Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

ÖkölvívásA székely szíve sosem hátrál!

2020. június 22., hétfő, Sport

Mezei Gabriella 1994-ben született Kovásznán, neve nem ismeretlen a kick-box kedvelők körében. Pályafutása alatt tizenhat mérkőzésből mindössze hármat veszített. Megnyerte a Román Kick-box Szövetség Nemzetközi Övét 53 kilogrammos súlycsoportban. Miután nem volt ellenfele, Pap Ferenc edző javaslatára 2015-ben átállt profi pehelysúlyú ökölvívónak. A sepsiszentgyörgyi Székely Kobrák csapatát erősíti, eddig 39 profi meccset tudhat maga mögött. Idén februárban lépett utoljára ringbe, előbb az angliai Barnsley-ban, ahol az eddig veretlen német Cheyenne Hanson felett pontozásos győzelmet aratott, majd Norwichban pontozásos vereséget szenvedett a brit Stevi-Ann Levy ellen.

  • Mezei Gabriella és Pap Ferenc edző
    Mezei Gabriella és Pap Ferenc edző

– Hogyan telik egy profi ökölvívó átlagos hétköznapja?
– Egy átlagos nap számomra reggeli edzéssel kezdődik, amely egy órát tart. Napközben elméleti szinten folyik tovább a tréning, ami azt jelenti, hogy Pap Ferenc mesterrel visszanézzük a mérkőzéseket, edzéseket, hibákat elemzünk, és azokat próbáljuk megoldani, csiszolni, megfigyeljük az ellenfelet. Gondolok azokra a mozdulatokra, amit az ellenfél könnyen észrevesz, például a fedezékem gyengeségét vagy a támadások, kontrák sorozatát. Minden apró kis mozdulatot átnézünk újból, percről percre. Ilyenkor látja meg az edzőm azt a plusz mozdulatot, amivel az adott hibát hárítani lehet, vagy abból a helyzetből miként lehet győztesen kikerülni. Amikor ez megvan, akkor összegezzük fejben a lépéseket, én megtanulom, próbálom minél jobban tudatosítani magamban. Ezzel a folyamattal úgy nagyjából eltelik a nap, következik az esti kétórás edzés, ahol gyakorlatba ültetjük mindazt, amit napközben megbeszéltünk, és másnap minden kezdődik elölről.

– Hogyan élted meg a koronavírus-járvány miatti megszorító intézkedéseket?
– Pár hétig Angliában rekedtem, ez idő alatt folyamatosan videókonferencián zajlottak az edzések. Furcsa volt megélni ezt a helyzetet, mert az edzőm csak kamerán keresztül tudott jelen lenni, hiányzott a személyes jelenléte, ugyanis mindaz, amit edzéseken tanulunk, gyakorlunk, mindig élesben a mérkőzéseken csapódik le. Az étrendre is jobban oda kellett figyelni a kijárási tilalom idején, hiszen egy ökölvívó első ellenfele a súlya. Szerencsére túl vagyunk rajta, három hete itthon vagyok, és megkezdődtek az edzések is.

– Mire kell figyelni egy mérkőzésen a ringben?
– A ringben nagyon összeszedetten kell koncentrálni, gyorsan kell döntéseket hozni, szinte a másodperc töredéke alatt. A reflexen túl mentálisan is jelen kell lenni. Figyelni kell a bíró utasításait, mert ha nem tartod be, az pontlevonással jár. Nagyon fontos az edzőre is figyelni, mert neki engedélyezett, hogy bármilyen taktikát a ringen kívülről bekiabáljon. Sikerült legyőznöm azt az adrenalinszintet, amely csak a ringben történő eseményekre enged fókuszálni, így mindig tudok figyelni a mesterre.

– Gondolom nem véletlen, hogy állandóan edzésben vagy. Hogyan találtok az ellenfelekkel egymásra?
– A profi ökölvívókat a BoxRec hivatalos nemzetközi nyilvántartása tartja számon. Ezen a platformon minden létező információ megvan a sportolókról, klubokról egyaránt. Bármelyik klub bármely más klub ökölvívóját kihívhatja saját kategóriájában, viszont csak akkor jön létre a mérkőzés, ha a kihívást elfogadja a kihívott fél is. Ezt az oldalt követik a klubok ügyvezetői, keresik az ellenfelet, majd az edzővel egyeztetve kihívják. Ha sikerült a kluboknak megegyezni, akkor kezdődik a felkészülés a mérkőzésre, kiismerni az ellenfelet, amennyire lehet.

– Milyen terveid vannak a jövőre nézve?
– Bízunk benne, hogy jövő hónaptól engedélyezik a bokszmérkőzéseket. Van három elmaradt mérkőzésem Angliában és egy Miamiban, azokra folytatjuk a felkészülést, és várjuk a mérkőzések időpontjának kitűzését. Időközben az edzőm jelezte, hogy Spanyolországban is van kilátás egy összecsapásra, amit örömmel nyugtázok, és állok elébe, mert a székely szíve sosem hátrál!

Huszár Szilamér

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 968
szavazógép
2020-06-22: Sport - Tibodi Ferenc:

Veres László: most még kilátástalan a helyzet (Cselgáncs)

A háromszéki sportmozgalom egyik meghatározó csapata a kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK, amelynek cselgáncsozói az évek során kemény és kitartó munkával figyelemre méltó eredményeket értek el. Ebben nagy szerepe volt az éremkovács edzőnek, Veres Lászlónak, aki mindjárt negyed évszázada egyengeti a céhes városbéli dzsúdókák pályafutását. Sajnos a koronavírus-járvány miatt leállt az élet a cselgáncssportban és a kézdivásárhelyi tréner most kilátástalannak érzi a jelenlegi helyzetet. „Nem azt mondom, hogy az idei munkánkat teljesen lehet dobni, de az elmúlt három-négy hónap az hosszú idő, és ha még tovább húzódik ez a dolog, vagy esetleg bekövetkezik a koronavírus-járvány második hulláma, akkor nem tudom, hogy mi lesz” – nyilatkozta az edző, akit nemrégiben a pandémia miatt kialakult helyzetről, idei terveiről és magáról a sportról faggatunk.
2020-06-22: Nyílttér - Puskás Attila:

Sokadszorra a szoborrobbantásról

Olvasom Orbán-Barra Gábor jegyzetét a Székely Hírmondó június 5. számában, ahol megemlékezik a merénylet ártatlan áldozatáról, Vaszi Jánoskáról. A szomorú és egyben felháborító történetet már többször átbeszéltük, és végső kicsengése mindig az volt, hogy felelőtlen cselekedetét egy 12 éves iskolás fiúcska, Vaszi Jánoska halála tette örökre felejthetetlenné. Ezért is térünk vissza, sokadszor is a történtekre.