Nem csak a koronavírus ellen jó

2020. június 10., szerda, Magazin

Az új típusú koronavírus mellett egy sor fertőző betegség terjedését is hátráltatják az új vírus miatt bevezetett óvintézkedések Németországban a háziorvosok szövetségének (Deutscher Hausärzteverband, DH) tapasztalatai szerint.

A tisztaságra irányuló fokozott figyelem és a társadalmi távolság növelése révén nemcsak a koronavírus-fertőzés veszélye csökkent, hanem általában véve alacsonyabb a fertőzésveszély, mint máskor – mondta Ulrich Weigeldt, a DH vezetője a Berliner Morgenpost lap hétfői összeállítása szerint. A koronavírus-világjárvány miatt bevezetett higiéniai előírások egy sor betegség terjedését visszavetették, kevesebb például a gyomorpanaszokat okozó fertőzés és a felső légúti, megfázásos fertőzés is. Jó lenne, ha ez a kedvező hatás tartóssá válna, ezért a járvány miatt begyakorolt szabályok közül többet a mindennapok részévé kellene tenni. Mindenekelőtt a gyakori és alapos kézmosást és a szellőztetést lenne érdemes rutinná gyökereztetni – fejtette ki a szakember.

Az egészségügyi ellátórendszerben is adódnak tanulságok. Hasznos megoldás volt a telefonos konzultáció bevezetése a felső légúti panaszokkal küszködőnek, és az is, hogy az ilyen konzultáción kialakított távdiagnózis alapján helyezték betegállományba az érintetteket. Ezt is állandóvá kellene tenni – mondta a háziorvosok érdekképviseletének vezetője, kiemelve: a koronavírus-járvány megmutatta, hogy nem kell minden panasz miatt rögtön felkeresni a rendelőt. A háziorvosok jól ismerik a páciensek többségét, és az egyszerűbb betegségek esetében telefonos konzultáció alapján is fel tudják mérni a páciens állapotát. Azt is remélik, hogy a járvány hatására többen oltatják majd be magukat a szezonális influenzavírus ellen. A leginkább veszélyeztetett csoportok tagjainak, vagyis az időseknek és a munkájuk révén sok személyes – és így fertőzésveszéllyel járó – kapcsolatba kerülő embereknek lehetőleg mind meg kellene kapniuk az influenza elleni oltást.

Németországban nagyjából egy hónapja, május 10. óta tartósan ezer alatt van az igazolt új fertőzések napi száma. Az utóbbi napokban az ötszázas határt sem érte el az új esetek száma, és a járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll. Ezek általában nagyobb összejövetelekhez, családi, vallási eseményekhez köthetőek, vagy olyan munkahelyekhez, amelyekben nehezen megoldható a biztonságos távolság betartása a dolgozók között, vagy más körülmények – például a hűtőházakban fenntartott alacsony hőmérséklet – kedveznek a vírus terjedésének. A Robert Koch országos közegészségügyi intézethez vasárnapról hétfőre 214 új fertőzésről érkezett jelentés a járási és városi egészségügyi hivataloktól. A 16 tartomány közül kettőben – Schleswig-Holstein, Szász-Anhalt – egy esetet sem regisztráltak, a tartományok többségében 10 alatt volt az igazolt új fertőzések száma. Az új esetekkel együtt a járvány kezdete óta 184 193 SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki Németországban. A gyógyultnak minősülő, vagyis a fertőzésen már átesett igazolt fertőzöttek becsült száma 400-zal, 169 600-ra emelkedett. A vírus okozta betegségben (Covid-19) 8674 regisztrált fertőzött halt meg, ez 6-tal több az egy nappal korábbinál. Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő regisztrált fertőzöttek becsült száma 6000 alatt van a 83,1 milliós országban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 430
szavazógép
2020-06-10: Magazin - :

Hárommillió emberéletet mentettek meg

Több mint hárommillió életet mentettek meg a koronavírus-járvány megállítására elrendelt korlátozások Európában a brit Imperial College London kutatócsoportjának becslése szerint. A tudósok a BBC-nek elmondták, hogy az áldozatok száma óriási lett volna a kijárási tilalom és más korlátozások nélkül.
2020-06-10: Magazin - :

A barna belga: Leffe Brune (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Amióta a laikus szakértelmével kóstolgatom a különböző típusú, ízvilágú habos nedűket, rájöttem, hogy én határozottan szeretem a barna/fekete söröket. A Leffe Brune újra megerősítette bennem ezt az érzést, hiszen egyszerűen finom.