LabdarúgásNagy lépést tehetnek a döntőbe jutás felé

2020. június 24., szerda, Sport

A története során először legjobb négy közé jutó Sepsi OSK ma 20 órától a Jászvásári Poli ellen lép pályára a sepsiszentgyörgyi stadionban a Román Kupa-elődöntő első mérkőzésén, míg holnap szintén 20 órától a FCSB az örök rivális FC Dinamo vendége lesz a bukaresti párharc első felvonásán.

  • Fotó: Henning János
    Fotó: Henning János

A kupasorozat tétje hatalmas, főleg az alsóházi csapatok számára, hiszen a végső győztes selejtezőt játszhat az Európa-liga következő idényében. A története eddigi legjobb kupaszereplését összehozó Sepsi OSK a 2019–2020. évi kiírásban sorrendben a Temesvári Ripensia (4–1), az Astra Giurgiu (4–2) és az FC Petrolul Ploiești csapatát (1–0) búcsúztatta. A Jászvásári Poli legutóbb 1985-ben játszott elődöntőt, története során eddig ötször jutott a versenysorozat ezen szakaszába, a háromszéki klubhoz hasonlóan szintén először szerepelhet a döntőben. A Mircea Rednic irányította alakulat a legjobb négy közé jutáshoz az FC Rapid (1–0), a Metalul Buzău (3–0) és a Craiova (3–2) felett aratott győzelmet. A háromszéki és a moldvai gárda korábban a bajnokságban már hétszer összecsapott, a jászvásári csapat még egyszer sem tudott győzni, három döntetlen mellett négyszer a piros-fehér mezesek örülhettek.

„A Dinamo elleni emberhátrányban aratott győzelem önbizalmat ad, jelenleg a csapatmorál nagyon jó, viszont a labdarúgásban minden mérkőzés más. Annak ellenére, hogy az utolsó bajnoki meccsen győztünk, Jászvásár pedig az újrakezdés óta mindhárom mérkőzését elvesztette, nagyon összeszedettnek kell lennünk, hiszen kupamérkőzésről van szó. Oda- és visszavágót játszunk, az első felvonás pedig nagyon fontos, hiszen hazai pályán játszunk, s nem szabadna gólt kapjunk. Egy versenyképes kezdő tizenegy pályára küldése szintén alapvető, ugyanis ebben az időszakban a mérkőzések nagyon összesűrűsödtek, háromnaponként játszunk, így a fáradtság is kiütközik. A legutóbbi fordulóban nagyon nehéz gyepen és emberhátrányban játszottunk, sok energiát vesztettünk, viszont remélem, a mérkőzésig a labdarúgók fizikailag és pszichikailag is a legjobb formában lesznek” – nyilatkozta lapunknak Leo Grozavu vezetőedző.

Daniel Celea szerint a Dinamo elleni győzelem nagyon fontos volt a csapatnak, bizakodóan néznek a kupamérkőzés elé. A 24 éves játékos úgy véli, mindenképp a győzelem a céljuk, igyekeznek a lehető legnagyobb arányú különbséget kiépíteni a visszavágó előtt. A hátvéd lapunknak elmondta, tisztában vannak vele, hogy nehéz mérkőzésük lesz, főleg úgy, hogy a Jászvásár három bajnoki meccset is elvesztett, így a kupában szeretnének kiemelkedőt alkotni.

A kupaelődöntő első mérkőzéseinek programja: Sepsi OSK–Jászvásári Poli (ma, 20 óra), FC Dinamo–FCSB (holnap, 20 óra). A mérkőzéseket a Digi Sport, a Telekom Sport és Look Sport/Plus élőben közvetíti.

 

Szeben és Maros megye bajnokával játszanak

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) székházában néhány nappal ezelőtt kisorsolták a 3. Ligába jutásért zajló osztályozócsoportok összetételét. 14 hármas csoportot alakítottak ki, ezek győztesei indulhatnak a következő idényben a harmadosztályban.

A székelyföldi megyék bajnokcsapatai az irányított sorsoláson csak középrégióbeli megyék bajnokcsapatait kaphatták ellenfélül. Kovászna megye bajnoka, a Sepsi OSK Maros és Szeben megye legjobbjaival mérkőzhet meg, míg Hargita megye bajnoka Brassó és Fehér megye képviselőivel harcol majd a feljutásért. A szabályzat szerint a 14 csoportgyőztes jut fel, de ha nem telnek be a helyek, esetleg lesznek visszalépők, akkor a legjobb csoportmásodikok is feljuthatnak.

Mint ismert, a veretlen sepsiszentgyörgyi piros-fehér mezesek a lejátszott 16 fordulóban 46 pontot gyűjtöttek, 15 mérkőzést megnyertek és mindössze egyszer játszottak döntetlent. A korábban berekesztett csonka pontvadászatban a sepsiszentgyörgyi csapat 93 gólt szerzett és 8 találatot kapott. Szeben, Maros, Hargita és Brassó megyében később derül ki, hogy mely együttesek jogosultak osztályozót játszani, míg Fehér megyében az első helyezett Marosújvár csapatát hirdették ki győztesnek.

A mérkőzések helyszíneiről és időpontjairól később dönt a szakszövetség, bár az összecsapásokat a tervek szerint semleges pályán rendeznénk meg augusztus elején. Mivel nem lesz kieső, bővül a harmadosztály mezőnye, a 2020–2021. évi szezonban 90 csapat játszik a ligában, a csoportok létszáma 18 csapatosra bővül.

Az osztályozók csoportbeosztása: * Északkeleti régió, 1. csoport: Suceava, Iaşi, Neamţ; 2. csoport: Bacău, Vaslui, Botoşani * Északnyugati régió, 1. csoport: Bihar, Szatmár, Kolozs; 2. csoport: Szilágy, Beszterce-Naszód, Máramaros * Középrégió, 1. csoport: Szeben, Kovászna, Maros; 2. csoport: Fehér, Brassó, Hargita * Nyugati régió, 1. csoport: Gorj, Arad, Krassó-Szörény; 2. csoport: Hunyad, Mehedinţi, Temes * Délnyugati régió, 1. csoport: Dâmboviţa, Dolj, Argeş; 2. csoport: Teleorman, Olt, Vâlcea * Déli régió, 1. csoport: Prahova, Călăraşi, Ilfov; 2. csoport: Ialomiţa, Bukarest, Giurgiu * Délkeleti régió, 1. csoport: Brăila, Vrancea, Galac; 2. csoport: Tulcea, Kons­tanca, Buzău.

 

Öt csapat jut fel a másodosztályba

Már ismert a 2. Ligába jutásért kiírt osztályozó mérkőzések menetrendje is. A FRF döntésének értelmében a harmadosztályú bajnokságból öt csapat jut fel. Az 1. és a 4. csoport éllovasa, a Bákói Aerostar és az U Craiova a következő szezonban már biztosan egy osztállyal feljebb folytatja. A másik három csoportban az első két helyezett között szoros volt a küzdelem, ezért ezeknek a csapatoknak osztályozót kell játszaniuk a feljutásért. Az oda-vissza vágós rendszerben zajló párharcok programja: Mostiştea Ulmu–Unirea Slobozia (2. csoport), Progresul Spartac–Slatina (3. csoport), Nagybányai Minaur–Lénárdfalva (5. csoport).

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2372
szavazógép
2020-06-24: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2020-06-24: Magazin - :

Tolcsvay László 70 éves

Ma hetvenéves Tolcsvay László, a magyar beat hőskorának meghatározó alakja, a Tolcsvay Trió és a Fonográf együttes alapító tagja, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, sikeres musica­lek komponistája.