Egy hatékony gyógyszer

2020. június 17., szerda, Világfigyelő

Jelentősen csökkenti a súlyos állapotban lévő koronavírus-betegek halálozási kockázatát egy olcsó szteroidalapú gyógyszer, amely már évtizedek óta létezik – közölte tegnap a nagy-britanniai klinikai tesztelést irányító szakértő.

  • Fotó: bangkokpost.com
    Fotó: bangkokpost.com

Peter Horby professzor, aki az Oxfordi Egyetemen az újonnan felbukkanó ragályos betegségek kutatásával foglalkozik, Boris Johnson brit miniszterelnökkel közös tegnap esti Downing Street-i sajtótájékoztatóján elmondta: a Nagy-Britanniában Dexamethasone néven bejegyzett, alacsony szteroidtartalmú szer – amely már több mint hatvan éve létezik – a klinikai próbák tanúsága szerint a lélegeztetésre szoruló koronavírus-betegek körében 35 százalékkal, az oxigénkezelésben részesülő, de lélegeztetőgépes kezelést nem igénylő páciensek esetében 20 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát. Horby professzor elmondta, hogy ez a világ eddigi legnagyobb ilyen jellegű országos klinikai próbáján derült ki. A múlt hétfőn véget ért, három hónapig tartó tesztben 175 brit kórház és 11 500 beteg vett részt.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 697
szavazógép
2020-06-17: Világfigyelő - :

Enyhítenek Moszkvában

Nyitottak a múzeumok és a nyári kertek tegnap Moszkvában a koronavírus-járvány miatt március végén bevezetett korlátozó intézkedések fokozatos feloldásának második fázisában.
2020-06-17: Sport - Miska Brigitta:

Hamar vezetést szerzett, mégis pont nélkül maradt a Sepsi OSK (Labdarúgás, 1. Liga)

Izgalmas, helyzetekben gazdag mérkőzést játszott a Sepsi OSK és az FC Voluntari, azonban a végén a vendégek örülhettek, ugyanis hátrányból fordítva 2–1 arányban győztek a sepsiszentgyörgyi stadionban az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság alsóházi rájátszásának 4. fordulójában. A játékvezető nem adott meg egy szabályos gólt a házigazdáknak, az utolsó pillanatban pedig a felső léc is az Ilfov megyei csapatot segítette.