Falusi iskolák fejlesztését segítik

2020. június 9., kedd, Gazdakör

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) a napokban hozta nyilvánosságra, hogy a vidékfejlesztési terv keretében 322 nyertes pályázat áll kifizetés alatt a 7.2-es intézkedésnél: Beruházások a vidéki infrastruktúra létrehozásában és fejlesztésében.

Ezekből 259 pályázat a vidéki, nem iskolai keretben működő óvodák építésére és korszerűsítésére készült, az elnyert támogatás több mint 93 millió euró. Az ügynökség tájékoztatója szerint 26 pályázatot teljesen kifizettek, tehát az óvodákat működésbe helyezték.

A bölcsődék és az iskola (tanórák) utáni foglalkoztatások (after school programok) megszervezésére az országos vidékfejlesztési ügynökség 41 pályázatra kötött kifizetési szerződést 15,5 millió euró értékben. Eddig ezekből teljesen hármat sikerült kifizetni (1,3 millió eurót).

Ugyanakkor az ügynökség pályázati pénzeket fizetett ki a másodrendű mezőgazdasági felsőoktatás (pl. a környezetvédelmi szak) és a mezőgazdasági szakiskolák fejlesztésére is, eddig 22 sikeres pályázóval kötötték meg a kifizetési szerződést, 9,9 millió euró értékben. Mostanig két beruházás valósult meg egészében, a két pályázatra kifizetett összeg közel 1 millió euró.

Habár ezek az intézkedések a vidéki infrastruktúra fejlesztésére irányulnak, az ügynökség vezetősége szerint a fiatalok magasabb szintű nevelése kihat a közösség szociális és kulturális életére,  és egyúttal növeli egy község vagy szűkebb régió hírnevét is.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2020-06-09: Gazdakör - Bokor Gábor:

Szigorítások a kosok törzskönyvezésénél

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter a napokban jelentette be: csak azoknak a kosoknak bocsátanak ki törzskönyvet, amelyeknél elvégezték a génállomány-felmérést. A génállomány felmérése lehetővé teszi egy berbécs eredetének és a juhokra végzetes, gyógyíthatatlan betegséggel, a surlókórral szembeni ellenállóság megállapítását. A vizsgálat kizárná, hogy a továbbiakban ismeretlen vagy kétes eredetű berbécsek is törzskönyvet kapjanak.
2020-06-09: Gazdakör - Incze Péter:

Sikeres a vidékfejlesztési terv (Vidékfejlesztés)

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség nyilvánosságra hozta pályázási kiértékelőjét a főbb intézkedéseknél. Általánosságban elmondható: a 2014–2020-as vidékfejlesztési terv időszakában a gazdálkodók nem ültek ölbe tett kézzel, megnőtt a pályázási kedv, és gazdaságaikat uniós vidékfejlesztési pénzből próbálták fejleszteni.