Lazítás és feszültség

2020. június 22., hétfő, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Nagy a kockázata annak, hogy a szükségállapot viszonylag jól átvészelt két hónapja után Románia épp a „lazítást”, a korlátozások fokozatos feloldását hibázza el – írta Andrei Cornea a 22 hetilapban éppen egy hónappal ezelőtt, és a jelek szerint igaza volt. Az új koronavírussal fertőzöttek száma ismét növekszik, és – miután hónapokig üresen álltak – öt héttel az első lazítás után kezdenek megtelni a kórházak COVID-19-es betegekkel.

A jelenség bizonyos mértékben előre látható volt, ez történt azokban az országokban is, ahol hamarabb kezdődött a nyitás, nálunk azonban aggasztóan alakulnak a dolgok: két bukaresti és egy temesvári kórház már egy beteget sem tud fogadni, és további három – a jászvásári, a kolozsvári és a brassói – vezetősége közölte, hogy alig néhány helyük van már. Az emberek pedig nem tudják, mihez tartani magukat: a kormány és az államfő folyamatosan hangsúlyozzák, hogy a veszély nem múlt el, szigorításokkal fenyegetőznek, de egyre több korlátozást oldanak fel – részben a politikai harc miatt, részben gazdasági, részben pedig választási megfontolásból. Növeli a zűrzavart, hogy egyes hazai járványtanászok szerint a következő hetekben mindenképpen lecseng a járvány – mások viszont épp ellenkezőleg, úgy vélik, hogy a második hullám máris itt van, hiszen annyi új fertőzést azonosítanak naponta, mint április közepén. És az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is arra figyelmeztet, hogy gyorsult, sőt, „új és veszélyes” szakaszhoz érkezett a járvány terjedése.

Indokolt ilyen helyzetben a lazítás? Az óvatosabbak szerint nem, hiszen keveseknek adott a távolságtartás, maszkviselés és a higiéniai szabályok szigorú betartásának lehetősége a hétköznapokban (rászorulók százezrei már hetek óta hasztalanul várják a megígért ingyenes maszkokat), de élni kell, dolgozni, bevásárolni vagy orvoshoz menni, mert a hosszú kényszerszünetben felgyűltek, sok esetben súlyosbodtak a kezeletlen bajok, és most körülményesebb bejutni egy rendelőbe, mint régebb. Ez az egyik oka annak, hogy nem lehet visszatérni a szükségállapothoz: utólag értelmetlennek tűnik jó néhány intézkedés (leghamarabb a bírságokról derült ki, hogy csak ijesztgetésnek szánták), hiábavalónak az elzárkózás, a sok lemondás. A vírus nem tűnt el, de a bizalom még az egészségügyi vezetőkben is megfogyatkozott, akik a tünetmentes fertőzötteket kórházba fektetik, miközben súlyos betegek százezreit hagyták magukra; még az Euthyrox-ellátást sem tudták rendezni, holott állami alkalmazottak sokasága lengett dologtalanul a munkahelyén.

A kormány engedékenysége inkább a növekvő elégedetlenséggel magyarázható, mint a járvány enyhülésével, a vészhelyzet fenntartását ellenző baloldal pedig inkább a politikai haszonszerzésben érdekelt, mint a valóban jó megoldásban. Akinek középen kellene állnia, és közvetítenie kellene az ország és a lakosság érdekében, Klaus Iohannis államfő épp az ellenkezőjével foglalkozik, megoszt és gyűlölködést szít. Ezt a munkát jól végzi, de nem segít vele sem a járvány leküzdésében, sem a gazdasági és társadalmi feszültségen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2376
szavazógép
2020-06-22: Jegyzet - László Zsuzsa:

Lazulunk

Minden rosszban van valami jó. Legalábbis a jó öreg mondás szerint, és tényleg igaz. Milyen szerencse, hogy csak sós vízben tudok, merek úszkálni, lásd tenger. Mit csináljak na, gyerekkoromban elmerültem egy felnőtt medencében, szerencsére időben kihalásztak, hát azóta félek.
2020-06-22: Közélet - Miska Brigitta:

Egyelőre csak kevesen úszhatnak

Száz nap kényszerszünet után a Sepsi ReKreatív pénteken ismét megnyitotta a sepsiszentgyörgyi uszodát, ahová egyelőre csak az igazolt sportolók és úszótanfolyamok résztvevői léphetnek be. A bérleteket meghosszabbították a megmaradt pontok és időtartam függvényében, valamint a többi bérlettel is hasonlóan járnak el a korlátozások feloldása után.