Magyarország több tiszteletet kér Horvátországtól

2020. június 10., szerda, Világfigyelő

Több tiszteletet várunk el azoktól a horvát politikusoktól, akik az elmúlt napokban alaptalanul kritizálták Magyarországot és álhíreket terjesztettek Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatban – írta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára közösségi oldalán tegnap.

Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár bejegyzésében azt írta: a horvát gazdaság sikerében jelentős a magyar hozzájárulás. Ezt alátámasztandó felidézte: 2019-ben 644 ezer magyar turista 3,2 millió vendégéjszakát töltött Horvátországban, a Mol „éppen a legnagyobb horvátországi beruházását hajtja végre” és a Magyar Villamos Művek (MVM) „6,75 milliárd köbméter gázt fog vásárolni a Krk szigetén lévő LNG-terminálból”. „Mindezt figyelembe véve több tiszteletet várunk el a Magyarországot alaptalanul kritizáló, és álhíreket terjesztő horvát politikusoktól!” – írta Menczer Tamás. Az államtitkár megjegyezte azt is, hogy ez a magatartás „különösen nehezen érthető akkor, amikor a horvát turisztikai szezon szempontjából rendkívül fontos határnyitásokról zajlanak egyeztetések”.

Az ügy előzménye, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a sátoraljaújhelyi trianoni megemlékezésről egy olyan videót tett közzé Facebook-profilján, amelyen a frissen felavatott emlékmű táblája látható, rajta a „Fiume – Tengerre magyar” felirattal. A horvát sajtó a mondatot „magyar tengernek” fordította és provokációnak nevezte. A horvát külügyminisztérium közölte: magyarázatot kérnek a zágrábi magyar nagykövetségtől az emléktáblára.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1209
szavazógép
2020-06-10: Pénz, piac, vállalkozás - :

Kevesebb gépjármű

A járvány a gépjárművek forgalomba helyezését is rendkívüli módon akadályozta. A gépjármű-nyilvántartási igazgatóság adatai szerint az év első öt hónapjában 31,43 százalékkal kevesebb új gépkocsit írattak be a forgalomba, mint a tavalyi hasonló időszakban, a használt autók piaca 16 százalékkal szűkült.
2020-06-10: Világfigyelő - :

Indul a nemzeti konzultáció

Közzétette a magyar kormány a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról szóló nemzeti konzultáció 13 kérdését.