Röviden

2008. október 9., csütörtök, Világfigyelő
Szlovákiai tankönyvbotrány

Szlovák lapok tegnap élénken kommentálták azt a fejleményt, hogy a szlovákiai magyar szülők és pedagógusok tervek szerint a nap folyamán postára adják és visszaküldik az oktatási miniszternek azokat a ,,magyar nyelvű" honismereti tankönyveket, amelyekben egyetlen helységnevet és földrajzi jelölést sem írnak magyarul.

Az anyanyelv-használati jogokba és a magyar nyelv szabályaiba való hatalmi beavatkozás durva esetét ugyanezen a napon az Európai Parlamentben is a kisebbségi jogokat érő sérelem bizonyítékaként készülnek felmutatni — írja a pozsonyi Pravda. Cikkírója szerint ez ,,eltúlzott vádaskodás", az ügyet a magyarok felfújják, mert a tankönyv ,,maradéktalanul" magyar maradt, abban ,,csak a helységnevek szerepelnek szlovák államnyelven". Ezzel szemben a liberális polgári napilap, a SME a tankönyvbotrány okán a szlovák kormánypárti vezetők ,,tömény nacionalizmusáról" ír. Az ügy ,,Budapest-tengelyen keresztüli" nemzetközi kiteregetése egyrészt nevetséges, másrészt a magyar iskolák tiltakozása jogos, egyszersmind legitim, annál is inkább, hogy a tankönyvvel kapcsolatos hivatalos döntések enyhén szólva is ,,kaotikusak" — írja a magyar vonatkozású kérdésekkel rendszeresen foglalkozó Dag Danis.

Strasbourgi döntések

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a magyar hatóságok nem sértették meg az emberi jogok európai egyezségokmányának a gyülekezés szabadságát biztosító cikkelyét, amikor 2002-ben feloszlatták a budapesti Erzsébet hídon, majd a Kossuth téren a parlamenti választásokon leadott szavazatok újraszámlálását követelő, előzetes bejelentés nélkül megtartott demonstrációkat. Az ügyben hozott ítéletében a taláros testület úgy foglalt állást, hogy a rendőrség kellő türelmet tanúsított a demonstrálók irányában, akik előre nem jelentették be akciójukat, és súlyosan akadályozták a forgalmat. Másrészt viszont a magyar hatóságok megsértették az emberi jogok európai egyezségokmányának a gyülekezés szabadságát biztosító cikkelyét, amikor 2004-ben nem engedélyezték, hogy a Baumag-kárvallottak Medgyessy Péter akkori miniszterelnök háza előtt tüntessenek.

Elfogták Karadzic rejtegetőit

A szerb hatóságoknak sikerült felgöngyölíteniük azt a hálózatot, amely segítette Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és Stojan Zupljanin volt boszniai szerb rendőri vezető rejtőzködését — közölte a háborús bűnök ügyében illetékes szerb ügyész szóvivője. A hálózat főleg szerbiai városok magas rangú köztisztviselőiből és egykori rendőrökből állt, de volt köztük egy egyetemi tanár is — mondta el Bruno Vekaric. Boris Tadic szerb államfő szerint Karadzic bújtatóinak elfogásával remélhetőleg nyomára jutnak a volt boszniai szerb főparancsnokot, Ratko Mladicot rejtegető hálózatnak is.

Medvegyev éles támadása

Aláássa a nemzetközi biztonságot, hogy az Egyesült Államok a világ uralkodó hatalmának tekinti magát — hangoztatta Dmitrij Medvegyev egy franciaországi konferencián. Az orosz elnök egyúttal egy új euroatlanti biztonsági megállapodásra tett javaslatot, amely megtiltaná az erőszak alkalmazását vagy azzal történő fenyegetést politikai célok érvényesítése érdekében, és világossá tenné, hogy egyetlen ország — így Oroszország — sem élvez kizárólagos jogot a földrész biztonságának szavatolására.

Washington további katonákat kér

Afganisztáni katonai kontingenseik növelését kérte Robert Gates amerikai védelmi miniszter a kelet- és délkelet-európai országoktól a régió védelmi minisztereinek tanácskozásán Macedóniában. ,,Most, hogy a helyzet javul Irakban, arra kérem önöket, vegyék fontolóra csapataik Afganisztánba való átirá­nyítását" — mondta. Az elképzelés szerint három-négy éven belül a jelenlegi kétszeresére bővítenék az afgán hadsereget.

Kémiai Nobel-díj

Két amerikai tudósnak, Roger Tsiennek és Martin Chalfie-nak, valamint egy japán kutatónak, Simomura Oszamunak ítélték oda tegnap a kémiai Nobel-díjat a fehérjék kutatásában végzett munkásságukért, a zöld fluoreszcens protein (GFP) felfedezéséért és hasznosításáért — jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Mindhárom kitüntetett kutató az Egyesült Államokban dolgozik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1286
szavazógép
2008-10-09: Világfigyelő - Magyari Lajos:

Új ideg- és hidegháború (Jegyzet)

Az Egyesült Államok nagy bajban van mostanában: nem elég, hogy a nagyhatalom a pénzügyi-gazdasági csőd rémével küzd, nem elég, hogy ügyei mind Irakban, mind Afganisztánban gyatrául állanak, most még Pakisztán is lassan a ,,rugalmas elszakadás" taktikáját kezdte követni, s ennek egyetlen tanulsága lehet — sürgősen hazamenni Afganisztánból. Szö­vetségesekkel együtt.
2008-10-09: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Ha a tisztességes munkának nincs eredménye

Pénzügyminiszterként gondolkodik mostanság a romániai társadalom jelentős rétege, politikai elemzők, bankszakemberek, vállalkozók, de még a magánszektorban dolgozók is aggódva figyelik, mi történik, ha valóban megemelik a pedagógusok, az orvosok, a hivatalnokok fizetését, milyen hatása lesz ennek az inflációra, megbírja-e az állami költségvetés, elszabadul-e a lej—euró árfolyam, miben nyilvánulnak meg a gazdasági világválság következményei.