Szigorítások a kosok törzskönyvezésénél

2020. június 9., kedd, Gazdakör

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter a napokban jelentette be: csak azoknak a kosoknak bocsátanak ki törzskönyvet, amelyeknél elvégezték a génállomány-felmérést. A génállomány felmérése lehetővé teszi egy berbécs eredetének és a juhokra végzetes, gyógyíthatatlan betegséggel, a surlókórral szembeni ellenállóság megállapítását. A vizsgálat kizárná, hogy a továbbiakban ismeretlen vagy kétes eredetű berbécsek is törzskönyvet kapjanak.

  • Génállomány alapján is azonosítják a tenyészkosokat
    Génállomány alapján is azonosítják a tenyészkosokat

A korábbi években nagyon megnőtt a törzskönyves berbécsek iránti kereslet, fajtára való tekintet nélkül – ugyanis a lepapírozott berbécsek után termeléshez kötött támogatásra jogosult bizonyos létszámú anyajuh is. 2019-ben a támogatás értéke 17,71 euró volt juhonként. Az ellenőrizetlen eredetű, de törzskönyvezett berbécsek elszaporodása a surlókór terjedését is maga után vonta, ez közvetve az élő juh exportjának tett rosszat – például Törökország leállította az országunkból származó juhok bevitelét.

A génállomány felmérésének bevezetésével a juhtenyésztők kötelessége a felmérés eredményét mutató labor­analízist is átadni a fajberbécseket vásárló gazdáknak. Az analízis kimutatja a berbécs fajtáját, faját, surlókórral szembeni ellenálló képességét is – jelentette be a miniszter. A tárcavezető szerint egy berbécs génállományának a felmérése 90 lejbe fog kerülni, amit a tenyésztő fizet.

Toró Tibor, a szentivánlaborfalvi suffolkjuh-farm vezetője érdeklődésünkre kifejtette: nagyon fontos lenne, hogy mielőbb felállítsák a tenyészkosok genetikai adatbázisát, ez egy sor könnyítést adna a juhtenyésztőknek. Például a berregtetést lehetne háremben végezni, a megszületett bárányok analízise egyértelművé tenné az apaállat kilétét. Ez többletkiadást von maga után, de a haszon több lehet ennél – állapította meg Toró. Mielőbb be kellene vezetni a tenyészkosok genetikai felmérését, nem kell halogatni a dolgot, egyértelműen be kell jelenteni a dátumot, amikortól kötelező módon csak a génadatbázisban szereplő apaállatok leszármazottjai kaphatnak törzskönyvet – húzta alá a szakember.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2821
szavazógép
2020-06-09: Gazdakör - Bokor Gábor:

A vegyszeres kezelések ideje

Az elmúlt hetek esős időszaka jelentősen növelte a talaj vízkészletét. A farmerek azonban nem állnak tétlenül, készülnek egy szárazabb periódusra, készenlétbe helyezték az öntözőberendezéseket. Ezen túlmenően figyelniük kell a kultúrák védelmére, a felmelegedés és a még mindig nedves környezet kedvez a kártevők szaporodásának, főként a gombás betegségek elterjedésére lehet számítani.
2020-06-09: Gazdakör - Incze Péter:

Falusi iskolák fejlesztését segítik

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) a napokban hozta nyilvánosságra, hogy a vidékfejlesztési terv keretében 322 nyertes pályázat áll kifizetés alatt a 7.2-es intézkedésnél: Beruházások a vidéki infrastruktúra létrehozásában és fejlesztésében.