Elhunyt Bálint gazda

2020. június 23., kedd, Gazdakör

Életének 101. évében elhunyt Bálint György kertészmérnök, aki Bálint gazda néven tévés szakműsorok vezetőjeként, kertészeti kézikönyvek, közérthető, világos tanácsadást nyújtó cikkek szerzőjeként írta be magát a magyarországi agrársajtó történetének nagykönyvébe, és lopta be magát majd minden kertbarát, kertészkedő ember szívébe.

Bálint György 1919. július 28-án született Gyöngyösön. 1941-ben diplomázott a Magyar Királyi Kertészeti Tanintézetben. Később – miután előbb zsidó származása miatt, utóbb pedig mint kulákot minden vagyonából kisemmizték – a Magyar Agrártudományi Egyetemen agrármérnöki diplomát, majd doktori címet is szerzett. Több állami intézményben is dolgozott, közben szakkönyveket írt.

1969-ben lett a Kertészet és Szőlészet című folyóirat főszerkesztője. Megváltoztatta a kiadvány addigi tematikáját, közérthetőbb módon szólt az olvasókhoz, a lap tartalmát a kistermelők, háztáji gazdálkodást folytatók igényéhez igazította.

A szerkesztői munkából 1981-ben vonult nyugdíjba, tevékenységét azonban rendületlenül folytatta. Az Ablak című tévés műsorban szolgálta tovább a hobbi- és kiskertészeket, innen eredeztethető a Bálint gazda név is. Időközben Balatonfüreden vásárolt egy régi szőlőhegyi présházat, amelyet mintagazdasággá varázsolt, kertjében az időszak híres művészei, írói is gyakran megfordultak.

1994. június 1-jén belépett a Szabad Demokraták Szövetségébe, az érdi körzet országgyűlési képviselője lett, négy év múlva visszavonult a politikából.
Idősebb korábban is gazdag agrár­szakírói tevékenységet vállalt, tévés megjelenései mellett saját rovata volt a Nők Lapjában, a Családi Lapban, de unokái támogatásával több százezres követettségű közösségi oldalt is működtetett. 1988–2019 között számos díjjal, elismeréssel tüntették ki munkásságáért.

Bálint gazda, Bálint György csendesen hunyt el 2020. június 21-én este. Július 28-án töltötte volna 101. életévét.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2020-06-23: Gazdakör - Bokor Gábor:

Új székhelyen a megyei egyesület

Saját tulajdonú székhelyre költözött a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete. A sepsiszentgyörgyi Csíki negyedben található irodaházban az adminisztratív és az operatív személyzet is új otthonra lelt. A székhelyet múlt szerdán avatták, a megyei egyesület vezetőtestülete mellett helyi gazdaszervezetek, a megye agrárintézményei, a mezőgazdasággal kapcsolatban álló hivatalok képviselői is jelen voltak.
2020-06-23: Gazdakör - Incze Péter:

Egyre többen igényelik a biztosítási összegek megtérítését (Vidékfejlesztés)

Korábban már írtunk lapunk hasábjain arról, hogy május 11-től újra lehet pályázni a vidékfejlesztési terv 17.1-es intézkedésének kiírására, s a gazdák igényelhetik a szántóföldi kultúrák és állatok természeti kár elleni biztosítására kifizetett összegek részleges megtérítését. A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint országszinten évente általában 1,8–2 millió hektár megművelt területet biztosítanak különféle károk ellen, ami a mezőgazdasági művelés alatt álló terület valamivel több, mint ötödét teszi ki (21%).