Enyhülhet az ukrán nyelvtörvény

2020. május 26., kedd, Világfigyelő

Az ukrán oktatási törvény esetében nem, ám a nyelvtörvénynek a magyar kisebbséget érintő rendelkezéseiben enyhülés várható a tervezett Orbán–Zelenszkíj találkozó nyomán – jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Intézetének Ukrajna-szakértője az M1 csatorna tegnapi műsorában.

  • Fotó: karpathir.com
    Fotó: karpathir.com

Fedinec Csilla emlékeztetett: Volodimir Zelenszkíj ukrán államfő kifejezte szándékát, hogy kétoldalú találkozó keretében rendezné a magyar–ukrán viszonyt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. A tárgyaláson a nyelvtörvénynek elsősorban a magyar nyelvű sajtót hátrányosan érintő rendelkezéseinek enyhítésére kerülhet sor – tette hozzá. Mint mondta: az ukrán magyar viszonyt jellemzi, hogy Zelenszkíj hivatalba lépése óta valamennyi „fontos” ország vezetőjével, illetve az Ukrajnával szomszédos országok vezetőivel is találkozott. Ez alól csak Magyarország kivétel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2020-05-26: Világfigyelő - :

Javulás Szerbiában és Montenegróban

Szerbiában másodszor fordult elő, hogy 24 óra alatt nem volt halálos áldozata a COVID-19 betegségnek, ami a szakértők szerint azt jelenti, hogy gyengül a járvány az országban, Montenegróban pedig majdnem három hete nem jelentettek új esetet, ha ez még egy hétig így marad, hivatalosan is bejelentik a járvány végét.
2020-05-26: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

A cégér változott, a rablás nem

Harminchárom bűnvádi eljárást indított az országos korrupcióellenes ügyészség a szükségállapot idején nyélbeütött hatósági beszerzések miatt, ami azt jelenti, hogy nem egészen kétnaponta történt valami gyanús ügylet a koronavírustól rettegő Romániában, és valószínűleg csak a jéghegy csúcsát látjuk.