Bérkövetelési tiltakozáshullám

2008. október 8., szerda, Közélet

Közel tizenötezer személy vett részt tegnap Bukarestben a négy legnagyobb, az állami alkalmazásban dolgozók érdekeit képviselő szakszervezeti tömb által szervezett tiltakozó felvonuláson. A tüntetők elsősorban magasabb béreket, jobb munkakörülményeket követeltek, kormányellenes szólamokat skandáltak. Călin Popescu Tăriceanu kormányfő péntekre tárgyalásokra hívta a szakszervezeti szövetségek képviselőit.

A tiltakozó felvonulást eredetileg a Tisztességes Munka Világnapja ürügyén szervezték a szakszervezeti tömbök, a tüntetésnek azonban különösen időszerű jelleget adott, hogy a parlament nemrég szavazta meg a tanárok 50 százalékos fizetésemelésére vonatkozó törvényt, a kabinet azonban az alkotmánybíróságon fellebbezte meg azt. A törvényhozás által elfogadott jogszabály valóságos lavinát indított el: a köztisztviselők, majd az egészségügyben dolgozók is hasonló arányú béremelést követelnek. A tegnapi tiltakozó megmozduláson főként a kormányfőt, a pénzügyminisztert és Cristian Adomniţeit bírálták a felszólaló szakszervezeti vezetők: mindhármuk ellen bűnvádi feljelentést is tettek a béremelési követelések kapcsán elhangzott kijelentéseik miatt. Nem maradt el a parlament tagjainak bírálata sem: felrótták nekik, hogy nemrégiben hagyták jóvá a honatyák nyugdíjemelésére vonatkozó jogszabályt. Călin Popescu Tăriceanu kormányfő tegnap tárgyalásokra hívta a szakszervezetek képviselőit.

Ugyancsak tegnap a köztisztviselőket tömörítő Sed Lex szakszervezeti szövetség vezetői bejelentették: csütörtökön figyelmeztető sztrájkot tartanak, október 16-ától pedig meghatározatlan időre beszüntetik a munkát, ha a kormány addig nem teljesíti követeléseiket. A köztisztviselők szakszervezeti tömbjéhez tartoznak a pénzügyigazgatóságoknál, a kincstári egységeknél, vámoknál, nyugdíjpénztáraknál, statisztikai hivataloknál, polgármesteri hivataloknál, megyei tanácsoknál, szociális és gyermekvédelmi igazgatóságoknál dolgozók.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1286
szavazógép
2008-10-08: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Megkésett menesztés

Talán csak Adrian Cioroianu volt külügyminiszter vetekedett Cristian Adomniţei-jel a miniszteri mandátum alatt elkövetett bakik terén: a Tăriceanu-kormány eme két tagja folyamatosan a sajtó bírálatainak célpontja volt. Ha Cioroianutól korábban megszabadult a kormányfő (miután a külügyminiszter a romák sivatagba telepítéséről beszélt), Adomniţei menesztése több szempontból is késeinek bizonyulhat.
2008-10-08: Közélet - Farkas Réka:

Jelölteket keres az MPP (Alkalmazkodnak az elnökségi döntéshez)

Csalódottan vette tudomásul az MPP háromszéki szervezete, hogy az országos elnökség nem változtatta meg korábbi döntését, és függetleneket támogat az őszi parlamenti választásokon — nyilatkozta Csinta Samu, a párt megyei ügyvezető elnöke.