TurizmusBelföldre utaznak

2020. június 3., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A hazai vendégek továbbra is utazni fognak, de a szállás kivételével kevesebbet költenek majd a szabadidős tevékenységekre. A travelminit.ro felmérése szerint az utazók a hegyvidéki üdülőket részesítik előnyben.

  • Bálványos – a turisták a hegyvidéki üdülőket részesítik előnyben. Ferencz Csaba felvétele
    Bálványos – a turisták a hegyvidéki üdülőket részesítik előnyben. Ferencz Csaba felvétele

A romániai vendégek nem tartanak a korlátozások feloldását követő belföldi utazástól, ez a Travelminit.ro online szállásfoglaló oldal által májusban készített felmérés eredménye. A megkérdezettek 40 százaléka tervez utazni a korlátozások feloldását követően, a szállás elszigeteltsége és kockázatmentes foglalhatósága pedig fő érvként szerepel a döntés meghozatalában. A szállás kivételével azonban kevesebbet kívánnak költeni az extra szabadidős tevékenységekre. A megkérdezettek közel harmada azt nyilatkozta, hogy a nyaralást és a rászánt költséget idénre már megtervezték. Az üdülésre szánt teljes keret várhatóan néhány százalékkal csökkenni fog ugyan, a különbség kisebb a szállásszolgáltatások, illetve jelentősebb az olyan kiegészítő szolgáltatások esetében, mint például a masszázs, idegenvezetés és egyebek.

„Arra biztattuk szálláspartnereinket, hogy a megnyitást követő első hónapban vonzó kedvezményeket és csomagokat kínáljanak, amelyek növelik a vendégek utazási kedvét. Így az első utazni vágyó vendégek a csomagokból 10–20% közötti kedvezményben részesülhetnek egyes szállásoknál” – nyilatkozta Szilveszter Rita, a travelminit.ro online marketingszakértője.

A megkérdezetteknek közel fele azt válaszolta, hogy idei üdülésük fő célpontja belföldi. A korábbi évektől eltérően, amelyekben az ár volt a fő szempont a döntéshozatalban, idén a szállás bizton­ságossága és elhelyezkedése válik fő tényezővé a foglalás szempontjából. A foglalások eddigi alakulásából, illetve a Travelminit-kérdőívre adott válaszokból az derül ki, hogy a hazai utazók két fő trendet követnek: egyfelől elszigetelt panziókat, szálláshelyeket keresnek, másfelől pedig olyan hoteleket, amelyek magas higiéniai standardokkal rendelkeznek és betartják a hatóságok által megszabott előírásokat. Számszerűen a megkérdezettek 38 százaléka elszigetelt szállásokat választ, 31 százalékuk pedig hangsúlyt fektet a tisztaságra és fertőt­lenítésre.

A hazai utazók többek között a következő okokból félnek a közeljövőbeli utazástól: koronavírussal való megfertőződés kockázata (55%); fél, hogy elveszíti a szállásra fizetett előleget (39,7%); fél étteremben étkezni (12%); nincs pénze; távolságtartásra vonatkozó és egyéb fertőzésmegelőző korlátozások miatt.

A korlátozás által érintett hónapokra tervezett foglalásokat kitolják, hiszen a megkérdezetteknek több mint fele későbbi időszakra halasztotta az üdülést, főként nyárra vagy őszre, míg csupán 20%-a tartotta fenn foglalását, 26%-a pedig lemondta – áll a felmérés adatait rögzítő közleményben.

A felmérésben 2038 megkérdezett vett részt az egész országból, akik online kérdőívet töltöttek ki az április 29-e és május 6-a közötti időszakban. A travelminit.ro a romániai szállásfoglalási piac egyik legnagyobb szereplője, amely a vakációs jegyet is elfogadja. A travelminit.ro kínálata 4000 romániai szálláshelyet foglal magában, köztük hoteleket, panziókat, apartmanokat, vendégházakat, kulcsosházakat és kempingeket az ország minden régiójából. A felület 2019-ben több mint 620 ezer vendégéjszakát jegyzett, a foglalások teljes értéke pedig 13 millió euró volt. (Fer-)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1081
szavazógép
2020-06-03: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Az élő és éltető Szotyor

Ritka az a bennvaló Szotyorban, ahol ne találkoznánk a zöldség- és virágkertészet művelőivel. Aki nincs otthon, az a sepsiszentgyörgyi vagy más települések piacain árulja portékáját. Komoly hagyománya van a faluban a zöldség- és virágkertészetnek – magyarázta volt e sorok írójának néhai Rápolti Álmos, aki a régiektől tanúsította-hallotta, hogy brassói bolgárkertészektől tanulta meg ennek a mesterségnek mikéntjét a szotyori ember. De nem csak ez bizonyítja, hogy élő és élni akaró település a vírusjárványtól szabadulni készülő Szotyor.
2020-06-03: Pénz, piac, vállalkozás - :

Adóbevallás

A hónap végéig kell eszközölni az adóbevallásokat, hiszen a személyi jövedelemadó bevallásához szükséges 230-as formanyomtatvány leadási határideje június 30-a – tájékoztat az adóhatóság.