VidékfejlesztésEgyre többen igényelik a biztosítási összegek megtérítését

2020. június 23., kedd, Gazdakör

Korábban már írtunk lapunk hasábjain arról, hogy május 11-től újra lehet pályázni a vidékfejlesztési terv 17.1-es intézkedésének kiírására, s a gazdák igényelhetik a szántóföldi kultúrák és állatok természeti kár elleni biztosítására kifizetett összegek részleges megtérítését. A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint országszinten évente általában 1,8–2 millió hektár megművelt területet biztosítanak különféle károk ellen, ami a mezőgazdasági művelés alatt álló terület valamivel több, mint ötödét teszi ki (21%).

A minisztérium reményei szerint a bebiztosított területek nagysága és aránya egyaránt duplázódhat a nemrég megnyitott pályázati kiírtás nyomán. Tavaly – a pályázat első kiírásán – aránylag kevesen éltek a lehetőséggel, a meghirdetett 42,8 millió eurós keretösszegből alig több, mint 2 millió eurót hívtak le a gazdák.
Idén május 11-től újra igényelhető a biztosítási összeg részleges megtérítése, a pályázható keretösszeg 15 millió euró. A pályázatokat november 30-ig lehet feltölteni az országos vidékfejlesztési ügynökség számítógépes rendszerébe. Jó hír, hogy tavalyhoz képest a háromszéki gazdálkodók is egyre többen igénylik a támogatást. A megyei vidékfejlesztési iroda tájékoztatása szerint múlt péntekig tíz nagyobb gazdaság már le is tette pályázatát. Jelenleg ezek ellenőrzése folyik.

Az intézkedés lényege, hogy a biztosítótársaságoknak fizetett biztosítási díjak egy részét pályázat útján az ügynökség visszatéríti a pályázónak. Visszatérítés igényelhető, ha a pályázó valamely biztosítótársasággal teljes gazdaságát vagy valamely kultúrájának összes területét, illetve összes, egyazon fajtához tartozó állatát bebiztosítja szárazság, forróság, árvizek, jég, korai vagy kései fagyok, vihar, nagy erősségű záporok, hosszan tartó túlzott csapadék, valamint a karanténlistán szereplő növény-, illetve az ügynökség honlapján megtalálható mellékletben szereplő állatbetegségek okozta károk ellen. Az intézkedésre (a szőlőtermelők kivételével) bármilyen, mezőgazdaságban aktív magánszemély, illetve jogilag bejegyzett mezőgazdasági vállalkozás pályázhat. Feltétel, hogy a pályázó 18 évét betöltött, aktív mezőgazdász legyen, legyen biztosítási szerződése egy biztosítótársasággal, és a biztosított kultúra teljes területe, illetve a bebiztosított állatfaj gazdaságban megtalálható minden egyede szerepeljen a szerződésben. Az idei kiíráson igényelhető támogatás a kifizetett biztosítási összeg 70 százaléka, a gazdaság méreteitől függetlenül.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2397
szavazógép
2020-06-23: Gazdakör - Bokor Gábor:

Elhunyt Bálint gazda

Életének 101. évében elhunyt Bálint György kertészmérnök, aki Bálint gazda néven tévés szakműsorok vezetőjeként, kertészeti kézikönyvek, közérthető, világos tanácsadást nyújtó cikkek szerzőjeként írta be magát a magyarországi agrársajtó történetének nagykönyvébe, és lopta be magát majd minden kertbarát, kertészkedő ember szívébe.
2020-06-23: Belföld - :

Javult a magyar diákok teljesítménye

A képességfelmérőn megjelent nyolcadikos tanulók 76,1 százaléka, azaz 122 158 diák ért el legalább 5-ös átlagot a vizsgán, 839-en pedig színtízesre vizsgáztak – közölte tegnap az oktatási minisztérium. A szaktárca tájékoztatása szerint a feliratkozott 172 531 tanuló közül 160 468-an (93 százalék) vettek részt a vizsgán, hetet zártak ki csalási kísérlet miatt. A koronavírus-járvány miatt ebben az évben speciális körülmények között zajlott a vizsga, ugyanakkor – adatvédelmi okokból – az idén először név nélkül tették közzé az eredményeket.