Kevesebb halott

2020. június 18., csütörtök, Család

A múlt század elején kitört spanyolnátha-járvány adatait elemző kutatók szerint azokban a városokban, ahol már korán és általános izolációt rendeltek el, valamint megelőző intézkedéseket hoztak, a betegség halálozási aránya 30–50 százalékkal alacsonyabb volt a többi városhoz képest.

  • Fotó: tudokozpont.hu
    Fotó: tudokozpont.hu

A chicagói Loyola Egyetem orvosi iskolájának tudósa, Stefan E. Pambuccian és az egyetem kutatólaboratóriumának csapata három, az 1918–19-ben pusztító spanyolnátha-járványról szóló tanulmányban közölt adatokat elemzett. A járvány a világ népességének ötödét, más adatok szerint egyharmad részét megfertőzte és 50 millió ember halálát okozta.

Az adatok és az elemzés szerint azok a városok, ame­lyek hamar szigorú megelőző és izolációs intézkedéseket vezettek be, bezárták az iskolákat, templomokat, megtiltották a tömeges gyülekezést, elrendelték a maszk viselését, elkülönítették a fertőzötteket, fertőtlenítettek, valamint higiéniai intézkedéseket hoztak, a megbetegedettek számát és a halálozási arányt is leszorították – ismertette a tanulmányt a sciencedaily.com tudományos portál.

Ezek között a városok között volt San Francisco, St. Louis, Milwaukee és Kansas City. Az adatok szerint az intézkedéseknek köszönhetően az említett városokban összességében 30–50 százalékkal alacsonyabb volt a megbetegedettek és elhunytak aránya. Az egyik elemzés kimutatta, hogy ezekben a városokban a halálozás csúcspontjának elérése kitolódott, és az intézkedések fenntartásának időtartama összefüggésben volt a halálozások számának csökkenésével. „Minél szigorúbb az izolációs politika, annál alacsonyabb a halálozási arány” – hangsúlyozta Pambuccian professzor. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 556
szavazógép
2020-06-18: Család - :

A sárga gévagomba

A sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) kevésbé ismert, de aki kedveli, évente felkeresi a termőhelyeit, hogy szedjen belőle magának, amennyit lehet. A gévagomba egyik legszebb taplógombánk, gyönyörű élénksárgán díszeleg a fák törzsén, messziről kivehető sárga termőtestei félkörösen vagy legyezőszerűen kiterülnek.
2020-06-18: Történelmünk - Szekeres Attila:

Jánó Mihály műemlékkalauzai

Jánó Mihály sepsiszentgyörgyi művészettörténésznek négy műemléki ismertetője, kalauza jelent meg az utóbbi években. Olyan könyvecskék, amelyek végigvezetik az érdeklődőt az adott műemléken. Formátumra akkorák, hogy zsebbe tehetők és bárhol fellapozhatók.