Mi, hol, mikor?

2020. június 3., szerda, Mi, hol, mikor?

Szóljanak a harangok!
Háromszék politikai vezetői felhívással fordulnak a történelmi magyar egyházak lelkészeihez, a székelységhez, hogy mivel a trianoni diktátum 100. évfordulójára nem lehet közösen emlékezni, június 4-én fél hattól öt percig szóljanak a harangok, ezen a napon mindenki viseljen fekete szalagot, s tűzze ki gyászszalaggal a nemzeti vagy annak hiányában a székely zászlót.

  • Toró Attila archív felvétele
    Toró Attila archív felvétele

Hirdetések, gyászjelentők
Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy apróhirdetési, illetve reklámirodánk hétfőtől csütörtökig naponta 9–15 óráig tart nyitva. 15 óra után kizárólag gyászjelentőt fogadunk el. Ennek szövegét, kérjük, küldjék el a korrektura@3szek.ro e-mail-címre, és várják meg a visszaigazolást. A szolgáltatás ellenértékét másnap a fent jelzett időintervallumban kell törleszteni. Kézdivásárhelyi és felső-háromszéki hirdető ügyfeleink hívják Iochom Ildikót a 0745 390 616-os telefonszámon. Megértésüket kö­szönjük. Háromszék

Hitvilág
KRISZTUS KIRÁLY-PLÉBÁNIA. A héten a szentmisék időpontjai: keddtől péntekig 7.30-tól és 18, szombaton 18, vasárnap 10.30-tól és 18 órától. Júniusban az esti szentmisék után elvégzik a Jézus Szíve-ájtatosságot.
SZENT JÓZSEF-PLÉBÁNIA. Hétköznap 7.30-tól és 18 órától; vasárnap 9, 12 és 18 órától lehet a szentmisén részt venni a plébánia udvarán, betartva az érvényben levő szabályokat.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai, élő adásai: 6.15-től zsolozsma, 6.45-től Ébredjen a Mária Rádió­val!, 7 órától szentmise Nagyváradról az olaszi templomból, 8 órától Ébredjen a Mária Rádióval!, 9 órától Görgényi Tünde stúdióvezető és az önkéntesek fogadják az imaszándékokat, 9.15-től dicsőséges rózsafüzér, 11.30-tól Lázár, kelj fel! (8.) Hajlák Attilával, 12 órától Úrangyala, 12.05-től zsolozsma- napközi imaóra. 22.10-től Fészekmeleg Kertész Marikával és Tiborral. Honlap: www.mariaradio.ro.

Újraindult az RMDSZ-ügyfélszolgálata
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete négy városi (Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna, Barót) irodájában újraindult tegnaptól az ügyfélszolgálat és a magyar állampolgársági ügyintézés. E-mail: haromszek@rmdsz.ro. Telefon: 0267 352 552. Honlap: haromszekirmdsz.ro.

Megjelent
A Korunk júniusi számának témája a fák. A fa olyan kulturális szimbólum és mítoszi szereplő, amely világszerte meghatározó a népek alaptörténeteiben. Élőlény és világokat összekapcsoló tényező. A kortárs ökológiai kontextusban szerepe felértékelődött, jelenlétével és hiányával egyaránt befolyásolja az emberek életét, ez Erdély és a nagyvilág léptékét tekintve ugyanúgy világossá vált az elmúlt időszakban. A lapszám több szempontú megközelítésben vizsgálja a fa jelenlétét a világban és az ember mentális térképein – az ökológia és ökokritika, a művészetelméletek és a történeti feldolgozások belátásait egyaránt hasznosítva.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Romulus Cioflec utcai Hygea (telefon: 0267 310 110, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki; Kézdivásárhelyen a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Szentivánlaborfalván ma 10–16 óráig, Kőröspatakon csütörtökön 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
HASZNOS TELEFONSZÁM. A sepsiszentgyörgyi közös temetővel kapcsolatos észrevételek jelezhetők hétköznapokon 8–16 óráig a 0733 937 831-es telefonszámon.
AUTÓBUSZJÁRATOK. Sepsi­szent­györgy közszállítási vál­lalata, a Multi-Trans rendes program szerint járatja autóbuszait. Az utasok a márciusi bérleteiket június 9-ig még használhatják, eddig a dátumig kell beszerezni a júniusi bérleteket az ismert munkapontokon. A fel- és leszállás is a megszokott rend szerint történik, az első ajtón szállnak fel az utasok, felmutatva jegyeiket, bérleteiket, a hátsó ajtókat pedig csak leszálláshoz szabad használni. Az érvényben lévő szabályozások szerint az autóbuszokon a védőmaszk viselése és az egymás közötti távolság betartása kötelező. A biztonságos közlekedés érdekében egy megbízott szakcég fertőtleníti rendszeresen az autóbuszokat.
LOMTALANÍTÁSI AKCIÓ. A Tega Rt. folytatja lomtalanítási akcióját. Ma Kökösben és Kökösbácsteleken, csütörtökön Illyefalván, pénteken Aldobolyban és Sepsiszentkirályban gyűjtik a régi ruhákat, használaton kívüli bútorokat, fölöslegessé vált ócskaságokat. Ennek részeként zajlik az üvegszüret is: 5 kg palackért, befőttesüvegért 0,5 liter sört adnak a gyűjtőknek. (A síküveget lomként szállítják el!)
JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos online formában folytatja szerkesztőségünkben a szerdánkénti ingyenes jogi tanácsadást. A körülményekre való tekintettel a jogorvoslásra váró ügyek leírását és a kérdést a hpress@3szek.ro e-mail-címre várjuk, a levél tárgyához kérjük beírni azt, hogy Jogi tanácsadás. Kérdéseiket postai úton is eljuttathatják szerkesztőségünkbe, postacímünk: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám. Ez esetben, kérjük, küldjenek felbélyegzett és megcímzett válaszborítékot is.
A TECHNIKAI MUNKANÉLKÜLISÉGGEL kapcsolatos dokumentumokat elektronikus regisztrációval az aici.gov.ro applikáción is be lehet nyúj­tani.
FOGADÓÓRA. A Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szövetsége újra fogadja tagjait minden pénteken 10–12 óráig, a délutáni ügyfélfogadást megszüntették. A kézdivásárhelyiek (és környékbeliek) a nyugdíjasklubban keressék a megbízottat. Kérik betartani az érvényes egészségügyi előírásokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2020-06-02: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Tömeges elbocsátás a Valkesnél

Megrendelések, szerződések hiányában kénytelen beszüntetni tevékenységét a kábelköteg gyártásra szakosodott Valkes Kft. A sepsiszentgyörgyi vállalkozás több mint háromszáz munkatársát küldi el, aki számára június 2-án kezdődik a húsz napos felmondási idő. Mint megtudtuk, a kollektív munkaszerződésben nem szerepel a végkielégítés, a gyár azonban igyekszik segíteni dolgozóit, hogy más munkahelyet találjanak.
2020-06-03: Elhalálozás - :

Elhalálozás