Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A kibicnek semmi sem drága

2008. október 7., kedd, Máról holnapra

Bogra futott a kormány. Nem csoda, hisz jó egy éve mást sem hallani köreiből, mint hogy dübörög a gazdaság, ilyen növekedés nem volt még soha, van pénz bőven, lehet ígérni, szavazatokat nyerni. S nem vette észre e bódult rózsaszín álmában azt sem, hogy támogatói a parlamentben, jelesen a szociáldemokraták, csapdába szorítják. Túlélte Tăriceanu és kabinetje a három éve tartó politikai válságot, de most, a vég előtt két hónappal szembesülnie kell azzal, hogy nagy kaland volt kisebbségben kormányozni és sorsát, mellékesen az ország jövőjét is olyan támogatókra bízni, akikről kiderül, kibicként számukra semmi sem drága.

Így történhetett meg, hogy a parlament egyetlen hét alatt olyan törvények garmadáját szavazta meg, melyek életbeültetése kibillenti félegyensúlyi helyzetéből az ország pénzügyeit. Későn ébredtek fel, az egyhangú parlamenti szavazat után egy nappal kezdtek el érvelni, tiltakozni a tanügyiek ötvenszázalékos béremelése ellen azután, hogy saját és RMDSZ-es koalíciós társaik képviselői széles mosollyal igent mondtak a példátlan törvénytervezetre, s amikor a köztisztviselők és orvosok hasonló nagyságrendű követelése hallatán mintegy kijózanodtak: ilyen terhet még választási kampányban sem vállalhatnak magukra. A gazdasági növekedés a legoptimistább értékelések szerint is tíz százalék körüli, ennek ötszörösét bérként kifizetni kalandorság, még akkor is, ha kórusban szavalják, minden megújulás, fejlődés alapja az oktatás, azt kell friss erők, fiatal, jól felkészült pedagógusok megfizetésével a célok céljának, azaz prioritásnak tekinteni. A meghirdetett tétel igaz, de ez a másfélszeres béremelés például egyáltalán nem a fiatalok tanügybe csábítását segíti elő, hisz egy kezdő pedagógus alapbére, ha ötven százalékkal növelik is jelenlegi fizetését, jó esetben 1100 lej lesz, ami még mindig az országos átlagbér alatti, mágneshatása tehát aligha lesz. Jól a közép- és nyugdíj előtti nemzedék jár, s az egyetemi professzorok.

A kormány tehetetlen, az alkotmánybírósághoz fordult, hátha kihúzza majd a taláros testület a slamasztikából, kimondva, hogy a törvény alaptörvény-ellenes, mert nem jelölte meg a forrásokat, ahonnan a hatalmas béremelést fedezni lehetne. De a bérkövetelési hullám elindult, általános sztrájkok sorozatával fenyegetnek a feltüzelt szakszervezetek, s újabb szociális jellegű juttatások megszavazására készül a T. Ház. Ráadásul nyakunkon a pénzügyi világválság.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1099
szavazógép
2008-10-07: Közélet - Mózes László:

Az aradi vértanúk üzenete

Hideg szürkületben, csendes méltósággal emlékeztek a sepsiszentgyörgyiek tegnap kora este az Erzsébet park honvédemlékművénél az 1848—49-es magyar szabadságharcra, a tizenhárom aradi vértanúra. Az akkori korról, az előzményekről, ,,egyik legnagyobb gyászünnepünk" jelentőségéről Rab Sándor történelemtanár beszélt, utalva ,,a történelmi Magyarország leginkább véráztatott területe", Háromszék szabadságharcának fejleményeire, Gábor Áron zsenialitására, mindarra, amire érdemes büszkének lennünk.
2008-10-07: Közélet - x:

A gyász, de az összefogás napja is (A vértanúkra emlékeztek Aradon)

Nagy számban gyűltek össze az egykori vértanúk emlékére szervezett ünnepségen a magyarok Aradon, a Szabadság-szobornak és a román megbékélési emlékműnek otthont adó téren, a Megbé­kélés Parkjában tegnap délután.