Kicsengetések templomkertekbenLegyen Isten igéje erőforrás

2020. június 29., hétfő, Közélet

A Székely Mikó Kollégium, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Református Kollégium és a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola végzősei ballagtak a hétvégén Sepsiszentgyörgyön. A rendhagyó kicsengetéseket istentiszteletek keretében tartották a református vár­templom gyülekezeti háza és a Krisztus Király-templom udvarán. Első alkalom, hogy – a járvány­ügyi korlátozások miatt – elmaradt a pedagógusszövetség által szervezett ökumenikus ballagás, a ballagók pedig nem saját iskolájukban búcsúztak.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A hétvégi ballagássorozatot a Székely Mikó Kollégium kezdte, és miként az ünnepség, az osztályfőnöki óra is rendhagyó volt. A három osztály három helyszínen – a belvárosi református templom, az unitárius templom és a vártemplom gyülekezeti háza udvarán – gyűlt össze reggel, ahol Kedves Laura, Pénzes Ágnes és Krecht Gyöngyvér osztályfőnökök szellemi útravalóval látták el tanítványaikat, majd együtt vonultak be a vártemplom új gyülekezeti házának udvarára. A hagyományokhoz hűen két előkészítő osztályos diák kongatta az iskola kisharangját, őket követte a nyolcvankét székely ruhás ballagó, akik együtt énekelték az iskola himnuszát a Dombora Anna vezette kórussal.

Meghallgattál engem, bátorítottál, lelkembe erőt öntöttél – idézte a 138. zsoltárt Bucsi Zsolt, a vártemplom református lelkésze. Azt mondta a végzős diákoknak, olyan volt az útjuk, mintha egy hegyet másztak volna meg, minek során együtt érkeztek meg egy menedékházhoz, és onnan visszanézve látják, kik voltak az útitársaik, kik bátorították őket. Ezért ez a visszapillantás egy hálaadás tulajdonképpen. Azt látjátok, Isten is ott volt veletek, vezetett titeket – mondotta. A lelkipásztor kitért arra, hogy a vártemplom mindig szeretettel fogadta a mikós diákokat, és azt kívánja, ez a hely továbbra is legyen számukra olyan, ahol erőt merítenek. „Legyen Isten igéje erőforrás számotokra” – zárta gondolatait Bucsi Zsolt.

Kondor Ágota iskolaigazgató megemlítette, hogy százhatvan évvel ezelőtt a vártemplom közelségében kezdte meg működését az alma mater, de éppen a szombati ballagás napján volt százötven éve annak, hogy az iskola főtéri épületének letették az alapkövét. Párhuzamot vont az építésbe befektetett munka és a diákok munkája között, és hangsúlyozta, azok az alapok, amit a tanulók a tanárokkal közösen letettek, amit a Székely Mikó Kollégiumtól kaptak, jó útravaló az életben. „Legyetek boldogok, és ezért mindennap tegyetek, keressétek azt, ami inspirál” – üzeni a ballagóknak Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, akinek levelét Ambrus Zsombor önkormányzati képviselő olvasta fel. A végzősök nevében Damokos Beatrix búcsúzott, aki tizenkét pontban foglalta össze a diákélet maradandó pillanatait és a néhány jó tanácsot. „Hozzuk ki magunkból a legtöbbet, álljunk ki igazunk mellett, és vegyük tudomásul, hogy a jövő a miénk, amely olyan lesz, amilyenné mi alakítjuk” – mondotta.

A díjözön nem csak attól volt kivételes, hogy akár több iskolára valót is kiosztottak a három osztály diákjainak, hanem a felsorolt eredmények területenkénti változatossága is megérdemli a megemlítést. A reál tantárgyaktól a magyar nyelv és irodalomig, a természettudományoktól az üzleti tudományokig, a különböző sportágakig széles a skála, gyakran éppen egy jó matematikus jeleskedik fociban, kosárlabdában, kóruséneklésben is.

Évfolyamelső és az iskola aranydiplomása Miklós Csenge, aki Roth Aporhoz és Tök-Dietrich Norberthez (ezüstdiplomás) hasonlóan tízes általánossal végzett (mindhárman A-osztályosok), a másik két osztály legjobbjai Bernád Mária Aida és Bálint Gergely. Az elmúlt évekért köszönetet mondott Szőke Szabina, Dobra Hanna Barbara pedig verssel, a kórus énekkel köszöntötte az ünneplő közösséget.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1205
szavazógép
2020-06-29: Belföld - :

Hírsaláta

KIFARAGTAK EGY REZERVÁTUMBÓL. Szűk volt a hely a rönkszállító kamionoknak, ezért csak úgy kifaragtak a sziklából a Gorj megyei Sohodol-szorosban, amely természetvédelmi és Natura 2000-es minősítésű terület is.
2020-06-29: Közélet - Bokor Gábor:

Csupán bérceken járjatok (Ballagás a Kőrösi-líceumban)

Szombaton ballagtak a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum végzősei, 63 diák mondott búcsút az iskolának. A magyar nyelvű természettudományi szakon végzett XII. B-sek, illetve a filológiás XII. C-sek számára a belvárosi református templom udvarán, a román nyelvű XII. A-osztálynak (természettudományi szak) a líceum udvarán szervezték meg az ünnepséget. Utóbbiak egy-egy hozzátartozó jelenlétében ballaghattak, a magyar végzősök mellett több családtag, ismerős is ott lehetett.