Tolcsvay László 70 éves

2020. június 24., szerda, Magazin

Ma hetvenéves Tolcsvay László, a magyar beat hőskorának meghatározó alakja, a Tolcsvay Trió és a Fonográf együttes alapító tagja, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, sikeres musica­lek komponistája.

  • Fotó: bornegyed.hu
    Fotó: bornegyed.hu

László és négy évvel idősebb bátyja, Béla a Várban nőtt fel, s lévén apjuk zenetanár, a családban mindennapos volt a muzsika. László klasszikus zenét tanult, fejlesztette zongoratudását, mellette a Beatles és az angolszász beat­zene hatására a gitárt is pengette.

Már tizenöt éves korától játszott báty­jával együtt beatzenekarokban, 1967-ben bátyjával és Balázs Gábor bőgőssel megalapították a Tolcsvay Triót. A magyar népzene harmóniavilágát idéző városi dalokat játszó együttesben a fivérek gitároztak és énekeltek, első saját számuk a Ne menj el volt. Nevük 1968-ban lett egy csapásra ismert, amikor megnyerték kategóriájukat a Magyar Televízió Ki mit tud? elnevezésű tehetségkutató versenyén. 1970 végén létrehozták a Tolcsvayék és a Trió nevű formációt, amelyben már elektromos hangszerek és dob is szerephez jutott. Egyetlen, 1972-ben megjelent albumukon a három akkor legnépszerűbb énekesnő, Koncz Zsuzsa, Kovács Kati és Zalatnay Sarolta is énekelt, Boldogtalan vándor, Lá-di-dá, Ne sírj, kedvesem és Szeretni kéne című daluk sláger lett. 1972-től Koncz Zsuzsával és az Illés együttessel KITT-egylet néven léptek fel.

Tolcsvay László 23 évesen, 1973 végén alapító tagja lett a korszak egyik legfontosabb magyar zenei formációjának, a Fonográf együttesnek. A Szörényi–Bródy szerzőpárosra alapozott, populáris rockot játszó zenekarban testvérének is helye lett volna, de ő nemet mondott, és a népi muzsikából fakadó vonalat vitte tovább. A Fonográfban László főleg billentyűs hangszereken, emellett gitáron, bendzsón és szájharmonikán játszott, énekelt és dalokat írt, Szörényi Levente mellett ő a legtöbb dal szerzője. Az együttes olyan örökzöld dalai fűződnek nevéhez, mint Az első villamos, Hunyd le a szemed, Jöjj, kedvesem, Rám vár az élet, emellett sok szép dalt írt Koncz Zsuzsának és Halász Juditnak is.

1973-ban zenésítette meg Petőfi Sándor Nemzeti dalát. Amikor először előadta az azóta már legendássá vált szerzeményét az Országos Rendező Irodában a hivatalosságok előtt, elfehéredtek az arcok. A pártállami diktatúra elleni tiltakozások felerősödése először a március 15-i tüntetéseken vált a szélesebb társadalom számára is láthatóvá, Tolcsvay László dinamikus rockzenei alapokat egyfajta himnikus emelkedettséggel egyesítő kompozíció­ja hamarosan a szabadságvágy egyik szimbóluma lett.

Hat lemez és bő tíz év működés után Szörényi Levente 1984-ben bejelentette a színpadtól történő visszavonulását, ami lényegében a Fonográf végét jelentette, jóllehet az együttes hivatalosan soha nem oszlott fel. Tolcsvay Lászlót ez nagyon mélyen érintette, mindent megtett az együttes feltámasztásáért, 1984-ben a három telt házas Budapest sportcsarnokbeli búcsúkoncert is azt mutatta: van igény a zenekarra. Az együttes 2004-ben, majd 2018-ban, tizennégy év után tartott ismét telt házas koncertet.

1987-ben testvérével közösen hozta létre a Magyar Mise című monumentális művét, amelyben ötvöződnek a népi, a klasszikus és a rockzenei hagyományok. A Magyar Misének köszönhetően került be Tolcsvay a színházi világba, ahol újra közösségben dolgozhatott. A Madách Színház mutatta be 1988-ban a Doctor Herz, 1991-ben a Mária evangéliuma, 1995-ben pedig a Dickens Karácsonyi énekéből készült Isten Pénze című musicalt, rockoperát.

Saját dalai önálló albumokon jelennek meg: Várd ki az időt, Kapcsolj át, Fehér zaj, T-Monográf, ’68. Utóbbi két éve jelent meg, ezen legkedvesebb szerzeményeit válogatta össze, és ráadásként egy új dalt is rögzített. A közelmúltban az FG-4 Illés-Fonográf Emlékzenekarral is fellépett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1207
szavazógép
2020-06-24: Sport - Miska Brigitta:

Nagy lépést tehetnek a döntőbe jutás felé (Labdarúgás)

A története során először legjobb négy közé jutó Sepsi OSK ma 20 órától a Jászvásári Poli ellen lép pályára a sepsiszentgyörgyi stadionban a Román Kupa-elődöntő első mérkőzésén, míg holnap szintén 20 órától a FCSB az örök rivális FC Dinamo vendége lesz a bukaresti párharc első felvonásán.
2020-06-24: Magazin - :

Az üdítősen frissítő Krušovice Světlé (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Még mielőtt sörök véleményezésére adtam volna a fejem, már ittam Krušovicét, így nem sokat gondolkoztam azon, hogy vegyek egy doboz Světlét, amikor felfedeztem ezt a seritalt egy sepsiszentgyörgyi boltban. Emlékeimben egy igazi cseh habos nedű élt, ám ezt az újabb Světlét jócskán „kiherélték”, ugyanis roppant vizezettnek tűnt... De mindent a maga idején.