. Bár a román állam megakadályozta, hogy a csíksomlyói búcsú a világörökség kincse legyen, ezt az elismerést sikerült kivívni. Nagy álmunk vált ma valóra, azonban továbbra is dolgozni fogunk, hogy minél több erdélyi értékünk elnyerje a méltó tiszteletet és elismerést” – tette hozzá. További erdélyi kötődésű hungarikumok: kürtőskalács és Torockó épített öröksége.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 22
szavazógép
2020-05-21: Belföld - :

Több a gyógyult, mint az új beteg

Tegnap óta 198 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, és ezzel 17.585-re nőtt a fertőzöttek száma – közölte a stratégiai kommunikációs törzs (SKT). Háromszéken továbbra sem nőtt a szám (229), Hargita megyében azonban tíz új fertőzöttel 100 beteget jegyeznek, Maros megyében pedig egy új személy került be a regisztrált betegek (660) sorába.
2020-05-21: Közélet - :

Leütötték az utcán

Harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték egy szerda este Sepsiszentgyörgyön elkövetett rablás elkövetőjét csütörtökön.