Lazulunk

2020. június 22., hétfő, Jegyzet
László Zsuzsa

Minden rosszban van valami jó. Legalábbis a jó öreg mondás szerint, és tényleg igaz. Milyen szerencse, hogy csak sós vízben tudok, merek úszkálni, lásd tenger. Mit csináljak na, gyerekkoromban elmerültem egy felnőtt medencében, szerencsére időben kihalásztak, hát azóta félek.

Azt hiszem, ezt nevezik vízfóbiának. Szóval, tengeren vígan elcsápolok hosszában a part mentén, keresztbe mindenkivel, ahol még a lábam érheti a földet, aztán slussz. Jópofa látvány lehet, szoktak is rajtam röhögni a barátaim, mindegy, nem ezért szeretem őket. Lényeg a lényeg, medencében való úszkálás strandon, uszodában szóba se jöhet. És ezzel van nekem szerencsém.

Merthogy nyitnak az uszodák, strandok, lehet fejest ugrani a vízbe, hurrá. Igen ám, de betartva egymás közt a kellő távolságot. Na mármost, mindenki viszi a centist, hogy mielőtt elkezdi szelni a vizet, jelölje be a területét? Vagy vízválasztók lesznek? Aztán, klóros víz ide, oda (a klór fertőtlenít ugyebár), de ha véletlenül valaki behörpinti a vizet, jobb, ha le is nyeli, Isten ments, hogy elkezdjen köpködni jobbra-balra. Persze, hacsak nem tesz maszkot. Akkor köpködés kizárva, de hát igaz, hogy akkor eleve vizet sem nagyon nyelhet. Zuhanyozni is csak szigorú szabályok szerint, lehetőleg ne tömegesen tessék! Köpködni, gondolom, a zuhany alatt sem ajánlatos, és sejtem, hogy a medence széli jó kis traccsolásokról szó sem lehet.

Az ember ilyen helyekre lazítani megy, jó kondíciója, egészsége érdekében áldoz pénzt, időt ezekre a kiruccanásokra. És miért mondtam, hogy minden rosszban van valami jó? Mert ha lenne bátorságom medencébe merészkedni, magamat ismerve, két perc után idegbajt kapnék a sok szigorítástól, ami eleve azért mégis valamiféle feszültséget kelt az emberben. Szóval semmiképp nem a kikapcsolódásról, lazításról szólna a történet. Nem mondom, azért jó lenne mégis, ha bátrabban, ügyesebben boldogulnék az úszással, de most az egyszer egy gonddal kevesebb! Nem megyek uszodába, s kész. És milyen jó, hogy konditermekbe sem járok. Mert meg van mondva, hogy vigyázat a nyállal, merthogy ugye! Szóval ott is, a teremben köpködni tilos, arra nem tér ki a szabályzat, hogy az öltözőkben már szabad-e? Ja, és mindenkit kiképeznek az edzés előtti és utáni kézmosásra. Ha anyuka otthon nem tanított volna meg kezet mosni, most itt a remek alkalom. Na szóval, megint a minden rosszban van valami jó elv mentén örülhetek, hogy konditerembe sem járok. Ott is csak feszült lennék, semmi lazaság. Bár a fertőzési mutatók állítólag nőnek, akárhogy is, de lazulunk. (Miközben a gyermekeink órákat ülnek maszkban vizsga előtt és alatt. Nesze neked, oxigénes friss agy! De ez egy másik mise...).

Persze, mindenki úgy lazul, lazít, ahogyan akar és tud. Én felülök a jó öreg szobabiciklimre, keresek valami könnyű kis filmet, és tekerek. Köpködhetek is, ha akarok, bár nem szoktam. Kezet mosni viszont igen, elég gyakran. Becsszó. És ha a tengeren egyelőre nem is fogok part mentén csápolni, de a hegyek közt megvan a jó kis helyem a derékig érő vízben. Nem fulladhatok bele, és enyém a terep.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2373
szavazógép
2020-06-22: Nyílttér - Albert Levente:

Páros-páratlan (Mesélő képek)

„A benzinhiány!” – hangzott el a helyes válasz arra a kérdésre, hogy mi nem oldható meg egyik napról a másikra. A rádió hullámhosszán történt ez kilencven augusztusában egy telefonálós vetélkedőn, mikor már nem csak játék és muzsika tíz percben volt, de életbevágó társadalmi kérdésekre is szabadon lehetett keresni a megfejtést.
2020-06-22: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Lazítás és feszültség

Nagy a kockázata annak, hogy a szükségállapot viszonylag jól átvészelt két hónapja után Románia épp a „lazítást”, a korlátozások fokozatos feloldását hibázza el – írta Andrei Cornea a 22 hetilapban éppen egy hónappal ezelőtt, és a jelek szerint igaza volt. Az új koronavírussal fertőzöttek száma ismét növekszik, és – miután hónapokig üresen álltak – öt héttel az első lazítás után kezdenek megtelni a kórházak COVID-19-es betegekkel.