Amerikai kémet fogott MoszkvaJames Bond helyett Mr. Bean?

2020. június 16., kedd, Magazin

Kémkedés címén 16 évi, szigorított börtöntelepen letöltendő szabadságvesztésre ítélte Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogost tegnap a moszkvai városi bíróság.

Az 50 éves amerikai-brit-kanadai-ír állampolgárt, egy autóalkatrészeket gyártó michigani cég biztonsági vezetőjét 2018. december 28-án egy moszkvai szállodában vették őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei. Azzal vádolták meg, hogy államtitkokat tartalmazó memóriakártya birtokába jutott. Whelan viszont az utolsó szó jogán is ártatlannak vallotta magát, és azt állította, hogy egy esküvőre érkezett Oroszországba, ahol csapdába ejtették. Közölte, hogy meg fogja fellebbezni az ítéletet. „Oroszország azt hitte, hogy a kémküldetésen lévő James Bondot fogta el, de igazából a szabadságon lévő Mr. Beant rabolta el” – hangoztatta Whelan.

A március 30-án kezdődött, az államtitok-védelemre hivatkozva zárt ajtók mögött lefolytatott tárgyaláson Whelan az ügyvédje szerint azt állította, hogy az adathordozó eszközön, amelyet orosz ismerősétől kapott, tudomása szerint egyebek mellett orosz templomokról készült fotók voltak. Whelan szerint a kelepcét az FSZB egyik őrnagya állította neki, aki a provokációval két legyet akart ütni egy csapásra: nem szándékozott megadni egy 100 ezer rubeles adósságot, és a letartóztatás kiprovokálásával kísérelt meg feljebb lépni a ranglétrán.

Az ügyészség eredetileg 18 évi szabadságvesztés kiszabását kérte. John Sullivan, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete korábban elítélte az általa igazságtalannak minősített zárt ajtók mögötti tárgyalást. Kifogásolta, hogy a védelem tanúi – a sajtóban megjelent magyarázatok szerint a Covid-19-járvány okán elrendelt közlekedési korlátozások miatt – nem vehettek részt a peren. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter májusban Twitter-bejegyzésben követelte Whelan szabadon bocsátását.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő korábban azt mondta, hogy a Whelan elleni eljárás az összes vonatkozó szabály tiszteletben tartásával és az orosz jogrenddel összhangban zajlott le.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 557
szavazógép
2020-06-16: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2020-06-16: Magazin - :

Újabb fertőzésgóc egy kínai piacon

Pekingben több szigorítással és széles körű teszteléssel igyekeznek kiküszöbölni a koronavírus-járvány újabb hullámát, miután csaknem nyolcvanan megfertőződtek egy nagybani élelmiszerpiacon.