Állattartókat támogattak

2020. június 16., kedd, Gazdakör

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) a napokban tett közzé kimutatást a 2014–2020 közötti vidékfejlesztési terv eredményeiről. Most röviden az állattenyésztésben megvalósított beruházásokat ismertetjük.

A hétéves uniós költségvetési ciklusban Romániának az uniós vidékfejlesztési alapból 8,13 milliárd eurót osztottak le, amelyhez a saját költségvetésből 1,3 milliárd eurót kell hozzátenni, így a teljes pályázható összeg 9,4 milliárd eurót tesz ki. Az állattenyésztési ágazat fejlesztésére több mint 606 millió euró jutott, ezt 11 380 gazdaság, tisztán állattenyésztő vagy vegyes farm fejlesztésére fizették ki. A támogatást elnyerőkből 4477 vegyes gazdaság, az állattenyésztés mellett nagykultúrával és takarmánytermeléssel is foglalkoznak, s összesen 131,6 millió eurót nyertek el. A pályázati beruházások a 4.1-es (gazdaságok korszerűsítése), a 6.1-es (fiatalok megtelepedésének támogatása) és a 6.3-as (kisgazdaságok támogatása) vidékfejlesztési intézkedések révén valósultak meg.

Talán a legaktívabb pályázók a méhészek voltak, 4386 méhész nyert el kisebb-nagyobb támogatást összesen 83,5 millió euró értékben. A legtöbbjük, 3764 méhész a kisgazdaságok 15 000 eurós támogatásánál pályázott.

Az országos vidékfejlesztési ügynökség 1616, tejhasznú szarvasmarhákat tartó gazdával kötött támogatási szerződést 106,2 millió euró értékben. Örvendetes, hogy lassan a húsmarhaágazat is fejlődésnek indult, 150, húshasznú szarvasmarhát tartó vagy a pályázat útján e típus tartását választó gazdával kötöttek kifizetési szerződést 119 millió euró értékben. A 150 gazdából 96 pályázott a 4.1-es, gazdaságok korszerűsítése intézkedésnél, 117 millió eurót nyerve el, ami azt jelenti, hogy ezek mindenike több mint 1 millió euróból húshasznú telepeket létesít(ett) és korszerű takarmánykészítő gépeket vásárol.

A juh- és kecsketenyésztő ágazatban 228 gazdaság pályázott sikeresen, az elnyert támogatás összértéke 11 millió euró. Zömük fiatal gazda, a 114, 41 év alatti fiatal megtelepedési támogatásként 5,7 millió eurót szerzett meg.

A sertéstenyésztésben az elnyert pályázati támogatás 56,5 millió euró, a támogatásból 95 sertéstartó telepet építettek, illetve korszerűsítettek. A baromfiágazatban a sikeres pályázóknak 83 millió eurót fizetett ki az országos ügynökség, a támogatásból 83 tyúktenyészetet építettek vagy korszerűsítettek. A vegyes állatfajokat tartó, sikeresen pályázó gazdaságok száma 345, ezek a gazdaságok 15 millió euró támogatást nyertek el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 398
szavazógép
2020-06-16: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Angyalosi kilátó

A Szépmezőre lehajló hegyorr jelképes és valós kilátást is kínál a Kárpát-medence délkeleti szegletére, a Háromszék-rónára. Annak viszont, aki megfordul Angyalos utcáin, közvetlen környékén, megszólítja az angyalosi embert is, rálátása lehet nemcsak egy csodálatos mesebeli múltra, hanem egy ígéretes és megtartó jelent sejtető szülőfölddarabra, ahol mindent a hely természeti adottsága és a teremtő ember ereje határoz meg.
2020-06-16: Gazdakör - :

Erdélyi lótenyésztési program

Elindult az erdélyi lótenyésztést segítő program, amelynek részeként Nagy István magyarországi agrárminiszter négy mént adott át a hortobágyi mátai majorban. A méneket erdélyi gazdákhoz szállítják.