A zenepavilon és a többiek

2020. június 12., péntek, Nyílttér

Úgy esett, hogy a koronavírus-járvány miatti megszorítások nem tették lehetővé a Szent György Napok megtartását, a nyárba hajló, késő tavaszi estéken sem csendült fel a muzsika Sepsiszentgyörgy központjában, az első szabadtéri színházi előadásra is jócskán várni kellett, a képzőművészek, fotográfusok alkotásai sokáig rejtve voltak a közönség előtt. Pedig Sepsiszentgyörgy, Háromszék igencsak bővelkedik tehetséges fiatalokban, akik sokrétű művészetükkel szebbé, tartalmasabbá teszik mindennapjainkat, és közülük sokan tették ezt a járvány szorításában is, igaz, csak a megengedett virtuális térben.

  • Szabadtéri színházi előadás a múzeumkertben. Fotó: Barabás Zsolt
    Szabadtéri színházi előadás a múzeumkertben. Fotó: Barabás Zsolt

Most, amikor már zöld utat kaptak a biztonságos körülmények között szervezett, kisszámú közönség előtt játszott szabadtéri produkciók, kapóra jöhetne a bensőséges hangulatú terek, nyitott létesítmények kihasználása, ami nem csak a kultúrára éhes közönséget szolgálná ki, hanem segítséget nyújtana a koronavírus miatt fellépési lehetőség és ezáltal bevétel nélkül maradt előadók, kiállítók számára. Az elmaradt városnapra, felfüggesztett kulturális pályázatokra fel nem használt összegekből minden bizonnyal futna a helyi és megyei önkormányzat költségvetéséből a művelődési élet felélesztésére, a helyi zenészek, képzőművészek, kézművesek, fotográfusok felkarolására, a néző- és hallgatóközönség pedig újból megbizonyosodhatna: Sepsiszentgyörgy valóban Székelyföld (egyik) kulturális fővárosa.

Mindezek fényében nem kellene a nézőtérrel is rendelkező zenepavilont kürtőskalács-sütödévé alakítani, bár való igaz, a frissen sült kalács illata, miként ősszel a sült gesztenyéé, még otthonosabbá teszi a várost, amelyben jó élni, gyermeket nevelni és dolgozni annak további fejlődéséért. De inkább őrizzük meg ezt a parkbeli filagóriát jelenlegi rendeltetésének, és keressünk, alakítsunk ki újabb bensőséges tereket, ahol járványidőben és békeidőben is jól érezhetjük magunkat a zene, a művészetek társaságában. Ha így járunk el, nem csak magunknak teszünk jót, de megőrizzük és növeljük városunk hírnevét. Hisszük, hogy van erre kellő akarat, mert Sepsiszentgyörgy mindannyiunké, háromszékieké, székelyeké, erdélyi magyaroké, de azoké is, akikkel együtt kell élnünk itt és a Kárpát-medencében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2020-06-12: Jegyzet - Nagy B. Sándor:

Száguldás

Napok óta nem alszom rendesen. Forgolódom az ágyban, gondolkodom, emlékezem. A szükségállapot lezárta a kifelé vezető útjainkat, de egyre több utat nyitott a virtuális világban, olyan barátok, ismerősök felé, akiktől a fizikai távolság vagy az idő már-már végleg elszakított. Sokkal jobban szeretem a valóságot, mint a virtuális tereket, de kénytelen vagyok bevallani magamnak, hogy ha nem lett volna ez a koronavírus-őrület s utána a hetekig tartó folyamatos esőzés, talán sosem lett volna alkalmam átélni ezt a nagyszerű élményt.
2020-06-12: Sport - Miska Brigitta:

Nézők nélkül is a három pont megszerzése a cél (Labdarúgás)

A koronavírus-járvány miatt három hónapra felfüggesztett román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság még el sem kezdődött, de már két találkozót is elnapoltak, ugyanis csütörtökön a Dinamo szertárosánál és az FC Botoșani csapatorvosánál koronavírus-fertőzést állapítottak meg. Az elhalasztott alsóházi találkozó miatt a Sepsi OSK mérkőzésének időpontja is változott, szombaton 20 órától játszik az FC Hermannstadt ellen a sepsiszentgyörgyi stadionban.