Erdélyi lótenyésztési program

2020. június 16., kedd, Gazdakör

Elindult az erdélyi lótenyésztést segítő program, amelynek részeként Nagy István magyarországi agrárminiszter négy mént adott át a hortobágyi mátai majorban. A méneket erdélyi gazdákhoz szállítják.

  • Fotó: MTI
    Fotó: MTI

Nagy István hangsúlyozta: a kormány számára kiemelten fontos, hogy a Kárpát-medence hagyományaira építve a magyar lótenyésztés ismét a világ élvonalába kerüljön, ennek jegyében tartozik az agrártárcához hét nemzeti ménes. „A szakemberek ezekből választottak ki négy hibátlan, megnyerő küllemű mént, amelyek kihelyezésével segítjük az erdélyi lótenyésztést, lótartást, a mezőgazdaság fellendítését” – mondta Nagy István.

A lovak két Kolozs megyei fogadóállomásra és két Har­gita megyei tartóhoz kerülnek: Tordára az Őrségi Nemzeti Parkból egy hidegvérű muraközi, Magyarfenesre a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. méneséből egy nóniusz, Gyergyószárhegyre a Bükki Nemzeti Park méneséből egy szintén védett, őshonos magyar lófajta, egy mezőhegyesi félvér kerül, míg Gyergyóremetén a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon tenyésztett angol telivér ad új lendületet az erdélyi lótenyésztésnek.

Nagy István hozzátette: a felajánlott mének fedeztetésre is használhatóak amellett, hogy népszerűsítik a magyar őshonos fajtákat és az angol telivért, amelynek több magyar lófajta kialakításában is jelentős szerepe volt.

Figyelemmel kísérik, hogy a kísérleti jelleggel kihelyezett mének közül melyik fajta milyen hatást gyakorol az erdélyi heterogén ménállományra küllemi tulajdonságokban, munka- vagy sportteljesítményben. Az eredményeket időről időre szakemberek értékelik, és döntenek arról, hogy a mének maradjanak-e Erdélyben, vagy térjenek vissza eredeti, magyarországi ménesükbe.

A rendezvény végén Nagy István számadó oklevelet adott át hortobágyi pásztoroknak, gulyásoknak és csikósoknak, akik beszámoltak a múlt év szaporulatáról. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2020-06-16: Gazdakör - Incze Péter:

Állattartókat támogattak

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) a napokban tett közzé kimutatást a 2014–2020 közötti vidékfejlesztési terv eredményeiről. Most röviden az állattenyésztésben megvalósított beruházásokat ismertetjük.
2020-06-16: Közélet - Nagy D. István:

Ismét napi látogatók a medvék (Vadkárok az Olt mentén)

Kevés okuk van a derűlátásra az Olt menti települések elöljáróinak a medvék és más nagyvadak által jelentett veszélyt illetően. Az általunk megszólaltatott polgármesterek egybehangzóan állítják, ismét jelentősen megnőtt a medvék száma, van, ahol napi rendszerességgel bejárnak a településekre, és sajnos a károk is szaporodnak. Emberélet még nem került veszélybe, de egyre egyértelműbb, amennyiben hamarosan nem lesz felelősebb döntéshozó a minisztériumban, aki a valósághoz igazítja a kilövések engedélyezését, komoly gondok várhatóak. A polgármesterek szavaiból ugyanakkor az is kiderül, hogy a vadkárok megtérítése is teljességgel megakadt.