Hírsaláta

2020. június 18., csütörtök, Belföld

DÁKOROMÁNIÁBAN A PÁPA. Leleplezték a bukaresti Schitu Măgureanu sétányon a Darie Dup képzőművész által Ferenc pápáról készített mellszobrot, amely a pápa tavaly május 31. és június 2. közötti romániai látogatásának állít emléket.

Illetve állítana, de a mellszobor alatti felirat szerint Ferenc pápa 2019-ben nem Romániába, hanem Dákoromániába látogatott (PAPA FRANCISCVS IN DACOROMANIA XXXI-MAI – II-IVNII MMXIX). A szoborállítást az államelnöki hivatal, a kormány, a főváros polgármesteri hivatala és a Vatikán közösen kezdeményezte. (Transindex)

BÍRSÁG MAGYARELLENES SKANDÁLÁS MIATT. Ötezer lejes bírságot rótt ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács a Román Labdarúgó-szövetségre a szurkolók tavaly szeptember 5-i, Románia–Norvégia mérkőzés közbeni magyarellenes skandálása miatt. A tegnapi döntés értelmében a szurkolók skandálásai diszkriminációnak minősülnek és sértik a méltósághoz való jogot. A határozatot egyöntetűen megszavazta a testület. (Agerpres)

AZ ORTODOX KATEDRÁLIS ÁTNEVEZÉSÉÉRT IS BÜNTETTEK. A diszkriminációellenes tanács 10 ezer lejre bírságolta a Google Románia vállalatot, amiért elektronikus térképalkalmazásában az új bukaresti ortodox székesegyházat, a Nemzet Megváltása Katedrálist átnevezték a Nemzet Butítása Katedrálisnak. A Google térképén az adott helyen megjelenő címke az ortodox egyház éles tiltakozását váltotta ki. A parlament alárendeltségébe tartozó diszkriminációellenes tanács hivatalból indított eljárást, és megállapította, hogy a Google Románia semmit nem tett a megelőzés érdekében, és nem is értesítette az anyavállalatot az ellenük folyó eljárásról. A vállalat illetékesei azt mondták, hogy nem ők a hibásak a címke megjelenéséért, hanem az írországi anyavállalat. A bírságról döntő testületi tagok szerint az eset diszkriminációnak minősül, hiszen egy csoportot megaláztak. A vitát kiváltó címke májusban jelent meg, de a média emlékeztetett, hogy nem először keresztelték át a székesegyházat a Google-térképen, korábban a „pátriárka büszkesége katedrálisnak” és a „korruptak katedrálisának” is elnevezték. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1472
szavazógép
2020-06-18: Belföld - :

Csak egyeseknek jár feltételes szabadság

A képviselőház tegnapi plenáris ülésén egyhangúlag elfogadott törvénytervezet értelmében nem helyezhetők feltételesen szabadlábra az emberölésért, minősített emberölésért, nemi erőszakért, kiskorúak szexuális megrontásáért, minősített rablásért és a koldusok kizsákmányolásáért elítélt személyek.
2020-06-18: Világfigyelő - :

Egyetlen új fertőzött Magyarországon

Mindössze egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon az elmúlt 24 órában – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs tegnapi online sajtótájékoztatóján.