Petrovok és Manolék országa

2020. június 29., hétfő, Máról holnapra
Farcádi Botond

Ha jobban belegondolunk, nem történt semmi azóta sem. Traian Băsescuról már tavaly májusban kimondta a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács, hogy Petrov fedőnév alatt jelentett a Securitaténak, aztán pár hónappal később a Bukaresti Ítélőtábla is megerősítette ezt – mégsem történt semmi.

A Romániát tíz évig államfőként irányító és képviselő politikus köszöni szépen, azóta is jól van. Nem mondott le európai parlamenti képviselői mandátumáról, nem kért bocsánatot sem, amiért hazudott, senki felelősségre nem vonta, a hírtelevíziók gyakori meghívottjaként ma is majdhogynem állandó rovata van, amelyben tanácsokat osztogat a jelenlegi vezetőknek. Esetleg csak annyi változott, hogy burkolt magyarellenessége immár nyílt sovinizmusba váltott át – de hát valahogy be kell kerülni a híradókba, valahogy túlélési szinten kell tartani zsebpártját, hogy legyen, aki felvegye a harcot a magyarokkal.

Mindezek ismeretében a legkevésbé sem meglepő, hogy a jó hírű, nagy pénzügyi guruként, kiváló szakemberként és hozzáértő, profi közgazdászként számontartott, a közéleti-politikai botrányoktól rendszerint távol maradó Mugur Isărescu jegybanki elnökről is kiderült a napokban: bizony, 1989 előtt az elnyomó kommunista hatalom kiszolgálója, kollaboránsa volt. Băsescu fedőneve Petrov volt, az Isărescué pedig Manole, mint ama híres kőművesmester, a román balladavilág Kőmíves Kelemenje. S ha Petrov leleplezése következmények nélkül maradt, akkor azon sem csodálkozhatunk, ha Manole mester múltjának felfedése sem okozott nemhogy földindulást, de kisebb rengést sem a román közéletben: a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács közlése gyakorlatilag afféle rövid hír volt, mely fölött nagyon gyorsan napirendre tért a román média.

Pedig nem akármilyen intézményről van szó: a jegybank a kormánytól, az aktuális politikai hatalomtól is független erőcentrum, mely meghatározza az ország monetáris politikáját – döntései kihatnak az emberek pénzügyeire, hiteleire, vásárlóerejére, mindennapjaira. Korántsem mindegy tehát, hogy az ezen intézmény élén állók kinek, kiknek az érdekeit képviselik – láthattuk, hogy például a tíz évvel ezelőtti gazdasági válságban a jegybank elsősorban a nagy bankokat féltette-mentette az eladósodott polgárokkal szemben. Ezt a korántsem jelentéktelen intézményt pedig Romániában egy szekus besúgó irányítja immár harminc éve (egyéves megszakítással, amikor viszont miniszterelnökként dolgozott, tehát egy hasonlóan „befolyásos” munkakörben).

Petrovok és Manolék országában élünk tehát, s lassan a remény sem pislákol, hogy eme egységes, szuverén és oszthatatlan nemzetállam polgárai egyszer mégiscsak elgondolkodnak azon is, hogy valami mégiscsak jó alaposan félrecsúszhatott az úgynevezett rendszerváltozáskor, ha ezt a szerencsétlen országot, annak legfőbb intézményeit ugyanaz a kommunista, szekus banda irányítja, mint a kommunista diktatúra legsötétebb időszakában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2020-06-29: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Aggasztóan fogy Európa lakossága

Ötven év múlva a világ lakosságának alig 4 százaléka fog Európában élni, ha a jelenlegi tendenciák megmaradnak – mondotta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, sajtótájékoztatóján azt is bemutatva, hogy Románia hol áll az Európai Bizottság (EB) által 2011 és 2019 között készített kimutatásban. Az elöljáró felhívta a figyelmet arra, hogy a népességfogyás gazdasági következményekkel is jár, ezért és kultúránk fennmaradásáért is ösztönözni kell a gyermekvállalást.
2020-06-29: Közélet - Iochom István:

Bérelhető tömbházlakás épül fiataloknak (Rendkívüli tanácsülés Kézdivásárhelyen)

A múlt héten online megtartott rendkívüli tanácsülésen az önkormányzati képviselők egyhangú szavazattal fogadták el az 1918. december 1. utcában, a Penny Market raktáráruház közelében a város tulajdonában levő területen (felvételünkön) a fiatalok részére épülő és számukra bérbe adható tömbház munkálataira vonatkozó beruházás műszaki-gazdasági mutatóit, és kiutaltak egy szolgálati lakást egy orvos számára.