Újabb fertőzésgóc egy kínai piacon

2020. június 16., kedd, Magazin

Pekingben több szigorítással és széles körű teszteléssel igyekeznek kiküszöbölni a koronavírus-járvány újabb hullámát, miután csaknem nyolcvanan megfertőződtek egy nagybani élelmiszerpiacon.

A kínai főváros egészségügyi bizottsága tegnapi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy vasárnap 76 499 emberen végezték el a vírustesztet, közülük 59 teszt mutatott pozitív eredményt, de még nem minden esetben erősítették meg a fertőzést. Vasárnap 36 újabb beteget diagnosztizáltak Covid-19 betegséggel Pekingben, ezzel 79-re nőtt az új esetek száma a kínai fővárosban azóta, hogy a hét végén azonosították a Hszinfadi nagybani piachoz köthető gócot.

A Peking déli részén található, 107 hektáros piac a főváros mellett több észak-kínai tartományt is ellát élelmiszerrel. Az északkeleti Liaoning tartományból két, a Pekinggel szomszédos Hopejből három újabb megbetegedést jelentettek csütörtök óta, az érintettek pedig mind kapcsolatba kerültek a Hszinfadi piaccal. A főpolgármesteri hivatal bejelentette: újabb tíz lakónegyedet helyeztek vesztegzár alá a piacnak helyet adó Fengtai kerületben, továbbá felhívást adtak ki, amelyben arra kérnek mindenkit, aki járt a piacon az elmúlt két hétben, hogy maradjon otthon. A kínai külügyminisztérium kötelezővé tette a napi sajtótájékoztatón részt vevő újságírók számára, hogy jelezzék, ha május 30. óta a piacon jártak vagy kapcsolatba kerültek bárkivel, aki megfordult ott.

Pekingben csütörtökig 55 napon át egyetlen újabb helyi esetet sem jelentettek, amikor egy, a piaccal kapcsolatba került férfit diagnosztizáltak Covid-19-cel.

A Beijing Daily helyi lap tegnap arról számolt be, hogy több helyi vezetőt, valamint a piac igazgatóját is eltávolították pozícióikból gondatlanság miatt. A pekingi járványügyi központ egyik szakértője a CCTV kínai hírcsatornának a fertőzések eredetével kapcsolatban úgy nyilatkozott: a vírus genomjának előzetes vizsgálata arra mutatott, hogy a vírust Európából vitték be, de a fertőzés terjedésének vonalát egyelőre nem tárták fel. Az egyik elmélet szerint egy fertőzött emberről fagyasztott élelmiszerre kerülhetett a vírus, amely az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően túlélte a szállítást, majd megfertőzött olyanokat, akik az élelmiszerrel kapcsolatba kerültek. A másik elmélet pedig azt valószínűsíti, hogy egy fertőzött ember terjeszthette el a vírust a piacon.

A járvány újbóli megjelenése mellett Peking lakóiban aggodalmat kelt az is, hogy a járványgócként azonosított piac bezárása fennakadásokat okozhat az élelmiszer-ellátásban. A Hszinfadi piac ugyanis a 21 millió lakosú kínai fővárosba érkező mezőgazdasági termékek mintegy 80 százalékát biztosította – naponta csaknem 18 ezer tonna zöldség és 20 ezer tonna gyümölcs cserélt itt gazdát. A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna információi szerint a városban öt ideiglenes piacot alakítottak ki a zavartalan élelmiszerellátás biztosítására.

Sokan az élelmiszerek biztonsága miatt aggódnak. A kínai közösségi oldalakon az elmúlt napokban különféle bejegyzések jelentek meg arról, hogy mely élelmiszereket kell kerülni a fertőzésveszély elkerülése érdekében. A hatóságok azonban azzal igyekeznek megnyugtatni a lakosságot, hogy a piacról származó árukon, valamint az azokat felhasználó éttermekben, de élelmiszerüzletekben is vizsgálatokat végeztek a fertőzésveszély kiszűrésére – a koronavírus jelenlétét egy esetben sem mutatták ki.

A piac igazgatója korábban megerősítette, hogy koronavírust mutattak ki egy lazac szeletelésére használt vágódeszkán, a hírre pedig Peking nagyobb élelmiszerüzletei és éttermei elővigyázatosságból visszavonták kínálatukból a lazacot. Cseng Kung, a pekingi Tsinghua Egyetem járványügyi szakértője azonban a Global Times kínai lapnak elmondta: a koronavírusnak egy bizonyos receptorra van szüksége ahhoz, hogy sikeresen be tudjon hatolni a sejtekbe, a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint pedig ilyen receptorok csak az emlősökben találhatóak, a halakban nem.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 558
szavazógép
2020-06-16: Magazin - :

James Bond helyett Mr. Bean? (Amerikai kémet fogott Moszkva)

Kémkedés címén 16 évi, szigorított börtöntelepen letöltendő szabadságvesztésre ítélte Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogost tegnap a moszkvai városi bíróság.
2020-06-16: Magazin - :

A Guinness árnyékában: The Crafty Brewing Company Irish Stout (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Egy sepsiszentgyörgyi diszkontáruház kínálatában fedeztem fel ezt az ír sört, amelyet a Dublintól 23 kilométerre található Rye River Brewing Company főz az üzletláncnak.