Erőszakos tüntetésekSztrájkolnának a belga rendőrök

2020. június 9., kedd, Világfigyelő

A belga rendőrség szakszervezete sztrájkot kezdeményez mintegy 10 ezer ember részvételével a rasszizmus ellen szervezett előző napi brüsszeli tüntetést követően kialakult rendbontás felszámolásának szervezetlensége miatt. Az incidensben az állomány 28 tagja is megsérült – közölte a belga média tegnap.

A rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen tiltakoztak vasárnap délután a belga főváros igazságügyi palotája előtt. A megmozdulás minden incidens nélkül zajlott, a rendezvény végén azonban tüntetők mintegy százfős csoportja rendőrautókat dobált meg, valamint rendőrökre támadt a számos afrikai bevándorlónak otthont adó Matongé negyed közelében. A rendbontók szemeteseket, kartondobozokat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, és több üzletet kifosztottak.

Vincent Gilles, a rendőri szakszervezet elnöke kijelentette, hogy a helyszínen szolgálatot teljesítő kollégáik nem kaptak egyértelmű parancsokat. Magukra hagyták őket, helyszínen meghozott döntések alapján kellett fellépniük, és a szakszervezet tudatosítani szeretné, hogy minden intézkedés szükséges, megfelelő és arányos volt. A vasárnap esti incidens során a rendőrség vízágyúkat használt a tömeg oszlatására. Sokan megsebesültek, köztük egy újságíró.

Sophie Wilmes belga ügyvezető miniszterelnök korábban a vasárnapi megmozdulás elhalasztását javasolta, Philippe Close brüsszeli főpolgármester azonban engedélyezte annak a megtartását. Close azzal magyarázta döntését, hogy más olyan fővárosok mellett, mint Párizs, London, Madrid vagy Róma, a 400 millió európai uniós állampolgár fővárosa, Brüsszel sem maradhatott csendben a George Floyd halála miatt tartott globális megmozdulásokat illetően.

Az Egyesült Államokban országos megmozdulások kezdődtek George Floyd halála nyomán a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen. A 46 éves afroamerikai férfi durva rendőri intézkedés következtében vesztette életét május 25-én Minneapolisban. Az eset nyomán a világ több országában szintén tüntetéseket tartottak a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen az elmúlt napokban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1718
szavazógép
2020-06-09: Világfigyelő - :

Elutasítják a migránsok elosztását

A lengyel kormány határozottan elutasítja az illegális bevándorlók elosztását az Európai Unió tagországai között – hangsúlyozta tegnapi varsói sajtóértekezletén Mariusz Kamiński belügyminiszter az Európai Bizottság új tervei kapcsán.
2020-06-09: Máról holnapra - Mózes László:

Fütyülnek a turizmusra

Miként borítékolható volt, az elmúlt hétvégén elkezdődött a turistainvázió, aki csak tehette, kiszabadult otthoni környezetéből. A bezártságból, a négy fal közé szorítottságból való menekvés mind emberileg, mind társadalmilag érthető, s hogy eme első, igazán látványos kitörési hullám módosít-e valamit a vírushelyzeten, pár nap múltán kiderül. Vélhetően lényeges változást nem fog okozni.