Megszűnt munkahelyek

2020. június 10., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A rendkívüli helyzet kihirdetése óta 430 ezer munkahely szűnt meg – közli a május végi helyzetet a munkaügyi minisztérium.

  • Fotó: www.zf.ro
    Fotó: www.zf.ro

A jelentés időpontjában közel hatszázezer (596 ezer) alkalmazott volt kényszerszabadságon. Miközben a kényszerszabadságon lévők száma folyamatosan csökken, az elbocsátottak száma növekszik – áll az elemzéseben.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2020-06-10: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Sajtó a járvány szorításában (A digitalizáció útján)

A világjárvány kapcsán napvilágot látott gazdasági elemzésekben és előrejelzésekben kevés szó esik a médiáról. Nem csoda, hiszen – társadalmi funkciójából fakadóan – az ellenőrzött forrásokból történő hiteles tájékoztatásra talán nagyobb szükség van ma, mint valaha, így a sajtótermékek „fogyasztása” s ennek következtében a média működése folyamatos volt. Az államilag fenntartott közszolgálati média mellett a kereskedelmi alapon szerveződő lapkiadók is igyekeztek megfelelni a feladatnak, ám gazdasági problémáik jelentős mértékben befolyásolták működésüket. Rövid elemzésünkben az egész hazai sajtóról aligha alakíthatunk ki általános képet, ám a számunkra legismertebb termék, a Háromszék és ezzel együtt a hasonló „cipőben járó” helyi napilapok ilyen jellegű folyamatait vázolva igyekszünk betekintést nyújtani az ágazatba. Ahogy mondani szokás tehát, kivételes módon – elvégre kivételes időket élünk – „akasztjuk a hóhért”. Arra is rámutatunk, a digitalizáció révén milyen új szolgáltatásokkal igyekszünk meghálálni olvasóink és ügyfeleink bizalmát, hogy a személyes ügyintézés helyett az otthon biztonságából rendelhessenek újságot, tehessenek fel apróhirdetést, gyászjelentőt.
2020-06-10: Pénz, piac, vállalkozás - :

Még bővült a gazdaság

Az első negyedévben a statisztikai intézet nyers adatai szerint éves összehasonlításban 2,4 százalékkal bővült a hazai gazdaság (szezonális korrekcióval ez 2,7 százaléknak felel meg).