Ballagás a Kőrösi-líceumbanCsupán bérceken járjatok

2020. június 29., hétfő, Közélet

Szombaton ballagtak a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum végzősei, 63 diák mondott búcsút az iskolának. A magyar nyelvű természettudományi szakon végzett XII. B-sek, illetve a filológiás XII. C-sek számára a belvárosi református templom udvarán, a román nyelvű XII. A-osztálynak (természettudományi szak) a líceum udvarán szervezték meg az ünnepséget. Utóbbiak egy-egy hozzátartozó jelenlétében ballaghattak, a magyar végzősök mellett több családtag, ismerős is ott lehetett.

  • A belvárosi templom kertjében ballagtak a Kőrösi magyar végzősei
    A belvárosi templom kertjében ballagtak a Kőrösi magyar végzősei

A templomudvaron szervezett nem mindennapi ballagáson Balogh Zoltán lelkész, a Kézdi-Orbai Református Egyházmegye esperese házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket – ő ajánlotta fel helyszínként a templomkertet az ünnepségre.

„Az ősi templom nem látott még ilyen csodát” – jelentette ki ünnepi beszéde elején. „Szerető mennyei atyánk, aki ezekben a rendkívüli időkben is tudta, hogyan viszonyuljon az ő gyermekeihez, ma egy olyan útravalót ad nektek, amivel a tarsolyotokban bátran kiléphettek a nagybetűs életbe” – szólt a ballagókhoz. A jelenlegi járványhelyzetre utalva mondta: „Olyan útra léptek rá, amelyen ezelőtt nem járt senki, ti vagytok az a nemzedék, amelynek ki kell találni, hogy legyen.” Biztatásként kijelentette: „Azt gondolom, mindez javatokra van, úgy a javatokra, hogy az ebben a rendkívüli helyzetben való alkalmazkodóképességetek majd az elkövetkezőkben, az élet sok váratlan fordulójában is a javatokat fogja szolgálni.”

Becsek Éva igazgatónő búcsúbeszédében hangoztatta: „Eddig a napig életetek ösvénye többé-kevésbé kitaposott utakon haladt, csupán apróbb göröngyök gördültek elétek. Ezentúl szétválnak útjaitok, mindenki ösvénye egyéni irányt vesz, s kívánom, hogy csupán bérceken járjatok.”

A líceum XI. osztályosainak búcsúját Sinka Izabella tolmácsolta: „Legyetek hálásak mindenért, amit iskolánk adott nektek. Szerencsések vagytok, hogy olyan tanárok oktattak benneteket, akikre felnézhettek.” „Bár egy korszak számotokra a mai napon lezárul, örökre jegyezzétek meg: amint kiléptek a kapun, új utak várnak rátok. Kívánom, hogy mindazt a tudást, amit személyiségetekbe építettetek, kamatoztassátok és használjátok fel a nagybetűs életben” – biztatta a végzősöket.

Az ünnepi beszédek után került sor a díjak kiosztására. 9,97-es átlaggal lett évfolyamelső Kertész Anna a B-osztályból, a C-ből 9,87-es átlagosával osztályelsőként tüntették ki Lőcsei Re­nátát. A különböző tantárgyversenyeken elért jeles eredményekért számos diákot díjaztak, a kulturális tevékenységekben jeleskedőket az Ignácz Rózsa Erdélyi Magyar Egyesület tüntette ki.

A Romániai Magyar Pedagógusszövetség díját Berszán Bernadett kapta, az RMDSZ kitüntetése Kertész Annát illette, ugyancsak ő kapta az iskola egykori diákjáról elnevezett Papp Zoltán-díjat is.

Az önkormányzat által odaítélt kiválósági díjakat idén Papp Gyopárka, Molnár Gergely, Szász Mihály és Lőcsi Renáta kapta meg.

A ballagási ünnepség utolsó mozzanatát a líceum Diákszínpad színjátszó köre hozta. Molnár János rendező hét ballagó diákszínjátszót búcsúztatott, mindegyiküket a Csongor és Tündében játszott szerepének villanásaival mutatva be. Az iskolában maradó diákszínészek virággal, ajándékkal kedveskedtek búcsúzó társaiknak. Színészekhez méltóan játszották meg az ölelést, a baráti puszit – mintegy parodizálva a jelen groteszk távolságtartás követelményeit. Végül egy dallal álltak elő, mozgássorozattal elevenítve meg a pajkos szöveget.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1206
szavazógép
2020-06-29: Közélet - Fekete Réka:

Legyen Isten igéje erőforrás (Kicsengetések templomkertekben)

A Székely Mikó Kollégium, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Református Kollégium és a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola végzősei ballagtak a hétvégén Sepsiszentgyörgyön. A rendhagyó kicsengetéseket istentiszteletek keretében tartották a református vár­templom gyülekezeti háza és a Krisztus Király-templom udvarán. Első alkalom, hogy – a járvány­ügyi korlátozások miatt – elmaradt a pedagógusszövetség által szervezett ökumenikus ballagás, a ballagók pedig nem saját iskolájukban búcsúztak.
2020-06-29: Közélet - Iochom István:

Rendhagyó kicsengetés a református templomban (Bod Péter Tanítóképző)

Pénteken ballagott el a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző tanító- és óvónőképző, illetve filológiaszakos osztályának hatvan végzőse, akik a rendkívüli helyzetre való tekintettel nem az iskola udvarán, hanem a főtéri református templomban vettek búcsút iskolájuktól. A rendhagyó ballagást kisszámú szülő, hozzátartozó, pedagógus, lelkész és meghívott – elsősorban a gyakorló intézmények, a Vackor Napközi Otthon és a Molnár Józsiás-iskola képviselői – jelenlétében, iskolatársak nélkül, a járványmegelőző előírások szigorú figyelembevételével tartották meg.