Luxusnyugdíjak csapdájában

2020. június 19., péntek, Máról holnapra
Farkas Réka

Még jó, hogy időnként választási kampány van, így a nagytiszteletű képviselők és szenátorok is arra kényszerülnek, hogy igazságosabb, méltányosabb törvényeket fogadjanak el – gondolhatnák a sok fekete kedd után parlamentben lejátszódott fehér szerdáról, amikor a képviselőházban majdnem egyhangúlag döntöttek a luxusnyugdíjak megadóztatásáról.

A számok elképesztőek, főként a több mint ötmillió kisnyugdíjas számára, akik átlagosan 1423 lejt kapnak kézhez havonta, nagyon sokan ennél kevesebbet, néhányan kicsivel többet. Ők a többség, akiknek egy ledolgozott élet után csak befizetéseik alapján állapítják meg időskori járandóságukat. Mellettük pedig ott vannak a kiváltságosok – ügyészek, bírák, diplomaták, pénzügyőrök, a katonaság és a titkosszolgálatok alkalmazottjai, egykori pilóták, no meg a parlamentben dolgozók, kiknek amúgy sem kis fizetésük után járó nyugdíját az állam megtoldja néhány ezer vagy akár tízezer lejjel. Évtizedek politikai játékainak hála, körük és juttatásuk egyre bővült, míg túlcsordult a pohár, és a népszerűség-hajhászás arra kényszerítette a politikusokat, lépjenek a rendszer igazságosabbá tételéért.

Próbálkozás több is volt, de elbukott az alkotmányossági normakontrollon – nem csoda, hisz az ítéletet kimondó alkotmánybírák is elveszítenék kedvezményüket. Szerzett jog nem visszavonható – érveltek az alaptörvényre hivatkozva, így egyetlen megoldás a luxusnyugdíjak megadózása maradt. A most elfogadott jogszabály szerint a 7000 lejnél magasabb többletjuttatás után 85 százalékos adót kell majd fizetniük, a 2000–7000 lej közötti pluszt tízszázalékos adóval sújtják. Jó néhány ezer lejről kell lemondaniuk majd a kiváltságosoknak, ám ne ejtsünk értük könnyeket, hisz sokan mit nem adnánk, ha „csupán” 6000–7000 lejből kellene gazdálkodnunk havonta.

Mielőtt azonban pezsgőt bontanánk, hogy végre Romániában is érvényesül a méltányosság, érdemes csöppet a dolgok mögé tekinteni. Máris háborog Augustin Zegrean, az Alkotmánybíróság volt, immár nyugdíjas elnöke, aki saját zsebe miatt is aggódik. Szerinte ez a jogszabály is alkotmányellenes, sérti az adóterhek igazságos elosztásának elvét, hisz míg egységes 16 százalékos adókulcs van érvényben az országban, milyen alapon fizettetnének egyesekkel 85 százalékos adót. Zegrean szavai többnyire előrejelzik a taláros testület majdani döntését is, mert kétség nem fér ahhoz, lesz, aki megtámadja az új jogszabályt, hisz nagyon sok a magas polcon ülő, befolyásos kárvallott. Könnyen kiderülhet hát, a parlamenti vitában egymást túllicitáló honatyák, akik most pártállástól függetlenül érveltek a korábban általuk megszavazott kedvezmények ellen, olcsó színjátékot űztek csupán, és megint biztosak abban, hogy a jogszabályt elgáncsolja a mindenek fölötti úr, az Alkotmánybíróság. Így ősszel a kampányban elmondhatják, ők mindent megpróbáltak, de alig csökken esélyük a majdani több ezer lejes különjuttatásra.

A sok millió kisnyugdíjasnak pedig marad az illúzió és az egyre halványabb remény, hogy egyszer majd nekik is jut annyi, amennyiből ha nem is gazdagon, de tisztességesen tölthetik öreg napjaikat.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 696
szavazógép
2020-06-19: Jegyzet - Kuti János:

Tessék nyugodtan gyűlölködni (Kármentő)

Iohannis megtámadta a bukaresti ítélőtáblánál az 5000 lejes bírságot, amit az Országos Diszkriminációellenes Tanács (ODT) sózott a nyakába május 20-án – szerinte – tiszta ártatlanul.
2020-06-19: Közélet - Szekeres Attila:

A kormány törlesztett (A megyei tanács ülése)

Kovászna Megye Tanácsának tegnapi, teljes létszámmal online tartott soros ülésén költségvetés-kiigazítást fogadtak el és módosították egyes folyamatban levő beruházások műszaki-gazdasági mutatóit, illetve költségvetését. Az ülés elején bemutatkozott Lucian Trăistaru megbízott megyei rendőrfőkapitány, a végén András-Nagy Róbert, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere beszámolt az intézmény helyzetéről, Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. főigazgatója főleg a kézdivásárhelyi helyzetről tájékoztatott.