Miniszteri látogatás KovásznánMegnyílt a turistaidény

2020. június 24., szerda, Közélet

Kovásznára látogatott szerdán Violeta Alexandru munkaügyi miniszter. A tárcavezető a Dacia szállodában járt munkalátogatáson, a turistaszezon újranyitása alkalmával. Az elöljáró mintegy másfél órát töltött a kedvezményes kezelőjegyekkel érkező turisták fogadására berendezkedett hotelben.

  • Violeta Alexandru miniszter a Dacia szálló előtt. A szerző felvétele
    Violeta Alexandru miniszter a Dacia szálló előtt. A szerző felvétele

Muntean Felicia Maria gazdasági igazgató fogadta a vendéget, együtt járták be az egységet, főképp a koronavírus járvány miatt szükséges óvintézkedések képezték a megbeszélés témáját. A magas rangú vendég érkezéséről nem tudtak a városházán, senki nem értesítette a látogatásról, senkitől nem kapott meghívót az eseményre – mondta el érdeklődésünkre Gyerő József kovásznai polgármester.

A miniszter valamivel déli tizenkettő előtt lépett be a szállodába. A biztonsági előírások szerint megmérték a lázát, az érték azonban meghaladta a megengedettet. Újra mérték a tárcavezető testhőmérsékletét, ezúttal rendben találták az értéket. Muntean később elmondta: valószínűleg azért volt magasabb a miniszter testhőmérséklete, mert épp akkor szállt ki az autóból. Az árnyékban eltöltött néhány perc alatt azonban a tárcavezető testhőmérséklete normalizálódott – magyarázta.

Miközben a miniszter a szállodában tartózkodott, rendre érkeztek a szálloda első vendégei. Az első autók Kolozs és Beszterce-Naszód megyéből jöttek, négy-négy személlyel. Hiába utaztak együtt több órán át, a szálloda előtt strázsáló, talpig védőfelszerelésbe öltözött személyzet felszólította az érkezőket, tartsák be egymás közt a kétméteres távolságot. Megmérték a lázukat, felvették adataikat, kikérdezték, az elmúlt három napban nem-e volt kapcsolatuk koronavírus- fertőzött személlyel, majd egyenként beengedték az egységbe a fürdővendégeket.

A látogatás végén Violeta Alexandru elmondta, nem véletlenül bukkant fel a Dacia szállodában, az általa vezetett minisztérium képviselői egy időben több, az országos nyugdíjpénztár cégének, a bukaresti székhelyű TBRCM Rt.-nek (Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă) tulajdonába tartozó kezelőközpontoknál tettek látogatást. A Dacia szállodában mindent megtettek, hogy megelőzzék az új koronavírus terjedését, a vendégek megfertőződését. A helyszín biztonságának megtartása kiemelten fontos, mivel ide leginkább idősek, nyugdíjasok érkeznek kezelésre. De mivel a kezelésen lévők kijárhatnak a városba, vagy tünetmentesen érkeznek fertőzöttek, megtörténhet, hogy az elővigyázatosság ellenére is megbetegedik valaki – mondta a miniszter.

Muntean Felicia Maria a maga során elmondta, a járvány hozta tiltások idején nem fogadtak vendégeket (a szálloda intézményesített karanténközpontként működött – szerk. megj.). Most épp a kilencedik széria érkezik a szállodába, velük együtt idén még összesen tíz turnusban fogadnak kedvezményes jegyekkel érkező turistákat. A szálloda befogadóképessége 302 hely, ezeknek legtöbb 55 százalékát – 166 helyet – töltenek be, azért, hogy be tudják tartani a biztonsági távolságot. Így a vendégeket egyesével szállásolják el, kivéve a családokat, közülük ketten is lehetnek egy szobában, az étkezésre is a szobákban kerül sor. A kezelések során ugyancsak betartják a biztonsági előírásokat, minden kezelés után fertőtlenítenek – sorolta a biztonsági intézkedéseket.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások idején komoly gazdasági nehézségekkel küzdött az egység – mondta el a gazdasági igazgató. Ebben az időszakban a 75 alkalmazottból 68-an műszaki munkanélküliségben voltak, alapfizetésük 75 százalékát kapták meg. Senkinek nem bontották fel azonban a munkaszerződését, az újraindítást követő három hónapban a fizetések 45,5 százalékát állami támogatásként kapják meg. Jól jön a kormány segítsége, másképp nehezen tudnának helyt állni gazdasági téren – szögezte le az igazgató.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2020-06-24: Közélet - Fekete Réka:

Véget ért a karanténfesztivál (Outsider music fest)

Erdélyi, magyarországi és hollandiai együttesek részvételével tartották meg a kilencedik zenei fesztivált fogyatékkal élők számára, amely a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány kezdeményezésére jött létre, idén a háromszéki megyeközpontban bejegyzett United by Music Alapítvány is bekapcsolódott a szervezésbe. A virtuális térben megtartott karanténfesztivál pénteki zárónapján együtt énekeltek a sérült zenészek és mentoraik.
2020-06-25: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Hirdetések, gyászjelentők
♦ Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk. Az új rendszer a következőképpen érhető el: a www.3szek.ro honlapon kattintson az Online apróhirdetések menüre/bannerre, töltse ki a megfelelő mezőket a hirdetés szövegével, a megjelenés dátumával/dátumaival együtt, és kattintson az ott megadott linkre. Kollégáink a megadott e-mail-címre visszaküldik a javított szöveget, azt ellenőrizze, majd a Megrendelem gombra kattintva (a webáruházakhoz hasonló módon) bankkártyával fizetheti ki a visszaigazolt összeget.