Tiltólistára került filmklasszikusok

2020. június 15., hétfő, Magazin

Az amerikai George Floyd meggyilkolása után kirobbant rasszizmus elleni megmozdulások a nagy műsorszolgáltatók világát is elérték. Legutóbb a brit UKTV streamingszolgáltató vette le műsoráról a közkedvelt Waczak Szálló egy epizódját arra hivatkozva, hogy „rasszista sértések” hangzanak el benne. Ezt megelőzően az HBO Max vette le műsoráról az Elfújta a szél című filmklasszikust, de a Netflixet is elérte a „tisztogatási hullám”.

A Waczak Szálló A németek című 1975-ös epizódjában a hoteltulajdonos Basil Fawlty azt az utasítást adja, hogy „ne emlegessék a háborút” a német vendégek előtt, az őrnagy pedig a nyugat-indiai krikettcsapatról beszél sértő szavakkal – idézte fel a BBC News. John Cleese, a sorozat egyik alkotója és szereplője élesen bírálta a szolgáltató lépését, hülyeségnek nevezve az epizód eltávolítását. A The Age napilapban azzal érvelt, hogy ebben a részben éppenséggel a rasszista viselkedést figurázták ki. „Az egyik dolog, amit az utóbbi 180 évben megtanultam, hogy az emberek humor­érzéke nagyon sokféle. Vannak, akik megértik, hogy ha ostobaságokat adunk valaki szájába, akit ki akarunk figurázni, akkor nem a nézeteiket közvetítjük, hanem kigúnyoljuk” – magyarázta. A BBC-hez tartozó streamingszolgáltató szóvivője ugyanakkor közölte: a „rasszista sértéseket” tartalmazó epizódot mindaddig, míg felülvizsgálják, levették a műsorról. Mint mondta, a régebbi tartalmakat rendszeresen felülvizsgálják, hogy megfelelnek-e a közönség elvárásainak, és különös figyelmet szentelnek annak, hogy milyen következményei lehetnek az elavult nyelvhasználatnak. Egyes esetekben figyelmeztetést tűznek a műsor mellé, más esetekben megvágják az anyagot. A Waczak Szálló epizódjával kapcsolatos lehetőségekről még nem döntöttek.

A rendőri erőszak áldozatává vált George Floyd halála után fellángolt Black Lives Matter mozgalom nyomán sok műsorszolgáltató és tévés személyiség értékelte újra, mi az elfogadható a mai társadalomban. Az HBO Max átmenetileg levette a műsoráról az Elfújta a szél című filmklasszikust rasszista ábrázolásai miatt, a BBC iPlayer és a Britbox pedig az Angolkákat (Little Britain) távolította el a „megváltozott időkre” való hivatkozással. A Netflixről már szintén eltűnt az Angolkák, továbbá a Repülj velem!, a Kretének klubja és a Zooniverzum – Állati kert sem látható már a streamingszolgáltató kínálatában.

Ami az Elfújta a szelet illeti, a 12 év rabszolgaság írója, John Ridley egy Los Angeles Timesban megjelentetett véleménycikkben azt írta, a film ugyan nem tagadja a rabszolgatartás rémes oldalát, de „a színes bőrű embereket csak a legrosszabb sztereotípiák szintjén mutatja be”, és „a polgárháború előtti déli világot dicsőíti”. Az író ezért javasolta, hogy az 1939-es, nyolc Oscar-díjjal jutalmazott filmet legalább átmenetileg vegyék ki a kínálatból. Azt nem tudni, hogy az HBO ennek hatására lépett-e, de az időzítés erre enged következtetni. A szolgáltató közleményében úgy fogalmaz, hogy az Elfújta a szél „korának terméke”, amely „olyan etnikai és faji előítéleteket ábrázol”, amelyek „helytelenek voltak akkor és helytelenek most is”. Az eltávolítás viszont nem végleges, a filmklasszikus egy későbbi időpontban visszakerülhet az HBO Max felületére, de csak a történelmi kontextusára utaló figyelmeztetéssel. A sors iróniája, hogy Hattie McDaniel 1940-ben a történelemben először kapott fekete színésznőként Oscar-díjat a szolgáló, Mammy megformálásáért, de a csatornán így most az ő alakítása sem látható.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 557
szavazógép
2020-06-15: Sport - :

Kuti Nándor hosszabbított (Kosárlabda)

A sepsiszentgyörgyi Kuti Nándor a 2020–2021. évi szezonban is a Kolozsvári U-BT férfi kosárlabdacsapatának játékosa lesz – jelentette be hivatalos oldalán a klub. A 23 éves alacsonybedobó már tíz éve erősíti a Szamos-parti csapatot, az ifjúsági bajnokságokban elért kiemelkedő eredmények után a felnőttek között is meghatározó játékossá vált.
2020-06-15: Magazin - :

Az elegáns: Veltins Pilsener (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Sokáig szemezgettem ezzel a sörrel, hiszen számomra teljesen ismeretlen volt, és túl sok pénzt is kértek érte. Majdnem 9 lejért vettem meg, ami megítélésem szerint túl sok egy nagyüzemi sörért. Ne értsen félre senki, nem a garasosság jött elő belőlem, egyszerűen túl drágának találtam a Veltins Pilsenert, amely szerintem csak egy jó középkategóriás serital.