Megkésett menesztés

2008. október 8., szerda, Máról holnapra
Farcádi Botond

Talán csak Adrian Cioroianu volt külügyminiszter vetekedett Cristian Adomniţei-jel a miniszteri mandátum alatt elkövetett bakik terén: a Tăriceanu-kormány eme két tagja folyamatosan a sajtó bírálatainak célpontja volt. Ha Cioroianutól korábban megszabadult a kormányfő (miután a külügyminiszter a romák sivatagba telepítéséről beszélt), Adomniţei menesztése több szempontból is késeinek bizonyulhat.

Leginkább azért, mert a minisztercserével semmit sem old meg a kormányfő. Anton Antonnak ugyanis kevesebb, mint két hónap áll rendelkezésére a választásokig, ennyi idő alatt aligha lehet bármit is tenni az oktatásügyben tapasztalt problémák megoldására. Tăriceanunak valószínűleg nem is ez a célja — mint ahogy a tanárok béremelését megszavazó honatyáknak is csupán a voksszerzés járt a fejükben, nem pedig a pedagógusok gondjainak enyhítése, a tanügyi pálya vonzerejének növelése. Sokkal inkább elhatárolódni igyekszik egykori miniszterétől, így akarva a közpénzekkel felelősen bánó, az ország gazdasági egyensúlyára akár politikai veszteség árán is vigyázó kormányfő látszatát kelteni. Ez azonban attól válik hiteltelenné, hogy a Nemzeti Liberális Párt honatyái is tapsolva szavazták meg a pedagógusok béremeléséről szóló jogszabályt — márpedig ennek az alakulatnak az elnöke maga a kormányfő. Nyilvánvaló tehát, hogy Tăriceanu a sajtó, a szakszervezetek, a közvélemény nyomására menesztette a kormány egyik legfiatalabb miniszterét, bűnbakként állítva be — az amúgy valóban gyenge teljesítményt nyújtó — Adomniţeit. Csakhogy ezzel is megkésett: erre a lépésre jóval előbb, a parlamenti szavazás után azonnal el kellett volna szánnia magát, ha már a határozott, a populista intézkedéseket megvető és elutasító kormányfő szerepében akar tetszelegni. (Várható is volt egyébként, hogy az utóbbi időben a nyugdíjemelés miatt balra tolódással vádolt Nemzeti Liberális Párt kisajátítani igyekszik majd a jobboldalt is, kihasználva a Demokrata-Liberális Párt ideológiai arctalanságát.)

Végül pedig a minisztercsere azért is kései, mert a lavina már beindult: tegnap mintegy húszezren volnultak utcára Bukarestben, nagyobb béreket követelve, a köztisztviselők csütörtöktől sztrájkba lépnek, hasonló lépést fontolgatnak az orvosok is. A kormány megítélésén aligha fog változtatni, hogy megszabadult egyik leggyengébb miniszterétől. Ennél sokkal fontosabb próbatétel, hogy miként oldja meg a béremelési követelések miatt kialakult feszült helyzetet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 223
szavazógép
2008-10-08: Múltidéző - Pásztori Tibor Endre:

Szabadságot akartak (Jegyzet)

Az utolsó szemtanú, aki látta 1849. október 6-án a tizenhárom vértanú halálát (az aradi gyásznap eseményeinek a lelkészeken, katonákon és pribékeken kívül mindössze négy ember volt a szemtanúja), Herold Alajos olyan közel állott Damjanich Jánoshoz, hogy meghallotta, amikor a tábornok a nyakkendőjét eloldva az őt vigasztaló lelkésznek így szólt: adja át, tisztelendő úr, nyakkendőmet feleségemnek, és mondja meg neki, hogy nem a hóhér vette le nyakamról.
2008-10-08: Közélet - Farcádi Botond:

Bérkövetelési tiltakozáshullám

Közel tizenötezer személy vett részt tegnap Bukarestben a négy legnagyobb, az állami alkalmazásban dolgozók érdekeit képviselő szakszervezeti tömb által szervezett tiltakozó felvonuláson. A tüntetők elsősorban magasabb béreket, jobb munkakörülményeket követeltek, kormányellenes szólamokat skandáltak. Călin Popescu Tăriceanu kormányfő péntekre tárgyalásokra hívta a szakszervezeti szövetségek képviselőit.