A svédek elszigetelték magukat

2020. május 25., hétfő, Világfigyelő

Svédország a legtöbb európai országtól teljesen eltérő módon kezelte a koronavírus-járványt. Az ország nem akart karantént bevezetni, ám most úgy tűnik, mégis teljesen elszigetelte magát Európától. A környező államok ugyanis lassan újranyitják határaikat, azonban a svédekkel közös szakaszt egyelőre a legtöbb ország zárva tartja.

A járvány kezdetén az országoknak mérlegelniük kellett, milyen mértékű korlátozásokat szeretnének bevezetni annak érdekében, hogy biztosítsák az állampolgárok biztonságát, és mégse döntsék be a gazdaságukat. Svédország úgy döntött, hogy el akarja kerülni a karantént és a nyájimmunitás-modellt kívánja alkalmazni, azonban ezért nagy árat fizetett: a skandináv térségben náluk a legtöbb a fertőzött és a halálozási arány is messze meghaladja a szomszédos államokban regisztrált szintet. A svéd járványhelyzet miatt most a legtöbb szomszédos ország zárva tartja az országgal közös határait. A finn belügyminiszter nemrég jelentette be, hogy Norvégia, Dánia és Izland is stabilizálta már a járványhelyzetet, azonban a svédek helyzete kifejezetten aggasztó. Éppen emiatt Finnország a dán modellt követve a norvég és német területekről beérkezőknek lehetővé teszi a határátlépést, azonban a svéd határt továbbra is zárva tartja.

Dánia szintén fenntartja a határzárat svéd szomszédjával, az intézkedést egy nappal Finnország előtt jelentette be a dán kormány. Lengyelországgal együtt most készülnek csatlakozni az úgynevezett „Balti buborékhoz”, mely a balti államok, Lettország, Észtország és Litvánia kölcsönös határátjárását biztosítja és fokozatosan nyit az unió többi tagállama felé. A litván miniszterelnök elmondta, hogy a balti-térség enyhítései nagyszerűen mutatják egész Európának, hogy a régió helyesen kezelte a koronavírus-járványt. Svédországot ebbe a korlátozásmentes zónába sem hívták meg.

Norvégia ráadásul egy lépéssel még tovább is ment, és a katonai rendőrséget vezényelte ki a norvég–svéd határra, hogy biztosítsa, egyetlen svéd sem hagyja el az országot. Svédország így gyakorlatilag elszigetelődött Európától.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1538
szavazógép
2020-05-25: Világfigyelő - :

Minden korlátozást feloldanának Türingiában

A koronavírus-járvány miatt bevezetett valamennyi általános korlátozást visszavonhatják Türingiában június elején a német tartomány kormányának tervei szerint. Az „állami kényszer” helyett a felelős állampolgári magatartásra kell építeni – mondta a Bild am Sonntag vasárnapi lapnak Bodo Ramelow miniszterelnök, kiemelve, hogy az eddigi szigorú korlátozások eredményesek voltak, és a szabályozást hozzá kell igazítani a megváltozott helyzethez.
2020-05-25: Belföld - :

Hírsaláta

KARANTÉNBA KERÜLT KÉT GALAȚI MEGYEI TELEPÜLÉS. Riadót fújtak a Galați megyei hatóságok, ugyanis vesztegzár alá kellett vonni szombattól az összesen 9000 lakosú Toflea és Brăhășești nevű települést, miután kiderült, hogy rohamosan nőni kezdett a koronavírus-fertőzött helybeliek száma. A megyei prefektúra tájékoztatása szerint 42 helyi lakos tesztje pozitív lett, és 284 személy házi elkülönítésben van, sőt, már egy halálos áldozata is van a betegségnek. A helybeliek a karantén idején nem hagyhatják el a települést, és bemenni is tilos. (Főtér)